Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Currysill marynowane śledzie w słodkim curry
Currysill marynowane śledzie w słodkim curry

Currysill marynowane śledzie w słodkim curry

Filety śledziowe w aromatycznej marynacie z przyprawą curry, musztardą i gorczycą. Currysill to specjał śledziowy pochodzący z kuchni szwedzkiej. Śledziki matjas zanurzone w sosie majonezowo musztardowym, z curry, miodem i chrupiącym soczystym jabłkiem startym na tarce. Wciągający słono słodki smak, intensywnie oddziałujący na kubki smakowe.

Szwedzi to naród zajadający się śledziami. Są specjalistami od przyrządzania śledzi z charakterystyczną nutą słodyczy, uzyskaną poprzez dodatek miodu, cukru lub syropu cukrowego. Poniżej przedstawiam jeden z według mnie najciekawszych przepisów na szwedzkie śledzie w marynacie.

Currysill śledzie marynowane w curry z jabłkiem

Currysill śledzie marynowane w curry z jabłkiem

4 z 14 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: SzwedzkaTrudność: Łatwe
Ilość

500

g
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

180

kcal

Skandynawskie Currysill, czyli śledziki marynowane w sosie curry. Śledzie w curry to prawdziwy szwedzki specjał. Kuchnia skandynawska.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 10 plastrów 10 filetów śledziowych matjas

  • 1 1 chrupiące i kwaśne jabłka

  • 2 2 cebule

  • 200 ml 200 kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 150 ml 150 majonezu Kielecki

  • 3 łyżki 3 musztardy miodowej

  • 2 łyżki 2 płynnego miodu

  • 2 łyżki 2 przyprawy curry

  • 1 łyżka 1 gorczycy

  • sól

Sposób przygotowania:

  • Filety śledziowe pokrój na krótsze kilkucentymetrowe odcinki,na ukos. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebule pokrój w cienkie pióra, umieść je na sicie i przelej wrzątkiem. Wszystko razem przełóż do misy.
  • Kwaśną śmietanę, majonez Kielecki, musztardę miodową i płynny miód wymieszaj z przyprawami (curry, gorczycą i solą). Przygotowany sos przelej do śledzi, cebulki i jabłka. Całość dokładnie przemieszaj obtaczając śledzie sosem.
  • Misę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 20 godzin, po tym czasie śledzie nabiorą wyśmienitego aromatu przyprawy curry i musztardy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*