Tatar ze śledzika a’la Matjas z warzywami, jabłkiem i sosem miodowo – musztardowym. Sałatka ze śledzia podana na chrupiącej grzance zapieczonej z masłem. Niezawodna propozycja zakąski na przyjęcie lub na kolację, kiedy masz ochotę zjeść coś niestandardowego.
Tatar ze śledzia z warzywami na grzankach
10
porcji20
min.10
min.150
kcalIdealna przekąska albo przystawka na przyjęcie. Sałatka śledziowa – tatar ze śledzia Matjas z warzywami, podana na chrupiącej grzance.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- TATAR – SAŁATKA
4 4 śledzie a’la Matjas
6 6 grzybków marynowanych
1 1 czerwona cebula
1 1 czerwona papryka
3 3 ogórki kiszone
1 1 twarde jabłko
1/2 pęczka 1/2 natki pietruszki
1 łyżeczka 1 musztardy miodowej
1 łyżeczka 1 płynnego miodu
1 1 łyżka majonezu
sól i pieprz
- GRZANKI
10 10 połówek kromek białego pieczywa
1 łyżka 1 masła
Sposób przygotowania:
- Składniki przepisu pokrój w jednolitą drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj drobno. Wszystko wymieszaj z musztardą, majonezem, miodem i przyprawami tworząc coś w rodzaju sałatki śledziowej.
- Owalne kromki białego pieczywa przekrój na połówki i odetnij twardą skórkę. Każdą kropkę przesmaruj odrobiną masła. Grzanki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 5 – 10 minut.
- Rumiane i chrupiące grzanki wyjmij z piekarnika. Na każdej ułóż porcję sałatki śledziowej. Ułóż je na dekoracyjnym półmisku.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku