szczegóły
Porcje
4 bułki
Przygotowanie
120 minut
Pieczenie
10 minut
Kalorie
210 kcal / 100 g
Chrupiąca bułka o lekko słodkawym posmaku jest tak samo ważna w burgerze, jak jakość wołowiny. Poniżej przepis na najsmaczniejsze bułeczki burgerowe z sezamową posypką.
Chrupiące bułki do burgerów z sezamem
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
2
godz.Gotowanie
10
min.Kalorie
210
kcalNajpyszniejsze chrupiące bułki do burgerów z sezamową posypką. Bardzo łatwe do upieczenia. Podstawą smacznego burgera jest idealna bułka.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
190 g mąki pszennej
3 g drożdży suchych instant
120 ml letniego mleka
20 g roztopionego masła
1 jajko od szczęśliwej kurki w rozmiarze S
1 łyżka cukru
szczypta soli
- DO POSMAROWANIA
1 żółtko jajka
1 łyżka białego sezamu
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać przez sito i połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść ciasto ręcznie do powstania elastycznej masy. Przełożyć do misy oraz przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
- Przygotować blaszkę na której będziemy piec bułki – wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 4 lekko spłaszczone bułki. Ułożyć na papierze do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Surowe bułki posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 12 minut. Bułeczki przekroić najlepiej po ostudzeniu.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
idealne bułeczki do hamburgera
Genialne bułki, nie warto kupować bo nie ma porównania ze sklepowymi sztucznymi bułkami