Ciasto na pizz臋 to podstawa tego dania. To od ciasta w wi臋kszym stopniu zale偶y smak pizzy ni偶 od dodanych do niej sk艂adnik贸w. Dlatego te偶 postanowili艣my opublikowa膰 sprawdzony, szybki, prosty i co najwa偶niejsze smaczny przepis na ciasto na pizz臋. Je艣li wi臋c chcesz wiedzie膰 jak zrobi膰 ciasto na pizz臋 to przeczytaj poni偶szy przepis na cienkie ciasto na pizz臋 w艂osk膮.
Warto艣ci od偶ywcze
4 porcje na danie
Kalorie290
- Ilo艣膰 na porcj臋% warto艣ci dziennej *
- T艂uszcze 13g 20%
- Nasycone 3g 15%
- Cholesterol 51mg 17%
- S贸d 750mg 32%
- Ilo艣膰 na porcj臋% warto艣ci dziennej *
- W臋glowodany 56g 19%
- B艂onnik 2g 8%
- Cukry 8g
- Bia艂ko 9g 18%
* Warto艣膰 dzienna przedstawiona dla diety osoby doros艂ej odpowiadaj膮cej 2000 kalorii.
Ciasto na pizz臋 – najcz臋艣ciej zadawane pytania
Warto艣膰 kaloryczna ciasta na pizz臋 zale偶y od u偶ytych sk艂adnik贸w. Szacuje si臋, 偶e standardowe ciasto na pizz臋 ma od 260 do 360 kcal.
Do przygotowania ciasta na pizz臋 potrzebujemy m膮k臋 pszenn膮, dro偶d偶e, s贸l, cukier, wod臋 i oliw臋 z oliwek.
Ciasto na pizz臋 powinno wyrasta膰 oko艂o godziny. Maksymalnie p贸艂torej godziny. Nie powinno si臋 przeci膮ga膰 tego czasu.
Nie powinno si臋 wa艂kowa膰 ciast na pizz臋. Powinno by膰 ono rozci膮gane. Oczywi艣cie wa艂kowanie ciasta na pizz臋 nie sprawi, 偶e nie wyjdzie, ale jednak smakosze zauwa偶膮 r贸偶nic臋.
Ciasto na pizz臋 powinno wyrasta膰 w temperaturze pokojowej. Oczywi艣cie mo偶e to by膰 te偶 temperatura nieznacznie wy偶sza i ni偶sza. Nie powinna by膰 jednak ni偶sza ni偶 15C, gdy偶 dro偶d偶e nie b臋d膮 si臋 rozmna偶a膰.
Dro偶d偶e powinny by膰 rozpuszczane w letniej wodzie. Gor膮ca woda zabije dro偶d偶e w zaczynie a zbyt niska temperatura sprawi, 偶e dro偶d偶e nie b臋d膮 si臋 rozmna偶a膰.
Ciasto na pizz臋 powinno si臋 piec przez 10 minut. Oczywi艣cie wszystko zale偶y od sk艂adnik贸w na pizzy i temperatury pieczenia.
Pizza powinna by膰 pieczona w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze wysokiej przez kr贸tki okres czasu. Najlepiej w temperaturze 250C w czasie 10 minut.
Na pizz臋 oczywi艣cie wybieramy m膮k臋 pszenn膮. Chocia偶 mo偶na zrobi膰 pizz臋 tak偶e z innej m膮ki. Je艣li chodzi o typ m膮ki, to na ciasto na pizz臋 najlepsza jest m膮ka typu 500 je艣li zale偶y nam na cienkim cie艣cie. Typ 3000 wybierzmy, gdy chcemy mie膰 pulchne i grube ciasto.
Typy m膮ki pszennej. Jaka m膮ka jest najlepsza na ciasto na pizz臋?
Nale偶y wiedzie膰, 偶e m膮ka pszenna jest najbardziej wykorzystywan膮 m膮ka w naszej kuchni. Generalnie w sklepach mo偶emy kupi膰 m膮ki pszenne o r贸偶nych typach. Co w艂a艣ciwie oznacza typ m膮ki pszennej i czym te typy si臋 r贸偶ni膮 od siebie? Warto wiedzie膰, ze typy m膮ki pszennej informuj膮 nas o zawarto艣ci substancji mineralnych w produkcie po jego zmieleniu. Dla przyk艂adu m膮ka pszenna o typie 450 zawiera 0, 45% substancji mineralnych, natomiast typ 650 b臋dzie ich mia艂 0, 65%. Im m膮ka posiada bielszy kolor, tym ni偶szy ma numer typu. A kiedy kolor m膮ki jest ciemniejszy, tym wy偶sza w niej zawarto艣膰 otr臋b贸w i tym samym wy偶szy typ. W zale偶no艣ci od typu m膮ki nadaje si臋 ona do r贸偶nych przygotowywanych przez nas potraw. A oto typy m膮k i ich zastosowanie:
- Typ 450 – torty, ciasta biszkoptowe
- Typ 500 – kluski, pierogi, cienka pizza, makarony, nale艣niki, omlety, ciasta kruche
- Typ 550 – ciasta dro偶d偶owe, ciasta sma偶one (np. p膮czki, faworki, oponki i racuchy)
- Typ 750, 1400, 1850, 2000 – wypieki domowego pieczywa
- Typ 3000 – chleby na zakwasie, pulchne grube ciasto na pizz臋 czy makaron.
Ciasto na pizz臋 ProstePesto.pl – wskaz贸wki:
- Je艣li u偶ywasz 艣wie偶ych dro偶d偶y, przed zrobieniem rozczynu ogrzej je do temperatury pokojowej, ale nie ogrzewaj za szybko. Wystarczy jak 30min wcze艣niej wyci膮gniesz z lod贸wki.
- Ciasta staraj si臋 nie wa艂kowa膰, tylko rozci膮ga膰, aby zachowa膰 struktur臋 ciasta. Je艣li jednak rozci膮ganie nie jest mo偶liwe, mo偶esz delikatnie wspom贸c si臋 wa艂kiem.
- Ciasto najlepiej piec w niskich formach jak niska blacha do piekarnika lub niskie formy do pizzy. Je艣li jednak nie dysponujesz tak膮 form膮, mo偶esz u偶y膰 tortownicy.
- Pizza to bardzo popularne danie, ale te偶 z wielk膮 tradycj膮 i jest robiona w wielu krajach, zw艂aszcza we W艂oszech z du偶膮 pieczo艂owito艣ci膮. Zerknij na Wikipedi臋 aby dowiedzie膰 si臋 wi臋cej o tym w艂oskim specjale.
- Je艣li interesuje Ci臋 inny przepis na ciasto na pizz臋 lub przepis na pizz臋, zerknij do naszego dzia艂u z inspiracjami w kategorii “pizza“.
Zrobi艂am i potwierdzam 偶e to najlepsze ciasto na pizz臋 na 艣wiecie!
najlepsze ciasto na pizz臋 艣wiata
czad, pizza lepsza ni偶 we w艂oszech!
najlepsze ciasto z najlepszych. przepis 艣wietnie i szczeg贸艂owo opisany. pizza jak we w艂oszech
Potwierdzam! Najlepsze ciasto na cienk膮 pizz臋! U mnie z szynk膮 parme艅sk膮 i rukol膮.