Aquafaba to nowoodkryta alternatywa dla białka jajek. Jest łatwo dostępna, można ją długo przechowywać w lodówce i zamrażalce, a do tego jest zupełnie za darmo, bo znajduje się w puszce z ciecierzycą. Poznaj najlepsze przepisy z aquafaba!
Beza aquafaba
Wodę z ciecierzycy najczęściej wykorzystuje się do pieczenia deserów bezowych. Z jednej puszki aquafaba można ubić nawet trzy szklanki!
Składniki
- 1 puszka cieciorki
- 1 łyżeczka kamienia winnego (wodoronianu potasu)
- 120 g cukru
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 120°C.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem woskowanym i posmaruj go niewielką ilością oleju roślinnego – to powstrzyma bezy przed przywieraniem.
- Odcedź ciecierzycę nad naczyniem, w którym zatrzymasz aquafaba.
- Odmierz taką samą ilość aquafaba, jak cukru w stosunku do wysokości w naczyniu.
- Przelej aquafaba do wysokiej miski do ubijania – potrzebujesz dużo miejsca.
- Dodaj 1 łyżeczkę kamienia winnego.
- Zacznij ubijać aquafaba i kamień winny.
- Kiedy mikstura zamieni się w białą pianę, dodawaj powoli cukier, ciągle mieszając. Od tego czasu piana powinna się usztywniać.
- Gdy otrzymasz sztywną piankę cukrową, użyj łyżki do umieszczania bezy na blachę. Pamiętaj o utrzymaniu odległości.
- Piecz bezy przez 60 minut.
- Po godzinie sprawdź, czy bezy są lekko złote i wystarczająca sztywne. Jeśli wydają się klejące, piecz je kolejne 10 minut.
- Wyłącz piekarnik i zostaw w nim bezy do ostygnięcia, najlepiej przez noc.
Aquafaba mus czekoladowy
Woda z cieciorki nie musi być pieczona, żeby była pyszna. Wystarczy posłużyć się przepisem na pyszny mus czekoladowy!
Składniki
- 125 ml aquafaba
- 100 g roztopionej, ostudzonej ciemnej czekolady
- 1 – 2 łyżki stewii, ksylitolu, cukru pudru lub cukru własnego wyboru
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Ubij aquafaba na sztywno.
- Dodaj cukier i sól. Ubijaj przez następne 15 sekund.
- Delikatnie wlewaj czekoladę do miski z aquafaba. Miej pewność, że rozprowadzasz ją po całej misce, a nie tylko w jednym miejscu.
- Powoli wymieszaj wszystkie składniki, aby nie utracić puszystości.
- Wskazówka – jeśli ostudzona czekolada wydaje się zbyt zbita, możesz dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii dla uzyskania płynniejszej konsystencji.
Aquafaba majonez
Dzięki temu przepisowi majonez wraca na dietetyczne i wegańskie stoły!
Składniki
- 3 łyżki aquafaba
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżeczki octu winnego
- 250 ml neutralnego oleju
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki zmiksuj w dużej misce aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
- Przechowuj w lodówce w hermetycznym słoiku do 2 tygodni
Bez jajek, bez śmietany, bez cholesterolu, bez soi, bez glutenu, bez orzechów, bez awokado, bez kremu kokosowego, bez siemienia lnianego! Tak proste i szybkie są przepisy z wykorzystaniem aquafaba, a przede wszystkim zdrowe.