Szynka

Szynka to wyrób garmażeryjny pozyskiwany z tuszy wieprzowej, zakonserwowane na sucho lub mokro, za pomocą wędzenia lub nie. Może być wyrobiona z wieprzowiny, dziczyzny, kurczaka, indyka czy nawet wołowiny. Szynka jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka mięsnego, którego głównym atutem jest trwałość – w porównaniu z surowym mięsem.

Chudsze szynki są przesadnie kaloryczne i zawierają umiarkowaną ilość tłuszczu, choć w dużej mierze są to oczywiście kwasy tłuszczowe nasycone. Dość bogata w sód, zagrażający układowi krążenia i sercu, klasyczna szynka jest jednak także dobrym źródłem witamin z grupy B, a w mniejszych ilościach również fosforu i cynku. Odmiany drobiowe są przy tym mniej kaloryczne i uboższe w tłuszcz. Szynkę gotowaną lub pieczoną można podawać na ciepło z dodatkiem sosów lub pokroić na zimno, tak jak klasyczną wędlinę.

Komercyjne wędzonki są przede wszystkim kupowane z myślą o przygotowaniu kanapek, choć używa się je także do pizzy, zapiekanek, sałatek i innych dań typu choćby jajecznica. Koneserzy chętnie raczą się też szynką w naturalnej postaci serwowaną z serami i owocami jako przekąska do wina lub piknikowy przysmak.

Domowa wędzona szynka:

Przepisy na dania z szynki: