Strona główna » Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze

Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze

Ciasto na pizzę to podstawa tego dania. To od ciasta w większym stopniu zależy smak pizzy niż od dodanych do niej składników. Dlatego też postanowiliśmy opublikować sprawdzony, szybki, prosty i co najważniejsze smaczny przepis na ciasto na pizzę. Jeśli więc chcesz wiedzieć jak zrobić ciasto na pizzę to przeczytaj poniższy przepis na cienkie ciasto na pizzę włoską.

Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze

4 od 10 osób
Autor: ProstePestoDanie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Średnia
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

40

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

365

kcal

Prezentujemy prosty przepis na przygotowanie ciasta na pizzę, który sprawdzi się w każdym domu. Dobra pizza to kwestia smaku, jakie damy do niej składniki to indywidualne gusta. Jednak idealne, cienkie, włoskie ciasto na pizzę to fundament dobrej pizzy. Przekazujemy więc w Państwa ręce przepis na ciasto na pizzę jak z pizzerii.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 7 g drożdży instant

  • 150 ml letniej wody

  • 1/2 łyżki cukru

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy rozczyn drożdży. Jeśli używamy świeżych drożdży, w pierwszej kolejności należy je ocieplić do temperatury pokojowej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy go na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Pamiętajmy, że rozczyn ze świeżych drożdży może zwiększyć objętość 2-3 razy.
  • Mąkę przesiej do miski, w której będziesz mieszać ciasto, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w mące i wlej w nie rozczyn. Następnie zagarniając mąkę z brzegów sukcesywnie wyrabiaj ciasto przez 3-4 minut. Pod sam koniec dodaj łyżkę oliwy i wygnieć ciasto jeszcze minutę.
  • Wyciągnij ciasto na pizzę na stolnicę, która wstępnie oprószona będzie mąką i wygniataj kolejne 15 minut. Jeśli masz mikser planetarny lub inne urządzenie do wyrabiania ciasta, możesz z niego skorzystać.
  • Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką na godzinę czasu aby wyrosło. Ciasto zostaw w miejscu ciepłym, nie przy otwartym oknie i nie w przeciągach.
  • Po wyrośnięciu ciasta wyciągnij go ponownie na stolnicę wyrabiaj ponownie około 5-7 minut aby usunąć z ciasta pęcherzyki powietrza, które zrobiły się podczas wyrastania ciasta. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5min.
  • Blachę do pieczenia (lub blaszki do pizzy – 2 sztuki na tą ilość ciasta) wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi. Ciasto na pizzę powinno się rozciągać, nie wałkować, lecz możesz delikatnie wspomóc się wałkiem. Ciasto jest elastyczne i wraca do poprzedniego kształtu, więc ten etap wymaga cierpliwości i samozaparcia.
  • Ciasto posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego i dodaj ulubione składniki.
  • Pizzę włóż do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 250C i piecz przez 10 minut.

Uwagi:

  • Powyższy przepis na pizzę jest bardzo uniwersalny i pozwala na upieczenie dowolnej pizzy z ulubionymi składnikami. Jeśli szukasz inspiracji na składniki do pizzy możesz zajrzeć na nasz dział poświęcony pizzy gdzie dowiesz się jak zrobić pizzę. Znajdziesz tam wiele inspiracji i pomysłów na pizzę. Życzymy smacznego!

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Ciasto na pizzę ProstePesto.pl – wskazówki:

  • Jeśli używasz świeżych drożdży, przed zrobieniem rozczynu ogrzej je do temperatury pokojowej, ale nie ogrzewaj za szybko. Wystarczy jak 30min wcześniej wyciągniesz z lodówki.
  • Ciasta staraj się nie wałkować, tylko rozciągać, aby zachować strukturę ciasta. Jeśli jednak rozciąganie nie jest możliwe, możesz delikatnie wspomóc się wałkiem.
  • Ciasto najlepiej piec w niskich formach jak niska blacha do piekarnika lub niskie formy do pizzy. Jeśli jednak nie dysponujesz taką formą, możesz użyć tortownicy.
  • Pizza to bardzo popularne danie, ale też z wielką tradycją i jest robiona w wielu krajach, zwłaszcza we Włoszech z dużą pieczołowitością. Zerknij na Wikipedię aby dowiedzieć się więcej o tym włoskim specjale.
  • Jeśli interesuje Cię inny przepis na ciasto na pizzę lub przepis na pizzę, zerknij do naszego działu z inspiracjami w kategorii “pizza“.

4 komentarze

  1. włoskawioska

    najlepsze ciasto na pizzę świata

  2. czad, pizza lepsza niż we włoszech!

  3. lovewłochy

    najlepsze ciasto z najlepszych. przepis świetnie i szczegółowo opisany. pizza jak we włoszech

  4. Potwierdzam! Najlepsze ciasto na cienką pizzę! U mnie z szynką parmeńską i rukolą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*