Pieczeń rzymska z piekarnika

Pieczeń rzymska z jajkiem z piekarnika

Przygotowując dania na przyjęcie lub imprezę, nie możemy zapomnieć o pożywnych i smacznie wyglądających daniach mięsnych – tak zwana “zimna płyta” to wręcz niezbędny element każdego takiego spotkania. Samodzielnie przygotowana pieczeń rzymska sprawdzi się znakomicie w każdej sytuacji – zarówno podczas wspomnianego przyjęcia jak też na obiad czy kolację.

Pieczeń rzymską możemy podawać jako danie obiadowe – kroimy wówczas kilka plastrów i podajemy z ulubionymi dodatkami takimi jak gotowane ziemniaki, surówki, tarta marchewka albo smażone buraczki. Pieczeń rzymska będzie także znakomitym składnikiem kanapek – podajemy ją wówczas z chlebem i dodatkiem w postaci chrzanu lub sosu tatarskiego.

Pieczeń rzymska z piekarnika

Pieczeń rzymska z piekarnika

5 z 1 głos
Danie: DodatkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

45

min.
Kalorie

210

kcal

Pieczeń rzymska to zarówno świetny dodatek do obiadu (np. do ziemniaków), genialna rzecz na kanapkę oraz super dodatek do zimnej płyty. Spróbujcie według naszego przepisu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 mielonego mięsa wieprzowego

  • 4 4 jajka ugotowane na twardo

  • 1 1 jajko surowe

  • 1 1 por

  • 2 ząbki 2 czosnku

  • 2 łyżki 2 natki pietruszki

  • 5 bu 5 bułki tartej (plus trochę do posypania formy)

  • 2 łyżeczki 2 chrzanu

  • 1/2 łyżeczki 1/2 papryki w proszku (słodkiej)

  • 2 łyżeczki 2 sosu sojowego

  • 1 łyżeczka 1 musztardy

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy warzywa: odcinamy zieloną część pora, zaś białą kroimy wzdłuż na dwie połówki, płuczemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Oba składniki solimy i szklimy na patelni rozgrzanej olejem i masłem.
  • Zeszklone warzywa siekamy teraz bardzo dokładnie dodając natkę i również ją siekając. Całość dodajemy do mielonego mięsa.
  • Dodajemy również inne składniki: surowe jajko, bułkę tartą, chrzan, sproszkowaną paprykę oraz sos sojowy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem i zaczynamy wyrabiać. Wyrabiamy aż do połączenia się składników.
  • Formę keksową o długości 25 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę otrzymanej masy mięsnej a następnie na środku układamy obrane jajka na twardo. Wówczas przykrywamy resztą masy mięsnej i wyrównujemy.
  • Smarujemy z wierzchu musztardą. Pieczemy przez czterdzieści pięć minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*