Szparagi są jednym z największych przysmaków i symboli wiosennej kuchni, kojarzą się z pysznymi daniami, które możemy przyrządzić i zjeść ze smakiem. Szczególną popularnością szparagi i dania z ich udziałem cieszą się w Niemczech, Holandii, Włoszech i innych krajach Europy Zachodniej – tam też uprawia się ich najwięcej. Szparagi jako przysmak znane były już w czasach starożytnych – jedli je Grecy i Rzymianie.
W ostatnich latach smak tych warzyw odkrywają również Polacy a szparagi coraz częściej goszczą na naszych stołach. Ale mówiąc o pysznym i charakterystycznym smaku szparagów, nie sposób nie wspomnieć także o ich bogatych, cennych wartościach zdrowotnych i odżywczych: dzięki dużym ilościom błonnika regularne jedzenie szparagów wspomaga trawienie i perystaltykę jelit, reguluje także poziom cholesterolu we krwi i pozwala zapobiegać cukrzycy typu 2. Ponadto według najnowszych badań szparagi mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe a nawet zapobiegać procesom starzenia i zwiększać odporność.
Jedzmy zatem szparagi i przygotowujmy je na różne sposoby: jednym z najpopularniejszych przepisów na szparagi jest przygotowanie ich z szynką parmeńską. Uzyskamy wówczas znakomite połączenie smakowe.