Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernik z brzoskwiniami pod kruszonką
Sernik z brzoskwiniami pod kruszonką

Sernik z brzoskwiniami pod kruszonką

Sernik pieczony z brzoskwiniami. Kruchy spód, warstwa waniliowego sernika, soczyste brzoskwinie, delikatna beza i tarta kruszonka. Tyle cudownych warstw, mimo to sernik przygotowuje się łatwo, a każda kolejna warstwa ciasta powstaje z czystą przyjemnością. Po wielu modyfikacjach powstał jeden z najlepszych serników jakie udało mi się upiec. Tak dopieszczony że postanowiłam upiec go ponownie na Wielkanoc, uważam że taki wielowarstwowy sernik zasługuje na odświętną odsłonę. Na pewno pojawi się mnóstwo pytań czy warto brzoskwinie zastąpić innymi owocami, od razu mówię że nie warto. Można to zrobić, ale nie warto, bo brzoskwinie pasują tutaj jak marchewka do groszku, żaden inny owoc nie wpasuje się tak smakowicie w kompozycję tego konkretnego wypieku.

Pieczony sernik z brzoskwiniami z puszki

Pieczony sernik z brzoskwiniami z puszki

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

15

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 

10

min.
Kalorie

330

kcal

Sernik z brzoskwiniami, bezą i tartą kruszonką. Na bazie twarogu z wiaderka, bez dodatku masła w masie serowej, proporcje na blaszkę 25x35cm.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO
  • 200 g 200 schłodzonego, twardego masła

  • 300 g 300 mąki pszennej

  • 100 g 100 cukru kryształ

  • 3 3 żółtka

  • MASA SEROWA
  • 1 kg 1 twarogu sernikowego w wiaderku z Piątnicy

  • 100 g 100 cukru kryształ

  • 1 łyżeczka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • 2 2 jajka

  • 2 opakowania 2 budyniu waniliowego (niesłodzonego)

  • BRZOSKWINIE I BEZOWA PIANKA
  • 1 puszka 1 brzoskwiń w słodkim syropie (użyłam puszki o gramaturze 480 g)

  • 3 3 białka

  • 100 g 100 cukru kryształ


Sposób przygotowania:

  • KRUCHY SPÓD
  • Przepis najlepiej rozpocząć od przygotowania kruchego ciasta, możesz to nawet zrobić dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem sernika. Schłodzone masło pokrój w kostkę i przełóż do misy. Dodaj mąkę pszenną, cukier oraz żółtka, zagnieć dłońmi. Początkowo ciasto będzie przypominało kruszonkę, wraz z dalszym zagniataniem powinno połączyć się w jednolitą bryłę. Tak przygotowane ciasto kruche podziel na 2 mniej więcej równe części, każdą zapakuj w woreczek foliowy i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 centymetrów i wyłóż jej dno oraz brzegi papierem do pieczenia. 1 bryłę ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na grubych oczkach tarki wprost na powierzchnię dna blaszki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni grzanie góra, dół. Kruchy spód podpiecz przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
  • SERNIK
  • W międzyczasie brzoskwinie odsącz ze słodkiego syropu i pokrój w cienkie plasterki – półksiężyce.
  • Do misy miksera przełóż twaróg sernikowy, dodaj cukier, cukier z wanilią oraz jajka. Zmiksuj do ujednolicenia masy. Wsyp zawartość opakowań proszków budyniowych i ponownie zmiksuj do połączenia. Masę serową wyłóż na podpieczony gorący spód i wygładź powierzchnię, na wierzch ułóż jeszcze plasterki brzoskwini. Wstaw do piekarnika i od razu przystąp do przygotowania bezy i kruszonki, odtąd całkowity pozostały czas pieczenia sernika będzie wynosił 55 minut.
  • BEZA I KRUSZONKA
  • Kiedy masa serowa z brzoskwiniami się podpieka, pozostałą drugą część ciasta kruchego również zetrzyj na grubych oczkach tarki i odstaw na chwilę na bok (lub w upalne dni do lodówki).
  • W misie miksera ubij białka na sztywno, do puszystych białek dodawaj stopniowo po łyżce cukru, cały czas miksując. Ubijaj do momentu rozpuszczenia kryształków cukru.
  • Wyjmij sernik z piekarnika, na gorące ciasto wyłóż równomiernie ubite białka, na wierzch wysyp startą na tarełku kruszonkę. Wstaw do piekarnika i piecz do upływu wyznaczonego czasu. Jeśli kruszonka pod koniec pieczenia zacznie się zbyt mocno rumienić, możesz piec ciasto pod przykryciem folii aluminiowej. Upieczony sernik z brzoskwiniami wystudź a następnie schłodź w lodówce, najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*