Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernik chałwowy na jogurtach greckich
Sernik chałwowy na jogurtach greckich

Sernik chałwowy na jogurtach greckich

To mój ulubiony i jednocześnie uznany na najlepszy z wielu względów przepis na sernik. Po pierwsze jest przygotowany na bazie jogurtu greckiego, który nadaje sernikowi lżejszej konsystencji. Po drugie chałwa i sezamowe ciastka owsiane, które są jednymi z moich słodkich słabości. Po 3 sernika chałwowego nie pieczemy, przez co w parę chwil możemy przygotować przepyszny deser na zimno. Takie przepisy bardzo sobie cenię, kiedy wystarczy poświęcić kilka chwil żeby uzyskać cudowne deserowe cudeńko.

Ekspresowy sernik chałwowy bez pieczenia

Ekspresowy sernik chałwowy bez pieczenia

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

250

kcal

Błyskawiczny sernik chałwowy na bazie jogurtu greckiego. Spód z sezamowych ciasteczek owsianych, chałwowy jogurt i borówki amerykańskie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 opakowanie 1 ciastek owsianych z sezamem

  • 50 g 50 roztopionego masła

  • 1 kg 1 jogurtu typu greckiego

  • 300 g 300 chałwy śmietankowej lub waniliowej Odra

  • 3 łyżki 3 cukru pudru

  • 5 łyżek 5 żelatyny spożywczej uniwersalnej + woda

  • 250 g 250 borówek amerykańskich


Sposób przygotowania:

  • Ciastka owsiane połam i przełóż do kielicha blendera, po czym zblenduj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj roztopione masło i wymieszaj łyżką. Ciasteczkowy spód wyłóż na spód okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 24 centymetry. Wygładź powierzchnię spodu, blaszkę wstaw do lodówki na 20 minut.składniki sernika chałwowego
  • W międzyczasie gdy ciasteczkowy spód tężeje w lodówce przygotuj masę sernika. Jogurty greckie przełóż do misy miksera, wkrusz chałwę, dodaj cukier puder. Potraktuj blenderem ręcznym rozkruszając kawałeczki chałwy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Żelatynę spożywczą wsyp do miseczki, zalej chłodną wodą nieco ponad poziom żelatyny i odstaw do napęcznienia na 10 minut. Po tym podgrzej kilkanaście sekund w mikrofali, upłynniając ją (jeśli nie jest wystarczająco rzadka, dolej odrobinę wrzątku i wymieszaj, inaczej w serniku powstaną niepożądane grudki).
  • Masę przelej na stężony spód z ciastek owsianych. Wstaw do lodówki na 10 – 15 minut by nieco zastygła, po czym wysyp na wierzch borówki amerykańskie (najlepiej dodać borówki po kilkunastominutowym stężeniu sernika, inaczej zapadną się do wewnątrz). Ostatecznie sernik chałwowy włóż do lodówki i pozostaw do ostatecznego stężenia na 2 – 3 godziny lub na całą noc.

Uwagi:

  • Zamiast borówek amerykańskich możesz użyć innych owoców sezonowych.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*