Przepis | Strona główna | Blog | Cywilizacyjna przebogata historia gastronomii
Bierzemy pod lupę cywilizacyjną przebogatą historię gastronomii

Cywilizacyjna przebogata historia gastronomii

Weźmy pod lupę cywilizacyjną historię gastronomii i zapytajmy jakie procesy ta historia generalnie odzwierciedla? Należy wiedzieć, że ta ciekawa i przebogata historia odzwierciedla procesy ewolucji i cywilizowania się gatunku ludzkiego. Ta historia (oprócz wielu innych) również należy do najstarszych przejawów działalności człowieka. Ta historia jest ogromną spuścizną jaką dostaliśmy w spadku.

Należy wiedzieć, że najwcześniejsze czynności dotyczące sztuki kulinarnej były związane z użyciem ognia około 50 tysięcy lat temu, kiedy to człowiek nauczył się stopniowo wykorzystywać obróbkę cieplną typu: smażenie, duszenie, gotowanie, pieczenie czy wędzenie. Wtedy też zmienił się charakter spożywanych pokarmów. Kolejnymi krokami, które spowodowały postęp były rozwój rolnictwa na obszarze antycznej Mezopotamii oraz udomowienie zwierząt hodowlanych i wprowadzenie do diety produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak: jaja oraz mleko.

Natomiast pierwsze wino, piwo oraz chleb zaczęto produkować w antycznym Egipcie, skąd spopularyzowały się za pośrednictwem Cesarstwa Rzymskiego, które zaszczepiło w państwach z nim sąsiadujących kulturę winnej latorośli oraz drzewka oliwnego. Znów nie można podważyć faktu, że kuchnią o najdłuższej zarejestrowanej oraz najbardziej spójnej historii gastronomii są Chiny, gdzie spisano (już w III wieku p. n.e.) pierwsze i zarazem obowiązujące do czasów współczesnych zasady sztuki kulinarnej.

W tym właśnie czasie zostało ustanowione przez Konfucjusza najistotniejsza reguła w historii kuchni świata, która mówi o tym, że: jedzenie poza czysto fizjologiczną funkcją zaspokajania głodu i uzupełniania niedoborów w organizmie stało się źródłem przyjemności dla zmysłów. Następnym reformatorem gastronomii był słynny prorok islamu Mahomet. Zakazał on wyznawcom tej religii konsumowania wieprzowiny i propagował inne restrykcyjne reguły odżywiania, które wraz z rosnącym w siłę islamem dotarły aż na Daleki Wschód. Znów takie produkty jak (cukier, przyprawy korzenne, pierogi, makarony) przybyły z dalekich Chin oraz Indii za pośrednictwem kontaktów handlowych między Imperium Perskim a Cesarstwem Bizantyńskim oraz średniowiecznych wypraw krzyżowych do Europy.

Wzbogaciły one nieskomplikowaną i niewyrafinowaną dietę Europejczyków. Zamknięte drogi na Daleki Wschód spowodowały chwilowy impas w poszukiwaniu nowych produktów spożywczych. Bowiem warto wiedzieć, że rozwój techniki w epoce renesansu spowodował to, że skonstruowano dalekomorskie statki. Przydały się one do przywiezienia z Nowego Świata wiele nieznanych do tej pory w Europie roślin, taki jak: fasola, pomidory, ziemniaki, kakao czy kukurydza. Warto dodać, że spopularyzowały również przywożone z Azji kawę i herbatę. Poprzez kolonizację Afryki do Ameryk dotarli afrykańscy niewolnicy, powodując w ten sposób kuchenną rewolucję Nowego Świata.

Jednocześnie w tym okresie czasu na Czarny Ląd stopniowo zaczęli napływać Europejczycy, a wraz z nimi północne tradycje kulinarne. Należy wiedzieć, że bardzo dużą rolę w kształtowaniu się ekstrawaganckiej i wyjątkowej kuchni francuskiej odegrały stosunki utrzymywane z Imperium Otomańskim, skąd przybyło między innymi ciasto francuskie (oryginalnie: greckie ciasto filo, „phyllo”). Jako ciekawostkę warto powiedzieć, że był to ulubiony przysmak wychowanej w Wiedniu Marii Antoniny. A następne podczas kolejnych upływających wieków doskonalono sztukę kulinarną, co zaowocowało w efekcie we Francji wymyśleniem pasztetów, kremów jajecznych, wyrafinowanych deserów, naleśników oraz innych wymyślnych potraw.

Te produkty za sprawą kucharzy, którzy byli zapraszani przez władców rozprzestrzeniły się na dworach królewskich całej ówczesnej Europy oraz powróciły w zmodyfikowanej (pozytywnie) formie na dwór otomański. Przechodząc bardziej do współczesności warto zaznaczyć, że ewolucja oraz zintegrowanie się gastronomii światowych dokonują się do dziś za sprawą XX-wiecznych migracji ludności całego świata oraz coraz szybciej postępującej globalizacji. Postęp globalizacji skutkuje tym, że zapewnia ona dostęp do nieosiągalnych wcześniej produktów oraz informacji na temat kuchni praktycznie każdego miejsca na świecie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*