Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Gofry według tradycyjnego przepisu
Gofry według tradycyjnego przepisu

Gofry według tradycyjnego przepisu

Gofry jest to rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla, który przygotowuje się w gofrownicy, gdzie nadawany jest mu charakterystyczny kształt. Standardowo jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, lub rzadziej koło czy serduszka ułożone w kwiatek. Podaje się je z różnymi dodatkami m. in. z bitą śmietaną, owocami, dżemem, galaretką, lodami, cukrem pudrem lub polewą. Ciasto na gofry powstaje dzięki wymieszaniu mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, które zostały spopularyzowane w 2 połowie XX wieku. To idealny pomysł na śniadanie lub kolację.

Gofry według tradycyjnego przepisu

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: GofryKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

5

min.
Kalorie

295

kcal

Gofry to doskonały pomysł na śniadanie, kolację i na słodką przekąskę. Ale jak zrobić idealne ciasto na gofry? Dowiesz się z naszego przepisu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g 300 mąki pszennej

  • 375 ml 375 mleka (półtorej szklanki)

  • 80 ml 80 oleju (1/3 szklanki)

  • 3 3 jajka rozmiar M

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka 1 cukru

  • 1 szczypta 1 soli


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy oddzielić białka od żółtek. Białka przełożyć do suchej i czystej miski a żółtka umieścić w osobnym naczyniu.
  • Do naczynia z żółtkami wlać lekko ciepłe mleko oraz dodać 1/3 szklanki oleju roślinnego. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać na gładkie ciasto przy użyciu miksera.
  • Następnie do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Gdy białka zrobią się białe i puszyste można dodać łyżeczkę cukru. Białka z cukrem ubijać dalej, aż zrobią się idealnie białe i puszyste. Będzie to trwało jedną do dwóch minut.
  • Do miski z ciastem dodawać stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszać całość po każdej dodanej łyżce. W taki sposób należy wmieszać całą pianę z białek i cukru.
  • Czyste płytki gofrownicy bardzo delikatnie wysmarować olejem, tylko do pierwszych gofrów. Zamknąć gofrownicę i nagrzać ją do maksymalnej mocy. Przy pomocy łyżki stołowej należy nakładać porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy i zamknąć gofrownicę.
  • Należy piec do lekkiego zarumienienia. Bardzo ważne jest, aby nie otwierać gofrownicy zbyt często podczas pieczenia, ponieważ traci się w ten sposób idealne ciśnienie między płytkami grzewczymi i gofry mogą się nie udać.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*