Sos sojowy to sos fermentowany, wytwarzany z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli pochodzący pierwotnie z Chin. Przez dodanie do niej pleśni o nazwie Aspergillus oryzae albo Aspergillus sojae, drożdży i bakterii kwasu mlekowego tworzy się zacier, który dojrzewa i następnie jest wyciskany i filtrowany.
Jest kojarzony głównie z orientalną kuchnią. Coraz częściej jednak pojawia się w kuchni europejskiej. Ma głęboki, ciemny kolor, bardzo charakterystyczny smak i intensywny aromat. Zawiera witaminy z grupy B, tłuszcze, błonnik, antyoksydanty, izoflawonoidy, cukry oraz minerały takie jak: magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Wspomaga procesy trawienne, wzmacnia mikroflorę bakteryjną jelit, ma dobroczynny wpływ na serce i układ odpornościowy oraz hamuje rozwój guzów nowotworowych.
Sos sojowy dodaje się do marynaty np. do wieprzowiny, wołowiny czy drobiu. Jest także dodawany do zup, sałatek warzywnych, a także dipów. Zaletą sosu sojowego jest także to, że łatwo poddaje się obróbce termicznej, dlatego nadaje się do potraw pieczonych, smażonych czy duszonych. Należy jednak pamiętać, aby dodawać go pod koniec gotowania.