Bruschetta. Przekąska na wiele sposobów

Bruschetta. Włoska przekąska na wiele sposobów

Kuchnia włoska kusi nas licznymi przysmakami, w gronie których coraz większym powodzeniem cieszy się bruschetta. Ta ciekawa przekąska to ciekawy smak oraz ogromna wartość odżywcza, a że przepisy na to danie wyróżniają się wielką różnorodnością, każdy z nas znajdzie dla siebie atrakcyjne rozwiązanie. Co warto wiedzieć na temat takiej przekąski? W jaki sposób można ją przygotować?

Bruschetta to nic innego, jak lekka bułka pokrojona na małe kromki, które naciera się czosnkiem i skrapia oliwą. Na tak przygotowanym pieczywie układane są pokrojone pomidory z cebulką oraz startym serem. Gdy wszystkie składniki znajdują się już na kromce, należy ją włożyć na kilka minut do piekarnika. By gotowa przekąska była smaczniejsza, po zakończeniu pieczenia można ją ozdobić świeżą bazylią oraz pieprzem. Tak wygląda bruschetta w wersji podstawowej, znane są jednak liczne przepisy na tę włoską przekąskę w bardziej rozbudowanych wariantach.

Takie kanapki można podawać z dodatkiem sałaty i mozzarelli, świetnie sprawdzą się też bruschetty z kawałkami kurczaka lub pasty kalafiorowej. Możliwości jest sporo, a włoska przekąska w każdym wariancie może nas oczarować wybornym smakiem i sporą wartością odżywczą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*