Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Zupa cebulowa to specjalność kuchni francuskiej, która składa się z bazy w postaci wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, a dodatkiem do niej jest smażona cebula. Zupa ta podawana jest z tartym serem i grzankami z bułki pszennej. Jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu oraz bardzo rozgrzewająca. Jej smak jest po prostu wyjątkowy i niepowtarzalny,a karmelizowana cebula staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna. Tą zupę najpierw się gotuje a następnie zapieka z serem. Sztuka polega na tym, aby cebula którą dodajemy nie była za bardzo przyrumieniona. Ma być miękka i naturalnie słodka.

Francuska zupa cebulowa

5 z 2 głosy
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

220

kcal

Zupa cebulowa to specjalność kuchni francuskiej, składa się z wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, a dodatkiem do niej jest cebula.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 5 5 dużych cebul

  • 80 g 80 masła klarowanego

  • 200 ml 200 białego wina wytrawnego

  • 500 ml 500 bulionu wołowego

  • 5 ząbków 5 czosnku

  • Zioła i przyprawy: łyżeczka tymianku, po pół łyżeczki soli i pieprzu, płaska łyżeczka cukru, 2 liście laurowe

  • Grzanki
  • 1/2 1/2 długiej bagietki pszennej

  • 2 łyżki 2 delikatnej oliwy z oliwek

  • 500 g 500 sera typu parmezan

Sposób przygotowania:

  • Na głęboką patelnię lub do głębokiego garnka należy wlać masło klarowane i poczekać, aż się roztopi i nagrzeje.
  • Następnie do masła należy dodać cebule pokrojone w piórka. Nie ma znaczenia czy grubo ją pokroimy czy cienko, ponieważ w procesie karmelizacji się kurczy.
  • Na palniku o średniej mocy smażyć cebulę bez przykrycia przez ok. 20 min., co kilka minut mieszając. Gdy cebula jest miękka i zeszklona należy dodać cukier, sól oraz liście laurowe i smażyć przez kolejne 20 min.
  • Po około 20 min. cebula powinna się zarumienić i puścić więcej płynu, dlatego zmniejszy objętość. Należy dodać do niej pieprz oraz czosnek przepuszczony przez praskę i tymianek. Wymieszać cebulę i smażyć dalej nie zapominając o mieszaniu jej w garnku.
  • Po 10 min. wlać 3/4 szklanki białego wytrawnego wina. Białe wino można zastąpić Wermutem, który jest winem aromatyzowanym. Zawiera dodatkowo zioła i przyprawy korzenne. Wermut często dosładzany jest cukrem lub karmelizowanym cukrem. Następnie należy zamieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia, aż większość wina odparuje.
  • Na koniec wlać 500 ml bulionu, przykryć przykrywką i gotować zupę przez ostatnie 30 min na małym ogniu. Zupa powinna tylko lekko mrugać.
  • Grzanki
  • Należy pokroić długą bagietkę pszenną w poprzek na cienkie kromki.
  • Następnie każdą kromkę posmarować z obu stron delikatną oliwą z oliwek,nagrzać dużą patelnię z grubym dnem, ułożyć kawałki bagietki i podpiekać z obu stron na rumiano.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*