Przepis | Strona g艂贸wna | Pizza | Ciasto na pizz臋. Jak zrobi膰 szybkie cienkie ciasto na pizze
Ciasto na pizz臋. Jak zrobi膰 szybkie cienkie ciasto na pizze

Ciasto na pizz臋. Jak zrobi膰 szybkie cienkie ciasto na pizze

Ciasto na pizz臋 to podstawa tego dania. To od ciasta w wi臋kszym stopniu zale偶y smak pizzy ni偶 od dodanych do niej sk艂adnik贸w. Dlatego te偶 postanowili艣my opublikowa膰 sprawdzony, szybki, prosty i co najwa偶niejsze smaczny przepis na ciasto na pizz臋. Je艣li wi臋c chcesz wiedzie膰 jak zrobi膰 ciasto na pizz臋 to przeczytaj poni偶szy przepis na cienkie ciasto na pizz臋 w艂osk膮.

Ciasto na pizz臋. Jak zrobi膰 szybkie cienkie ciasto na pizze

5 od 62 os贸b
Autor: ProstePesto Danie: PizzaKuchnia: W艂oskaTrudno艣膰: 艢rednia
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

40

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Prezentujemy prosty przepis na przygotowanie ciasta na pizz臋, kt贸ry sprawdzi si臋 w ka偶dym domu. Dobra pizza to kwestia smaku, jakie damy do niej sk艂adniki to indywidualne gusta. Jednak idealne, cienkie, w艂oskie ciasto na pizz臋 to fundament dobrej pizzy. Przekazujemy wi臋c w Pa艅stwa r臋ce przepis na ciasto na pizz臋 jak z pizzerii.

Sk艂adniki:

  • 250 g m膮ki pszennej

  • 7 g dro偶d偶y instant

  • 150 ml letniej wody

  • 1/2 艂y偶eczki cukru

  • 1 艂y偶eczka soli

  • 1 艂y偶ka oliwy z oliwek


Spos贸b przygotowania:

  • Przygotowujemy rozczyn dro偶d偶y. Je艣li u偶ywamy 艣wie偶ych dro偶d偶y, w pierwszej kolejno艣ci nale偶y je ociepli膰 do temperatury pokojowej. Dro偶d偶e rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 艂y偶ki m膮ki oraz p贸艂 艂y偶eczki cukru. Dok艂adnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy go na 10 minut, aby dro偶d偶e zacz臋艂y pracowa膰. Pami臋tajmy, 偶e rozczyn ze 艣wie偶ych dro偶d偶y mo偶e zwi臋kszy膰 obj臋to艣膰 2-3 razy.
  • M膮k臋 przesiej do miski, w kt贸rej b臋dziesz miesza膰 ciasto, dodaj s贸l i wymieszaj. Zr贸b wg艂臋bienie w m膮ce i wlej w nie rozczyn. Nast臋pnie zagarniaj膮c m膮k臋 z brzeg贸w sukcesywnie wyrabiaj ciasto przez 3-4 minut. Pod sam koniec dodaj 艂y偶k臋 oliwy i wygnie膰 ciasto jeszcze minut臋.
  • Wyci膮gnij ciasto na pizz臋 na stolnic臋, kt贸ra wst臋pnie opr贸szona b臋dzie m膮k膮 i wygniataj kolejne 15 minut. Je艣li masz mikser planetarny lub inne urz膮dzenie do wyrabiania ciasta, mo偶esz z niego skorzysta膰.
  • Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte 艣ciereczk膮 na godzin臋 czasu aby wyros艂o. Ciasto zostaw w miejscu ciep艂ym, nie przy otwartym oknie i nie w przeci膮gach.
  • Po wyro艣ni臋ciu ciasta wyci膮gnij go ponownie na stolnic臋 wyrabiaj ponownie oko艂o 5-7 minut aby usun膮膰 z ciasta p臋cherzyki powietrza, kt贸re zrobi艂y si臋 podczas wyrastania ciasta. Po wyrobieniu przykryj 艣ciereczk膮 na 5min.
  • Blach臋 do pieczenia (lub blaszki do pizzy – 2 sztuki na t膮 ilo艣膰 ciasta) wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Po艂贸偶 na 艣rodek ciasto i rozci膮gaj go na brzegi. Ciasto na pizz臋 powinno si臋 rozci膮ga膰, nie wa艂kowa膰, lecz mo偶esz delikatnie wspom贸c si臋 wa艂kiem. Ciasto jest elastyczne i wraca do poprzedniego kszta艂tu, wi臋c ten etap wymaga cierpliwo艣ci i samozaparcia.
  • Ciasto posmaruj cienk膮 warstw膮 sosu pomidorowego i dodaj ulubione sk艂adniki.
  • Pizz臋 w艂贸偶 do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 250C i piecz przez 10 minut.

Uwagi:

  • Powy偶szy przepis na pizz臋 jest bardzo uniwersalny i pozwala na upieczenie dowolnej pizzy z ulubionymi sk艂adnikami. Je艣li szukasz inspiracji na sk艂adniki do pizzy mo偶esz zajrze膰 na nasz dzia艂 po艣wi臋cony pizzy gdzie dowiesz si臋 jak zrobi膰 pizz臋. Znajdziesz tam wiele inspiracji i pomys艂贸w na pizz臋. 呕yczymy smacznego!

Warto艣ci od偶ywcze

4 porcje na danie


Kalorie290

  • Ilo艣膰 na porcj臋% warto艣ci dziennej *
  • T艂uszcze 13g 20%
    • Nasycone 3g 15%
  • Cholesterol 51mg 17%
  • S贸d 750mg 32%
  • Ilo艣膰 na porcj臋% warto艣ci dziennej *
  • W臋glowodany 56g 19%
    • B艂onnik 2g 8%
    • Cukry 8g
  • Bia艂ko 9g 18%

    * Warto艣膰 dzienna przedstawiona dla diety osoby doros艂ej odpowiadaj膮cej 2000 kalorii.

    Ciasto na pizz臋 – najcz臋艣ciej zadawane pytania

    Ile kalorii ma ciasto na pizz臋?

    Warto艣膰 kaloryczna ciasta na pizz臋 zale偶y od u偶ytych sk艂adnik贸w. Szacuje si臋, 偶e standardowe ciasto na pizz臋 ma od 260 do 360 kcal.

    Jakie s膮 sk艂adniki na ciasto na pizz臋?

    Do przygotowania ciasta na pizz臋 potrzebujemy m膮k臋 pszenn膮, dro偶d偶e, s贸l, cukier, wod臋 i oliw臋 z oliwek.

    Jak d艂ugo ma rosn膮膰 ciasto na pizz臋?

    Ciasto na pizz臋 powinno wyrasta膰 oko艂o godziny. Maksymalnie p贸艂torej godziny. Nie powinno si臋 przeci膮ga膰 tego czasu.

    Czy ciasto na pizz臋 mo偶na wa艂kowa膰?

    Nie powinno si臋 wa艂kowa膰 ciast na pizz臋. Powinno by膰 ono rozci膮gane. Oczywi艣cie wa艂kowanie ciasta na pizz臋 nie sprawi, 偶e nie wyjdzie, ale jednak smakosze zauwa偶膮 r贸偶nic臋.

    W jakiej temperaturze ma rosn膮膰 ciasto na pizz臋?

    Ciasto na pizz臋 powinno wyrasta膰 w temperaturze pokojowej. Oczywi艣cie mo偶e to by膰 te偶 temperatura nieznacznie wy偶sza i ni偶sza. Nie powinna by膰 jednak ni偶sza ni偶 15C, gdy偶 dro偶d偶e nie b臋d膮 si臋 rozmna偶a膰.

    W jakiej temperaturze rozpuszcza膰 dro偶d偶e na ciasto na pizz臋?

    Dro偶d偶e powinny by膰 rozpuszczane w letniej wodzie. Gor膮ca woda zabije dro偶d偶e w zaczynie a zbyt niska temperatura sprawi, 偶e dro偶d偶e nie b臋d膮 si臋 rozmna偶a膰.

    Jak d艂ugo powinno si臋 piec ciasto na pizz臋?

    Ciasto na pizz臋 powinno si臋 piec przez 10 minut. Oczywi艣cie wszystko zale偶y od sk艂adnik贸w na pizzy i temperatury pieczenia.

    W jakiej temperaturze piec ciasto na pizz臋?

    Pizza powinna by膰 pieczona w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze wysokiej przez kr贸tki okres czasu. Najlepiej w temperaturze 250C w czasie 10 minut.

    Jak膮 m膮k臋 wybra膰 na ciasto na pizz臋?

    Na pizz臋 oczywi艣cie wybieramy m膮k臋 pszenn膮. Chocia偶 mo偶na zrobi膰 pizz臋 tak偶e z innej m膮ki. Je艣li chodzi o typ m膮ki, to na ciasto na pizz臋 najlepsza jest m膮ka typu 500 je艣li zale偶y nam na cienkim cie艣cie. Typ 3000 wybierzmy, gdy chcemy mie膰 pulchne i grube ciasto.


    Typy m膮ki pszennej. Jaka m膮ka jest najlepsza na ciasto na pizz臋?

    Nale偶y wiedzie膰, 偶e m膮ka pszenna jest najbardziej wykorzystywan膮 m膮ka w naszej kuchni. Generalnie w sklepach mo偶emy kupi膰 m膮ki pszenne o r贸偶nych typach. Co w艂a艣ciwie oznacza typ m膮ki pszennej i czym te typy si臋 r贸偶ni膮 od siebie? Warto wiedzie膰, ze typy m膮ki pszennej informuj膮 nas o zawarto艣ci substancji mineralnych w produkcie po jego zmieleniu. Dla przyk艂adu m膮ka pszenna o typie 450 zawiera 0, 45% substancji mineralnych, natomiast typ 650 b臋dzie ich mia艂 0, 65%. Im m膮ka posiada bielszy kolor, tym ni偶szy ma numer typu. A kiedy kolor m膮ki jest ciemniejszy, tym wy偶sza w niej zawarto艣膰 otr臋b贸w i tym samym wy偶szy typ. W zale偶no艣ci od typu m膮ki nadaje si臋 ona do r贸偶nych przygotowywanych przez nas potraw. A oto typy m膮k i ich zastosowanie:

    • Typ 450 – torty, ciasta biszkoptowe
    • Typ 500 – kluski, pierogi, cienka pizza, makarony, nale艣niki, omlety, ciasta kruche
    • Typ 550 – ciasta dro偶d偶owe, ciasta sma偶one (np. p膮czki, faworki, oponki i racuchy)
    • Typ 750, 1400, 1850, 2000 – wypieki domowego pieczywa
    • Typ 3000 – chleby na zakwasie, pulchne grube ciasto na pizz臋 czy makaron.

    Ciasto na pizz臋 ProstePesto.pl – wskaz贸wki:

    • Je艣li u偶ywasz 艣wie偶ych dro偶d偶y, przed zrobieniem rozczynu ogrzej je do temperatury pokojowej, ale nie ogrzewaj za szybko. Wystarczy jak 30min wcze艣niej wyci膮gniesz z lod贸wki.
    • Ciasta staraj si臋 nie wa艂kowa膰, tylko rozci膮ga膰, aby zachowa膰 struktur臋 ciasta. Je艣li jednak rozci膮ganie nie jest mo偶liwe, mo偶esz delikatnie wspom贸c si臋 wa艂kiem.
    • Ciasto najlepiej piec w niskich formach jak niska blacha do piekarnika lub niskie formy do pizzy. Je艣li jednak nie dysponujesz tak膮 form膮, mo偶esz u偶y膰 tortownicy.
    • Pizza to bardzo popularne danie, ale te偶 z wielk膮 tradycj膮 i jest robiona w wielu krajach, zw艂aszcza we W艂oszech z du偶膮 pieczo艂owito艣ci膮. Zerknij na Wikipedi臋 aby dowiedzie膰 si臋 wi臋cej o tym w艂oskim specjale.
    • Je艣li interesuje Ci臋 inny przepis na ciasto na pizz臋 lub przepis na pizz臋, zerknij do naszego dzia艂u z inspiracjami w kategorii “pizza“.

    5 komentarzy

    1. w艂oszkamatrioszka

      Zrobi艂am i potwierdzam 偶e to najlepsze ciasto na pizz臋 na 艣wiecie!

    2. w艂oskawioska

      najlepsze ciasto na pizz臋 艣wiata

    3. czad, pizza lepsza ni偶 we w艂oszech!

    4. lovew艂ochy

      najlepsze ciasto z najlepszych. przepis 艣wietnie i szczeg贸艂owo opisany. pizza jak we w艂oszech

    5. Potwierdzam! Najlepsze ciasto na cienk膮 pizz臋! U mnie z szynk膮 parme艅sk膮 i rukol膮.

    Zostaw komentarz

    Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

    *