Podstawą udanego żurku jest dobry jakościowo zakwas. Zakwas żytni na żur powstaje w procesie kiszenia mąki żytniej, z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Bazą zakwasu na żurek jest słonawa woda. To podstawowe składniki które znajdują się w każdej kuchni, czy przykuchennej spiżarni. Z nich przygotujesz zakwas na żurek, który po 5-dniowym leżakowaniu będzie gotowy do użycia.
Blog Kulinarny ProstePesto
Najnowsze na ProstePesto
Pizza neapolitańska wpisana na listę UNESCO
Jeśli wierzyć legendzie, pizza „margharita” pochodzi z Neapolu. Wymyślił ją w 1889 roku Raffaele Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej.
Proste gotowanie z ProstePesto
Przepis polecany przez ProstePesto.pl – tylko proste przepisy kulinarne na ProstePesto.pl.
Bądź na bieżąco. Obserwuj na Facebooku i Instagramie! Zapisz się do newslettera!
NOWE
Torcik owocowy zatopiony w przezroczystej galaretce
Galaretki z owoców leśnych obtoczone w cukrze
Kefirowe bułki ciabatta jak we Włoszech
Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego
Makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa
Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia
Tiramisu z truskawkami i białą czekoladą
LIKE
- Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
11009 odwiedzin - Aromatyczna domowa szynka wędzona
5935 odwiedzin - Królewska sałatka meksykańska z nachosami
2469 odwiedzin - Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi
2352 odwiedzin - Tradycyjny rosół z bukietem warzyw i pomidorem
2180 odwiedzin
TOP
- Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
8 komentarzy - Zupa krem z gruszki i korzenia pietruszki
6 komentarzy - Włoska pizza z serem mozzarella i jalapeno
6 komentarzy - Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
5 komentarzy - Amerykańska szarlotka z maślaną kruszonką
5 komentarzy
Polecane przepisy
#KupujŚwiadomie #Produktpolski
Kupowanie żywności polskiej produkcji służy polskiemu rolnictwu i gospodarce. Wybieraj produkty z kodem 590 produkowane w Polsce. #KupujŚwiadomie #Produktpolski
#hashtagi przepisu kulinarnego
#abcgotowania #apetyczne #blogkulinarny #conaobiad #doradcasmaku #gotowanie #gotujmy #kuchnia #kuchniadomowa #kulinarne #kwestiasmaku #mojegotowanie #mojewypieki #palcelizac #poprostugotuj #prostyprzepis #przepis #przepisna #przepiskulinarny #przeslijprzepis #pyszne #ugotowani #ugotuj #smaczne #smaczny #stronazprzepisami #zdrowejedzenie
Ostrzeżenie SARS-CoV-2 i COVID-19
W dzisiejszych czasach szerzenia się wirusa SARS-CoV-2 i choroby COVID-19 zmuszeni jesteśmy do zachowania szczególnej ostrożności także w kuchni:
- W sklepach zawsze używajmy rękawiczek jednorazowych i dezynfekujmy dłonie;
- Produkty myjmy po przyniesieniu ich do domu oraz przed spożyciem;
- Myjmy dłonie zawsze przed przystąpieniem do gotowania i przed jedzeniem potraw;
- Podczas jedzenia nie używajmy telefonów komórkowych, które są siedliskiem wirusa;
- Gotowanie to dzielenie się, lecz powstrzymajmy się od organizowania przyjęć;
- Sprawdzaj rządową stronę na temat aktualnej sytuacji. Znajdziesz ją tutaj;
- Odbieraj telefon od GIS ws. COVID i kwarantanny;