Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Pieczone ziemniaki jak z ogniska
Pieczone ziemniaki jak z ogniska

Pieczone ziemniaki jak z ogniska

Pamiętacie smak ziemniaków pieczonych w rozżarzonym popiele po skończonym ognisku? Młode ziemniaczki upieczone w środku na miękko, w zwęglonej od ogniska skórce, wyjadane łyżeczką ze środka przekrojonego ziemniaczka z masłem i szczyptą soli. Takie pieczone w popiele ziemniaczki mają przepyszne miękkie wnętrze i ogniskowy aromat dymu.

Dzisiaj pokażę sposób w jaki możesz przygotować takie ziemniaczki bez ogniska, we wnętrzu piekarnika. Do tego celu najlepiej użyj nowych, młodych ziemniaczków, wybierz koniecznie te drobnej wielkości. Mączna panierka w jakiej ziemniaczki będą pieczone, przypomina wypalony popiół z ogniska jakim otoczone są tradycyjnie pieczone ziemniaczki w popiele.

Kartofelki pieczone jak z rozżarzonego popiołu ogniska

Kartofelki pieczone jak z rozżarzonego popiołu ogniska

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

1

godz. 

50

min.
Kalorie

70

kcal

Ziemniaki pieczone jak w rozżarzonym popiele z ogniska. Młode ziemniaki pieczone w piekarniku, przypominające smakiem te z ogniska.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ZIEMNIAKI JAK Z OGNISKA
  • 700 g 700 młodych ziemniaków (im mniejszej wielkości tym lepiej)

  • 3 łyżki 3 mąki pszennej

  • 1 płaska łyżka 1 soli

  • DODATKOWO
  • masło

  • sól do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • W misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną i sól. Młode ziemniaczki umyj z ewentualnego zabrudzenia ziemią, nie obieraj skórki. Od razu po umyciu, jeszcze mokre ziemniaczki obtocz w słonej mącznej mieszance.
  • Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 110 minut. Im mniejsze ziemniaczki tym szybciej zmiękną w trakcie pieczenia. Po upieczeniu powinny mieć rozpadające się wnętrze.
  • Upieczone ziemniaczki przekrawaj je na połówki i wydrążaj ze środka łyżeczką miękki miąższ, zajadaj na ciepło z masełkiem i solą. Możesz także zaserwować je jako pieczone ziemniaczki do głównego dania obiadowego.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*