Przepis | Strona główna | Blog | Aquafaba. Przepisy na dania z aquafaby.
Aquafaba. Przepisy na dania z aquafaby.

Aquafaba. Przepisy na dania z aquafaby.

Aquafaba to nowoodkryta alternatywa dla białka jajek. Jest łatwo dostępna, można ją długo przechowywać w lodówce i zamrażalce, a do tego jest zupełnie za darmo, bo znajduje się w puszce z ciecierzycą. Poznaj najlepsze przepisy z aquafaba!

Beza aquafaba

Wodę z ciecierzycy najczęściej wykorzystuje się do pieczenia deserów bezowych. Z jednej puszki aquafaba można ubić nawet trzy szklanki!

Składniki

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 łyżeczka kamienia winnego (wodoronianu potasu)
  • 120 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 120°C.
  2. Wyłóż blachę do pieczenia papierem woskowanym i posmaruj go niewielką ilością oleju roślinnego – to powstrzyma bezy przed przywieraniem.
  3. Odcedź ciecierzycę nad naczyniem, w którym zatrzymasz aquafaba.
  4. Odmierz taką samą ilość aquafaba, jak cukru w stosunku do wysokości w naczyniu.
  5. Przelej aquafaba do wysokiej miski do ubijania – potrzebujesz dużo miejsca.
  6. Dodaj 1 łyżeczkę kamienia winnego.
  7. Zacznij ubijać aquafaba i kamień winny.
  8. Kiedy mikstura zamieni się w białą pianę, dodawaj powoli cukier, ciągle mieszając. Od tego czasu piana powinna się usztywniać.
  9. Gdy otrzymasz sztywną piankę cukrową, użyj łyżki do umieszczania bezy na blachę. Pamiętaj o utrzymaniu odległości.
  10. Piecz bezy przez 60 minut.
  11. Po godzinie sprawdź, czy bezy są lekko złote i wystarczająca sztywne. Jeśli wydają się klejące, piecz je kolejne 10 minut.
  12. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim bezy do ostygnięcia, najlepiej przez noc.

Aquafaba mus czekoladowy

Woda z cieciorki nie musi być pieczona, żeby była pyszna. Wystarczy posłużyć się przepisem na pyszny mus czekoladowy!

Składniki

  • 125 ml aquafaba
  • 100 g roztopionej, ostudzonej ciemnej czekolady
  • 1 – 2 łyżki stewii, ksylitolu, cukru pudru lub cukru własnego wyboru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Ubij aquafaba na sztywno.
  2. Dodaj cukier i sól. Ubijaj przez następne 15 sekund.
  3. Delikatnie wlewaj czekoladę do miski z aquafaba. Miej pewność, że rozprowadzasz ją po całej misce, a nie tylko w jednym miejscu.
  4. Powoli wymieszaj wszystkie składniki, aby nie utracić puszystości.
  5. Wskazówka – jeśli ostudzona czekolada wydaje się zbyt zbita, możesz dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii dla uzyskania płynniejszej konsystencji.

Aquafaba majonez

Dzięki temu przepisowi majonez wraca na dietetyczne i wegańskie stoły!

Składniki

  • 3 łyżki aquafaba
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 250 ml neutralnego oleju

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki zmiksuj w dużej misce aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
  2. Przechowuj w lodówce w hermetycznym słoiku do 2 tygodni

Bez jajek, bez śmietany, bez cholesterolu, bez soi, bez glutenu, bez orzechów, bez awokado, bez kremu kokosowego, bez siemienia lnianego! Tak proste i szybkie są przepisy z wykorzystaniem aquafaba, a przede wszystkim zdrowe.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*