Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Aromatyczna domowa szynka wędzona
Aromatyczna domowa szynka wędzona

Aromatyczna domowa szynka wędzona

W niepamięć odeszły czasy pysznych wędlin ze sklepu. W dzisiejszych czasach nie można na półkach sklepowych znaleźć już naturalnie przygotowywanych wędlin wędzonych w dymie. Zastępują je nastrzykiwane przetwory ze sztucznym aromatem dymu. Musimy się z tym pogodzić.

Jednak to, że w sklepie nie ma już prawdziwych wędlin nie oznacza, że nie można ich mieć w lodówce. Jest jeszcze sporo osób, które wędzą w naturalny sposób i sprzedają swoje wędliny. Ponadto, coraz więcej osób zaczyna wędzić własne kiełbasy i szynki w domowych wędzarniach. I do tego też wszystkich namawiamy!

Własną wędzarnie można zbudować praktycznie ze wszystkiego. A jeśli nie mamy talentu konstrukcyjnego to możemy wędzarnie kupić już za kilkaset złotych. A mając własną wędzarnie zaczynamy wędzić. Korzystając z przepisów ProstePesto można przygotować własne aromatyczne wędliny. Dziś prezentujemy przepis na domową wędzoną szynkę.

Aromatyczna domowa szynka wędzona

5 od 39 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WędlinyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wędzenie

4

godz. 
Kalorie

145

kcal

Czas na wędzenie własnej szynki. Prezentujemy przepis na szynkę wędzoną do uwędzenia samodzielnie we własnej wędzarni. Sprawdzony przepis!

Składniki:

  • 2 szt. szynki wieprzowej bez kości o łącznej masie 2.5kg

  • 2 L wody

  • 140 g soli

  • 30 g mieszanki ziół i przypraw Browin do szynki lub mieszanka przypraw według uznania*

  • 5 g saletry potasowej


Sposób przygotowania:

  • Do dwóch litrów wody dodaj saletrę i sól. Dokładnie wymieszaj zalewę aż składniki rozpuszczą się w wodzie.
  • Umieść w zalewie oba kawałki szynki i wstaw całość do lodówki na 10 dni. Pamiętaj, aby mięso obracać co 2 dni.
  • Po 10 dniach wyjmij oba kawałki szynki z zalewy i dokładnie natrzyj je mieszanką przypraw Browin do szynki.*
  • Po natarciu szynki ziołami zapakuj ją w folię spożywczą i zostaw w lodówce na dwa dni.
  • Wyjmij szynkę z folii spożywczej, przełóż ją do siatki wędliniarskiej i powieś w przewiewnym miejscu aby mogła obeschnąć (mniej więcej 2h).
  • Włóż szynkę do osuszonej wędzarni nagrzanej do temperatury 50-60C i wędź ją przez 4 godziny do uzyskania złotej barwy.
  • Po wyjęciu szynki z wędzarni sparz ją w wodzie o temperaturze 75C aż temperatura wewnątrz szynki osiągnie 68C.

Uwagi:

  • * Zamiast gotowej mieszanki możesz samodzielnie przygotować zioła z pieprzu białego i czarnego, gałki muszkatołowej, kolendry, papryki słodkiej, liścia laurowego, imbiru, kardamonu i goździków według uznania.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*