W diecie człowieka, o czym mówią kolejni lekarze i dietetycy, ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki warzyw i owoców każdego dnia. Dobrym sposobem, by o nich nie zapominać, jest sięganie po dania kuchni innych krajów, które są ich pełne. Jaka może pomóc? Na przykład kuchnia koreańska, która w każdym posiłku dba o porcję warzyw, jak w bibimbapie – misce pełnej smaku i zdrowia.
Ryż z lubianymi dodatkami
Podstawą azjatyckiej diety jest ryż, który – jak warzywa – jedzony jest prawie do każdego posiłku. Ile osób, tyle sposobów na to, co dodać do bibimbapu – jest to bowiem idealne danie, które można stworzyć pod swoje gusta smakowe. Nie może zabraknąć w nim ryżu – po koreańsku bap to bowiem ryż – poza tym jest jednak pełna dowolność. Można dodać glony, świeżego ogórka, marchewkę, czy nawet kimchi. Z każdym z nich będzie tworzyć smaczną i efektywną miskę, która będzie również pełna witamin i składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Poniżej zaprezentowany przepis poza ryżem zapewnia w sobie warzywa, porcję białka w formie mięsa oraz sadzonego jajka, oraz przypraw poprawiających trawienie: ostrej papryki. Żeby spożyć bibimbap, po jego estetycznym przygotowaniu i zrobieniu zdjęcia wystarczy całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki i zacząć konsumpcję. Smacznego!