Szparagi z szynką parmeńską

Szparagi z szynką parmeńską

Szparagi są jednym z największych przysmaków i symboli wiosennej kuchni, kojarzą się z pysznymi daniami, które możemy przyrządzić i zjeść ze smakiem. Szczególną popularnością szparagi i dania z ich udziałem cieszą się w Niemczech, Holandii, Włoszech i innych krajach Europy Zachodniej – tam też uprawia się ich najwięcej. Szparagi jako przysmak znane były już w czasach starożytnych – jedli je Grecy i Rzymianie.

W ostatnich latach smak tych warzyw odkrywają również Polacy a szparagi coraz częściej goszczą na naszych stołach. Ale mówiąc o pysznym i charakterystycznym smaku szparagów, nie sposób nie wspomnieć także o ich bogatych, cennych wartościach zdrowotnych i odżywczych: dzięki dużym ilościom błonnika regularne jedzenie szparagów wspomaga trawienie i perystaltykę jelit, reguluje także poziom cholesterolu we krwi i pozwala zapobiegać cukrzycy typu 2. Ponadto według najnowszych badań szparagi mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe a nawet zapobiegać procesom starzenia i zwiększać odporność.

Jedzmy zatem szparagi i przygotowujmy je na różne sposoby: jednym z najpopularniejszych przepisów na szparagi jest przygotowanie ich z szynką parmeńską. Uzyskamy wówczas znakomite połączenie smakowe.

Szparagi z szynką parmeńską

5.0 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: SzparagiKuchnia: NiemieckaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

5

min.
Pieczenie,

10

min.
Kalorie

300

kcal

Szparagi. Niegdyś mało popularne, teraz coraz częściej goszczące na naszych stołach. Prezentujemy szparagi zawijane szynką parmeńską.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów

  • 100 g szynki parmeńskiej

  • 200 g startego sera

  • suszony tymianek

  • odrobina masła

  • oliwa z oliwek

  • sól oraz pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie tej potrawy zaczynamy od umycia szparagów i odłamania ich twardych końcówek.
  • Na plasterki szynki parmeńskiej wykładamy po kilka szparagów, posypujemy tartym serem, całość zawijamy na kształt roladek i owijamy kolejnym plasterkiem szynki.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wewnątrz układamy przygotowane roladki, które również skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem.
  • Na każdej roladce kładziemy odrobinę masła, posypujemy suszonym tymiankiem.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez dziesięć do dwunastu minut. Smacznego!

Uwagi:

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*