Przepis | Strona główna | Kuchnia Koreańska | Bibimbap czyli koreańska miska zdrowia
Bibimbap czyli koreańska miska zdrowia

Bibimbap czyli koreańska miska zdrowia

W diecie człowieka, o czym mówią kolejni lekarze i dietetycy, ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki warzyw i owoców każdego dnia. Dobrym sposobem, by o nich nie zapominać, jest sięganie po dania kuchni innych krajów, które są ich pełne. Jaka może pomóc? Na przykład kuchnia koreańska, która w każdym posiłku dba o porcję warzyw, jak w bibimbapie – misce pełnej smaku i zdrowia.

Ryż z lubianymi dodatkami

Podstawą azjatyckiej diety jest ryż, który – jak warzywa – jedzony jest prawie do każdego posiłku. Ile osób, tyle sposobów na to, co dodać do bibimbapu – jest to bowiem idealne danie, które można stworzyć pod swoje gusta smakowe. Nie może zabraknąć w nim ryżu – po koreańsku bap to bowiem ryż – poza tym jest jednak pełna dowolność. Można dodać glony, świeżego ogórka, marchewkę, czy nawet kimchi. Z każdym z nich będzie tworzyć smaczną i efektywną miskę, która będzie również pełna witamin i składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Poniżej zaprezentowany przepis poza ryżem zapewnia w sobie warzywa, porcję białka w formie mięsa oraz sadzonego jajka, oraz przypraw poprawiających trawienie: ostrej papryki. Żeby spożyć bibimbap, po jego estetycznym przygotowaniu i zrobieniu zdjęcia wystarczy całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki i zacząć konsumpcję. Smacznego!

Bibimbap czyli koreańska miska zdrowia

Bibimbap czyli koreańska miska zdrowia

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Miska zdrowiaKuchnia: KoreańskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

2

godz. 
Gotowanie

30

min.
Kalorie

230

kcal

Bibimbap to potrawa wywodząca się z Korei i nazywana jest tam miską zdrowia. To połączenie najzdrowszych dostępnych składników. Wszystko połączone w przyjazny dla naszego metabolizmu sposób.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 ml 500 ugotowanego ryżu, najlepiej krótko ziarnistego tzw. do sushi

  • Na sos
  • 3 łyżki 3 pasty gochujang

  • 1 łyżka 1 sosu sojowego

  • 1 łyżka 1 oleju sezamowego

  • 2 ząbki 2 czosnku, posiekane

  • 1 łyżka 1 miodu

  • na mięso
  • 300 g 300 polędwicy wołowej

  • 2 łyżki 2 sosu sojowego

  • 2 łyżeczki 2 oleju sezamowego

  • 3 ząbki 3 czosnku posiekanego

  • 1 1 zielona cebula posiekana

  • 1/2 łyżeczki 1/2 pieprzu

  • na szpinak
  • 250 g 250 szpinaku

  • 1 łyżka 1 sosu sojowego

  • 1 łyżka 1 oleju sezamowego

  • 1 łyżeczka 1 cukru

  • 1/2 łyżeczki 1/2 czarnego pieprzu

  • 1 ząbek 1 czosnku, posiekany

  • 1 łyżka 1 prażonych ziaren sezamu, startych w moździerzu

  • sól do smaku

  • na kiełki
  • 1 łyżka 1 oleju sezamowego

  • 1 ząbek 1 czosnku, posiekanego

  • 1/2 1/2 czerwonej papryczka chili, pokrojonej

  • 500 ml 500 fasoli mung

  • 1 łyżka 1 sosu ostrygowego

  • 1 łyżeczka 1 cukru

  • 1 1 zielona cebulka, posiekana

  • sól i pieprz do smaku

  • na grzyby
  • 200 g 200 wybranego rodzaju grzybów (shiitake, pieczarki, boczniaki), pokrojonych w plasterki

  • 2 łyżeczki 2 sosu sojowego

  • 2 ząbki 2 czosnku, posiekanego

  • 2 łyżeczki 2 oleju sezamowego

  • prażony sezam do podania

  • olej do smażenia

  • na cukinię
  • 1 1 cukinia

  • 1 ząbek 1 czosnku, posiekany

  • 1 łyżeczka 1 oleju sezamowego

  • sól do smaku

  • zielona cebulka, sezam do podania

  • a marchewkę
  • 2 2 średniej wielkości marchewki, pokrojone w julienne

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 łyżka 1 oleju sezamowego

  • sól do smaku

  • na fasolkę
  • 200 g 200 fasolki, pokrojonej w mniejsze kawałki

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 łyżeczka 1 oleju sezamowego

  • sól do smaku

  • sezam do podania


Sposób przygotowania:

  • W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki na sos. W osobnej misce przygotować marynatę na mięso. Wołowinę pokroić w cienkie plasterki i połączyć z marynatą. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Przygotować resztę dodatków.
  • W garnku ugotować zasoloną wodę. Do wrzącej wrzucić liście szpinaku i blanszować je około pół minuty. Po tym czasie szpinak odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Odcisnąć nadmiar płynu. W misce połączyć ze sobą sos sojowy, olej sezamowy, cukier, pieprz, czosnek i sezam. Wymieszać razem ze szpinakiem. Odstawić.
  • Kiełki wypłukać. Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Usmażyć na nim czosnek. Dorzucić chili oraz kiełki i doprawić je sosem ostrygowym i cukrem. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając. Kiełki powinny zmięknąć, ale dalej pozostać chrupiące. Dorzucić zieloną cebulkę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odłożyć.
  • Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego grzyby. Doprawić sosem sojowym oraz czosnkiem. Smażyć kilka minut aż grzyby ładnie się zarumienią. Doprawić olejem sezamowym i jeszcze chwilkę smażyć. Posypać prażonym sezamem. Odstawić.
  • Cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego cukinię oraz czosnek. Doprawić solą i smażyć przez około 2 minuty. Dodać olej sezamowy, posiekaną zieloną cebulkę oraz sezam. Odstawić.
  • Na patelni rozgrzać olej sezamowy i wrzucić na niego marchewkę. Smażyć chwilę, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek, doprawić też solą. Odstawić.
  • W garnku ugotować osoloną wodę. Zblanszować na niej przez kilka minut fasolkę. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na niego odsączoną z wody fasolkę. Doprawić posiekanym czosnkiem oraz olejem sezamowym. Posypać sezamem. Odstawić.
  • Na tej samej patelni usmażyć marynowaną wołowinę aż do momentu, gdy mięso będzie gotowe, a sos delikatnie odparuje.
  • Miseczki wypełnić ryżem, a na wierzch ułożyć wybrane dodatki oraz mięso. Na wierzch ułożyć też usmażone jajko. Podawać razem z sosem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*