Przepis | Strona główna | Pizza | Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze

Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze

Ciasto na pizzę to podstawa tego dania. To od ciasta w większym stopniu zależy smak pizzy niż od dodanych do niej składników. Dlatego też postanowiliśmy opublikować sprawdzony, szybki, prosty i co najważniejsze smaczny przepis na ciasto na pizzę. Jeśli więc chcesz wiedzieć jak zrobić ciasto na pizzę to przeczytaj poniższy przepis na cienkie ciasto na pizzę włoską.

Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze

5 od 62 osób
Autor: ProstePesto Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Średnia
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

40

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Prezentujemy prosty przepis na przygotowanie ciasta na pizzę, który sprawdzi się w każdym domu. Dobra pizza to kwestia smaku, jakie damy do niej składniki to indywidualne gusta. Jednak idealne, cienkie, włoskie ciasto na pizzę to fundament dobrej pizzy. Przekazujemy więc w Państwa ręce przepis na ciasto na pizzę jak z pizzerii.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 7 g drożdży instant

  • 150 ml letniej wody

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy rozczyn drożdży. Jeśli używamy świeżych drożdży, w pierwszej kolejności należy je ocieplić do temperatury pokojowej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy go na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Pamiętajmy, że rozczyn ze świeżych drożdży może zwiększyć objętość 2-3 razy.
  • Mąkę przesiej do miski, w której będziesz mieszać ciasto, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w mące i wlej w nie rozczyn. Następnie zagarniając mąkę z brzegów sukcesywnie wyrabiaj ciasto przez 3-4 minut. Pod sam koniec dodaj łyżkę oliwy i wygnieć ciasto jeszcze minutę.
  • Wyciągnij ciasto na pizzę na stolnicę, która wstępnie oprószona będzie mąką i wygniataj kolejne 15 minut. Jeśli masz mikser planetarny lub inne urządzenie do wyrabiania ciasta, możesz z niego skorzystać.
  • Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką na godzinę czasu aby wyrosło. Ciasto zostaw w miejscu ciepłym, nie przy otwartym oknie i nie w przeciągach.
  • Po wyrośnięciu ciasta wyciągnij go ponownie na stolnicę wyrabiaj ponownie około 5-7 minut aby usunąć z ciasta pęcherzyki powietrza, które zrobiły się podczas wyrastania ciasta. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5min.
  • Blachę do pieczenia (lub blaszki do pizzy – 2 sztuki na tą ilość ciasta) wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi. Ciasto na pizzę powinno się rozciągać, nie wałkować, lecz możesz delikatnie wspomóc się wałkiem. Ciasto jest elastyczne i wraca do poprzedniego kształtu, więc ten etap wymaga cierpliwości i samozaparcia.
  • Ciasto posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego i dodaj ulubione składniki.
  • Pizzę włóż do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 250C i piecz przez 10 minut.

Uwagi:

  • Powyższy przepis na pizzę jest bardzo uniwersalny i pozwala na upieczenie dowolnej pizzy z ulubionymi składnikami. Jeśli szukasz inspiracji na składniki do pizzy możesz zajrzeć na nasz dział poświęcony pizzy gdzie dowiesz się jak zrobić pizzę. Znajdziesz tam wiele inspiracji i pomysłów na pizzę. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

4 porcje na danie


Kalorie290

  • Ilość na porcję% wartości dziennej *
  • Tłuszcze 13g 20%
    • Nasycone 3g 15%
  • Cholesterol 51mg 17%
  • Sód 750mg 32%
  • Ilość na porcję% wartości dziennej *
  • Węglowodany 56g 19%
    • Błonnik 2g 8%
    • Cukry 8g
  • Białko 9g 18%

    * Wartość dzienna przedstawiona dla diety osoby dorosłej odpowiadającej 2000 kalorii.

    Ciasto na pizzę – najczęściej zadawane pytania

    Ile kalorii ma ciasto na pizzę?

    Wartość kaloryczna ciasta na pizzę zależy od użytych składników. Szacuje się, że standardowe ciasto na pizzę ma od 260 do 360 kcal.

    Jakie są składniki na ciasto na pizzę?

    Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebujemy mąkę pszenną, drożdże, sól, cukier, wodę i oliwę z oliwek.

    Jak długo ma rosnąć ciasto na pizzę?

    Ciasto na pizzę powinno wyrastać około godziny. Maksymalnie półtorej godziny. Nie powinno się przeciągać tego czasu.

    Czy ciasto na pizzę można wałkować?

    Nie powinno się wałkować ciast na pizzę. Powinno być ono rozciągane. Oczywiście wałkowanie ciasta na pizzę nie sprawi, że nie wyjdzie, ale jednak smakosze zauważą różnicę.

    W jakiej temperaturze ma rosnąć ciasto na pizzę?

    Ciasto na pizzę powinno wyrastać w temperaturze pokojowej. Oczywiście może to być też temperatura nieznacznie wyższa i niższa. Nie powinna być jednak niższa niż 15C, gdyż drożdże nie będą się rozmnażać.

    W jakiej temperaturze rozpuszczać drożdże na ciasto na pizzę?

    Drożdże powinny być rozpuszczane w letniej wodzie. Gorąca woda zabije drożdże w zaczynie a zbyt niska temperatura sprawi, że drożdże nie będą się rozmnażać.

    Jak długo powinno się piec ciasto na pizzę?

    Ciasto na pizzę powinno się piec przez 10 minut. Oczywiście wszystko zależy od składników na pizzy i temperatury pieczenia.

    W jakiej temperaturze piec ciasto na pizzę?

    Pizza powinna być pieczona w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze wysokiej przez krótki okres czasu. Najlepiej w temperaturze 250C w czasie 10 minut.

    Jaką mąkę wybrać na ciasto na pizzę?

    Na pizzę oczywiście wybieramy mąkę pszenną. Chociaż można zrobić pizzę także z innej mąki. Jeśli chodzi o typ mąki, to na ciasto na pizzę najlepsza jest mąka typu 500 jeśli zależy nam na cienkim cieście. Typ 3000 wybierzmy, gdy chcemy mieć pulchne i grube ciasto.


    Typy mąki pszennej. Jaka mąka jest najlepsza na ciasto na pizzę?

    Należy wiedzieć, że mąka pszenna jest najbardziej wykorzystywaną mąka w naszej kuchni. Generalnie w sklepach możemy kupić mąki pszenne o różnych typach. Co właściwie oznacza typ mąki pszennej i czym te typy się różnią od siebie? Warto wiedzieć, ze typy mąki pszennej informują nas o zawartości substancji mineralnych w produkcie po jego zmieleniu. Dla przykładu mąka pszenna o typie 450 zawiera 0, 45% substancji mineralnych, natomiast typ 650 będzie ich miał 0, 65%. Im mąka posiada bielszy kolor, tym niższy ma numer typu. A kiedy kolor mąki jest ciemniejszy, tym wyższa w niej zawartość otrębów i tym samym wyższy typ. W zależności od typu mąki nadaje się ona do różnych przygotowywanych przez nas potraw. A oto typy mąk i ich zastosowanie:

    • Typ 450 – torty, ciasta biszkoptowe
    • Typ 500 – kluski, pierogi, cienka pizza, makarony, naleśniki, omlety, ciasta kruche
    • Typ 550 – ciasta drożdżowe, ciasta smażone (np. pączki, faworki, oponki i racuchy)
    • Typ 750, 1400, 1850, 2000 – wypieki domowego pieczywa
    • Typ 3000 – chleby na zakwasie, pulchne grube ciasto na pizzę czy makaron.

    Ciasto na pizzę ProstePesto.pl – wskazówki:

    • Jeśli używasz świeżych drożdży, przed zrobieniem rozczynu ogrzej je do temperatury pokojowej, ale nie ogrzewaj za szybko. Wystarczy jak 30min wcześniej wyciągniesz z lodówki.
    • Ciasta staraj się nie wałkować, tylko rozciągać, aby zachować strukturę ciasta. Jeśli jednak rozciąganie nie jest możliwe, możesz delikatnie wspomóc się wałkiem.
    • Ciasto najlepiej piec w niskich formach jak niska blacha do piekarnika lub niskie formy do pizzy. Jeśli jednak nie dysponujesz taką formą, możesz użyć tortownicy.
    • Pizza to bardzo popularne danie, ale też z wielką tradycją i jest robiona w wielu krajach, zwłaszcza we Włoszech z dużą pieczołowitością. Zerknij na Wikipedię aby dowiedzieć się więcej o tym włoskim specjale.
    • Jeśli interesuje Cię inny przepis na ciasto na pizzę lub przepis na pizzę, zerknij do naszego działu z inspiracjami w kategorii “pizza“.

    5 komentarzy

    1. włoszkamatrioszka

      Zrobiłam i potwierdzam że to najlepsze ciasto na pizzę na świecie!

    2. włoskawioska

      najlepsze ciasto na pizzę świata

    3. czad, pizza lepsza niż we włoszech!

    4. lovewłochy

      najlepsze ciasto z najlepszych. przepis świetnie i szczegółowo opisany. pizza jak we włoszech

    5. Potwierdzam! Najlepsze ciasto na cienką pizzę! U mnie z szynką parmeńską i rukolą.

    Zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    *