Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini z puszki
Surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini z puszki

Surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini z puszki

Surówka z kapusty pekińskiej ze słodkimi brzoskwiniami z puszki. Największą zaletą ten przepysznej świeżej sałatki jest sos – śmietanka wymieszana ze słodkim syropem pozostałym po brzoskwiniach. To właśnie ten sos robi z tej surówki coś niezwykłego. Sałatka pasuje do dań z kurczakiem ale świetnie też sprawdzi się jako samodzielna przekąska.

Słodka surówka z kapustą pekińską, brzoskwinią i kukurydzą

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

30

min.
Kalorie

130

kcal

Słodka i soczysta surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini z puszki. Surówka z przepysznym słodkim sosem śmietanowym.

Składniki:

  • 1 większa kapusta pekińska

  • 1 puszka brzoskwini w syropie

  • 1 puszka słodkiej kukurydzy

  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • sól i mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kapustę pekińską opłucz w chłodnej wodzie i osusz. Następnie poszatkuj w drobne paski, usuwając jednocześnie stwardniałą białą część.
  • Brzoskwinie wyjmij z syropu (syropu nie wylewaj, będzie potrzebny do przygotowania sosu sałatkowego), pokrój je w kostkę. Przełóż je do miski z kapustą pekińską. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki.
  • Przygotuj sos – kwaśną śmietanę wymieszaj z syropem pozostałym po brzoskwiniach z puszki, dopraw solą i pieprzem. Śmietanowym, słodkim sosem zalej sałatkę. Wszystko razem wymieszaj.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*