Przepis | Strona główna | Dania główne | Tatar ze śledzia na chrupiącej grzankach
Tatar ze śledzia na chrupiącej grzankach

Tatar ze śledzia na chrupiącej grzankach

Tatar ze śledzika a’la Matjas z warzywami, jabłkiem i sosem miodowo – musztardowym. Sałatka ze śledzia podana na chrupiącej grzance zapieczonej z masłem. Niezawodna propozycja zakąski na przyjęcie lub na kolację, kiedy masz ochotę zjeść coś niestandardowego.

Tatar ze śledzia z warzywami na grzankach

5 od 6 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzystawkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

150

kcal

Idealna przekąska albo przystawka na przyjęcie. Sałatka śledziowa – tatar ze śledzia Matjas z warzywami, podana na chrupiącej grzance.

Składniki:

  • TATAR – SAŁATKA
  • 4 śledzie a’la Matjas

  • 6 grzybków marynowanych

  • 1 czerwona cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 3 ogórki kiszone

  • 1 twarde jabłko

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżeczka musztardy miodowej

  • 1 łyżeczka płynnego miodu

  • 1 łyżka majonezu

  • sól i pieprz

  • GRZANKI
  • 10 połówek kromek białego pieczywa

  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  • Składniki przepisu pokrój w jednolitą drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj drobno. Wszystko wymieszaj z musztardą, majonezem, miodem i przyprawami tworząc coś w rodzaju sałatki śledziowej.
  • Owalne kromki białego pieczywa przekrój na połówki i odetnij twardą skórkę. Każdą kropkę przesmaruj odrobiną masła. Grzanki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 5 – 10 minut.
  • Rumiane i chrupiące grzanki wyjmij z piekarnika. Na każdej ułóż porcję sałatki śledziowej. Ułóż je na dekoracyjnym półmisku.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*