Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernik chałwowy na jogurtach greckich
Sernik chałwowy na jogurtach greckich

Sernik chałwowy na jogurtach greckich

To mój ulubiony i jednocześnie uznany na najlepszy z wielu względów przepis na sernik. Po pierwsze jest przygotowany na bazie jogurtu greckiego, który nadaje sernikowi lżejszej konsystencji. Po drugie chałwa i sezamowe ciastka owsiane, które są jednymi z moich słodkich słabości. Po 3 sernika chałwowego nie pieczemy, przez co w parę chwil możemy przygotować przepyszny deser na zimno. Takie przepisy bardzo sobie cenię, kiedy wystarczy poświęcić kilka chwil żeby uzyskać cudowne deserowe cudeńko.

Ekspresowy sernik chałwowy bez pieczenia

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

250

kcal

Błyskawiczny sernik chałwowy na bazie jogurtu greckiego. Spód z sezamowych ciasteczek owsianych, chałwowy jogurt i borówki amerykańskie.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciastek owsianych z sezamem

  • 50 g roztopionego masła

  • 1 kg jogurtu typu greckiego

  • 300 g chałwy śmietankowej lub waniliowej Odra

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 5 łyżek żelatyny spożywczej uniwersalnej + woda

  • 250 g borówek amerykańskich


Sposób przygotowania:

  • Ciastka owsiane połam i przełóż do kielicha blendera, po czym zblenduj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj roztopione masło i wymieszaj łyżką. Ciasteczkowy spód wyłóż na spód okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 24 centymetry. Wygładź powierzchnię spodu, blaszkę wstaw do lodówki na 20 minut. składniki sernika chałwowego
  • W międzyczasie gdy ciasteczkowy spód tężeje w lodówce przygotuj masę sernika. Jogurty greckie przełóż do misy miksera, wkrusz chałwę, dodaj cukier puder. Potraktuj blenderem ręcznym rozkruszając kawałeczki chałwy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Żelatynę spożywczą wsyp do miseczki, zalej chłodną wodą nieco ponad poziom żelatyny i odstaw do napęcznienia na 10 minut. Po tym podgrzej kilkanaście sekund w mikrofali, upłynniając ją (jeśli nie jest wystarczająco rzadka, dolej odrobinę wrzątku i wymieszaj, inaczej w serniku powstaną niepożądane grudki).
  • Masę przelej na stężony spód z ciastek owsianych. Wstaw do lodówki na 10 – 15 minut by nieco zastygła, po czym wysyp na wierzch borówki amerykańskie (najlepiej dodać borówki po kilkunastominutowym stężeniu sernika, inaczej zapadną się do wewnątrz). Ostatecznie sernik chałwowy włóż do lodówki i pozostaw do ostatecznego stężenia na 2 – 3 godziny lub na całą noc.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Zamiast borówek amerykańskich możesz użyć innych owoców sezonowych.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image