Wieprzowina

Wieprzowina to ogólne określenie mięsa pochodzącego ze świń. Jest bardzo smacznym i popularnym mięsem w Polsce. Najsmaczniejsza jest ta o jasnoróżowym kolorze oraz białym, jędrnym tłuszczu. Nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia i pieczenia. Jest mięsem o dużej wartości energetycznej. Jest źródłem pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy.

Zawiera witaminy: B6, B12, PP, A i D oraz łatwo przyswajalne żelazo, potas, sód i cynk. Spożywanie zbyt dużej ilości wieprzowiny skutkuje większym ryzykiem wystąpienia otyłości, miażdżycy oraz chorób cywilizacyjnych. Wieprzowina funkcjonuje jako mięso o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu, wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Najpopularniejsze rodzaje wieprzowiny kupowane w Polsce to: schab, szynka, karkówka, żeberka, słonina, golonka, polędwiczka, łopatka wieprzowa a także mostek czy noga.

Wyróżnia się różne klasy wieprzowiny. Każda z nich dopuszcza określone standardy mięsa, zawartość tłuszczu czy ewentualne zmatowienie mięsa. Do XIX wieku mięso wieprzowe było spożywane przede wszystkim przez niższe klasy społeczne.

Pomysły na pyszną wieprzowinę: