Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowym
Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowym

Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowym

Placuszki cukiniowe w nowej odsłonie z marchewką i sosem czosnkowym. Zdrowa przekąska warzywna w wersji wegetariańskiej. Szczególnie poleca się na lunch w pracy lub przekąskę w trakcie dnia.

Dla tradycjonalistów polecam także klasyczną wersję placków cukiniowych z pokruszoną fetą.

Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowym

5 od 26 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

12

placków
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

19

min.
Kalorie

300

kcal

Warzywne, wegetariańskie placuszki cukiniowe z tartą marchwią. Sos czosnkowy domowej roboty. Lekki lunch lub obiadokolacja w zdrowym stylu.

Składniki:

  • PLACUSZKI
  • 300 g cukinii

  • 200 g marchwi

  • 1 ząbek czosnku ekologicznego

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 jajka z ekologicznego chowu

  • 50 g mąki pszennej

  • sól i mielony pieprz

  • olej rzepakowy

  • SOS CZOSNKOWY
  • 3 łyżki majonezu

  • 3 g gęstej śmietany

  • 3 ząbki czosnku ekologicznego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • PLACKI Z CUKINII I MARCHWI
  • Cukinię wraz ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z solą, przełóż na sito i pozostaw na 20 minut dla wytrącenia wody. Po tym czasie odciśnij dłonią nadmiar płynu.
  • Marchew obierz ze skórki i również zetrzyj na grubym tarle. Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno.
  • Wszystko przygotowane składniki przełóż do jednej misy. Wbij całe jajka, wsyp mąkę i dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Rozmieszaj dokładnie.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju do smażenia. Na gorący tłuszcz nakładaj niewielkie placki, lekko spłaszczając ich kształt. Smaż z każdej strony do przyrumienienia.
  • SOS CZOSNKOWY
  • Czosnek przeciśnij przez praskę. Umieść w misce wraz z majonezem, gęstą śmietaną i sokiem z cytryny.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj łyżką lub zblenduj ręcznym blenderem. Zalecam zblendowanie sosu, gdyż wtedy jest bardziej puszysty i homogenny.

Uwagi:

  • Placuszki ułóż na talerzach, na każdy placek nałóż niewielką ilość czosnkowego sosu. Możesz także udekorować świeżą zieleniną.

2 komentarze

  1. cukinia z marcheweczką jest jeszcze pyszniejsza

  2. Według mnie o wiele smaczniejsze od placków z samej cukinii, mają lepszą strukturę i konsystencję

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*