Śledzie to gatunek ławicowej ryby morskiej z rodziny śledziowatych. Blisko spokrewnione ze śledziem pacyficznym. Zaliczają się do ryb tłustych. Mają bardzo delikatne i smaczne mięso. Najważniejsze rodzaje śledzi to: matias, rolmopsy, bismarcki oraz pikling.
Zawierają kwasy omega-3, witaminy A, D oraz witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: jod, wapń, żelazo, fosfor, magnez, fluor, siarkę, potas i mangan. Śledzie obniżają stężenie cholesterolu we krwi, poprawiają ciśnienie tętnicze, wzmacniają skórę, włosy i paznokcie, działają przeciwnowotworowo, wzmacniają kości, mają korzystny wpływ na układ nerwowy, regulują hormon tarczycy, zapobiegają anemii, pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu oraz wspomagają przemianę materii. Mają szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Spożywane są w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat.
Mogą być wykonane po kaszubsku, węgiersku, japońsku, pod pierzynką, w śmietanie, w oleju czy w occie. Pojawiają się jako przekąski na weselach, ponieważ są zakąska do mocnych alkoholi.