Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Pieczone ziemniaki jak z ogniska
Pieczone ziemniaki jak z ogniska

Pieczone ziemniaki jak z ogniska

Pamiętacie smak ziemniaków pieczonych w rozżarzonym popiele po skończonym ognisku? Młode ziemniaczki upieczone w środku na miękko, w zwęglonej od ogniska skórce, wyjadane łyżeczką ze środka przekrojonego ziemniaczka z masłem i szczyptą soli. Takie pieczone w popiele ziemniaczki mają przepyszne miękkie wnętrze i ogniskowy aromat dymu.

Dzisiaj pokażę sposób w jaki możesz przygotować takie ziemniaczki bez ogniska, we wnętrzu piekarnika. Do tego celu najlepiej użyj nowych, młodych ziemniaczków, wybierz koniecznie te drobnej wielkości. Mączna panierka w jakiej ziemniaczki będą pieczone, przypomina wypalony popiół z ogniska jakim otoczone są tradycyjnie pieczone ziemniaczki w popiele.

Kartofelki pieczone jak z rozżarzonego popiołu ogniska

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

1

godz. 

50

min.
Kalorie

70

kcal

Ziemniaki pieczone jak w rozżarzonym popiele z ogniska. Młode ziemniaki pieczone w piekarniku, przypominające smakiem te z ogniska.

Składniki:

  • ZIEMNIAKI JAK Z OGNISKA
  • 700 g młodych ziemniaków (im mniejszej wielkości tym lepiej)

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 płaska łyżka soli

  • DODATKOWO
  • masło

  • sól do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • W misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną i sól. Młode ziemniaczki umyj z ewentualnego zabrudzenia ziemią, nie obieraj skórki. Od razu po umyciu, jeszcze mokre ziemniaczki obtocz w słonej mącznej mieszance.
  • Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 110 minut. Im mniejsze ziemniaczki tym szybciej zmiękną w trakcie pieczenia. Po upieczeniu powinny mieć rozpadające się wnętrze.
  • Upieczone ziemniaczki przekrawaj je na połówki i wydrążaj ze środka łyżeczką miękki miąższ, zajadaj na ciepło z masełkiem i solą. Możesz także zaserwować je jako pieczone ziemniaczki do głównego dania obiadowego.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*