Przepis | Strona główna | Sałatki | Sałatka gyros z kapustą pekińską i brzoskwinią
Sałatka gyros z kapustą pekińską i brzoskwinią

Sałatka gyros z kapustą pekińską i brzoskwinią

Dzisiaj wybieramy się na grilla do przyjaciół. Z tej okazji przygotowałam sałatkę à la gyros. Jest soczysta i lekka, w sam raz do tłustej kiełbaski i innych grillowych specjałów.

Sałatka zainspirowana popularnym przepisem na sałatkę gyros. Zmodyfikowana między innymi poprzez dodatek brzoskwini z puszki, dzięki której jest bardziej soczysta.

Sałatka z kurczakiem gyros i brzoskwinią

5 od 15 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkiKuchnia: Polska
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Znana wszystkim sałatka gyros w wersji z brzoskwinią. Przepyszna sałatka z aromatycznym mięsem z kurczaka, kapustą pekińską i świeżymi warzywami.

Składniki:

  • KAWAŁKI KURCZAKA
  • 400 g mięsa z podudzi kurczaka

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • przyprawa gyros i suszone zioła

  • sól morska i czarny pieprz

  • POZOSTAŁE
  • 1 niewielka kapusta pekińska

  • 250 g słodkiej kukurydzy z puszki

  • 1 zielona papryka

  • 1 biała papryka

  • 4 ogórki gruntowe

  • 350 g brzoskwini z puszki

  • SOS CZOSNKOWY
  • 2 ząbki czosnku BIO

  • 2 łyżki majonezu

  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego

  • garść posiekanego szczypiorku

  • sól, biały pieprz, przyprawa gyros


Sposób przygotowania:

  • MIĘSO KURCZAKA
  • Mięso z podudzi kurcząt płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na niewielkie kawałeczki, przy okazji oczyszczamy z żyłek i tłustych części.
  • Zasypujemy przyprawami i zalewamy olejem rzepakowym. Mieszamy i pozostawiamy w marynacie najlepiej na kilka godzin, by kurczak przesiąknął aromatem przypraw.
  • Smażymy na wcześniej rozgrzanej patelni do lekkiego przyrumienienia. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • SOS CZOSNKOWY
  • Czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy z majonezem, jogurtem greckim i przyprawami. Przyprawy dodajemy dla smaku, wedle własnych preferencji.
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • Kapustę pekińską kroimy na cienkie paski. Obie papryki, ogórki gruntowe oraz brzoskwinię z puszki kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki.
  • Warzywa oraz usmażonego wcześniej kurczaka mieszamy z sosem czosnkowym z dodatkiem gyrosu. Przechowujemy w lodówce.

Uwagi:

  • Sałatkę można także układać warstwowo, w przezroczystej misie sałatkowej. Będzie wtedy bardziej dekoracyjna.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*