Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Bananowy chlebek jako najprostsze ciasto
Bananowy chlebek jako najprostsze ciasto

Bananowy chlebek jako najprostsze ciasto

Domeną naszych czasów jest częste marnowanie jedzenia i wyrzucanie do kosza wielu niezużytych produktów. W koszu często lądują też przejrzałe banany. Nawet gdy ich skórka jest już cała czarna, a banany są tak miękkie, że wręcz „topią” się w dłoni, można je jeszcze skutecznie wykorzystać. Wystarczy zrobić szybki chlebek bananowy – najprostsze ciasto na świecie.

Chlebek bananowy – najprostsze ciasto na świecie

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Nawet dziecko poradziłoby sobie z jego przygotowaniem. Praktycznie wszystkie składniki powinniśmy posiadać w kuchni, co pozwoli uniknąć dodatkowej wizyty w sklepie. Koniecznie sprawdź też przepis na chlebek bananowy z przejrzałych bananów z kawałkami czekolady i bakaliami bez użycia miksera.

Bananowy chlebek jako najprostsze ciasto

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

1

godz. 

10

min.
Kalorie

210

kcal

Chlebek bananowy albo też ciasto bananowe to najbardziej uniwersalny i najprostszy wypiek pod słońcem. Na deser i do śniadania.

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany (miękkie i w czarnej skórce),

  • 1/3 kostki masła

  • 125 g cukru

  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej

  • 1 jajko

  • 1 szczypta soli

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik z opcją pieczenia góra/dół, ustawiony na 170-175 stopni.
  • Masło wrzucamy do garnka i je roztapiamy (możemy je roztopić, również wykorzystują mikrofalówkę). Następnie wrzucamy do miski banany i rozgniatamy je widelcem na pulpę (można pozostawić parę większy nie do końca rozgniecionych kawałków). Do bananów dolewamy roztopione wcześniej masło i całość mieszamy.
  • Do osobnej miski wsypujemy cukier i dodajemy 1 jajko. Dokładnie mieszamy mikserem i dodajemy do bananów z masłem, po czym mieszamy dużą łyżką.
  • Do kolejne miseczki przesypujemy przez sitko mąkę, dodajemy szczyptę soli i sodę oczyszczoną, a następnie wszystko mieszamy. Suchą mieszankę wsypujemy do miski z bananami i mieszamy składniki dosłownie parę chwil, do uzyskania gęstego ciasta (nie potrzeba używać do tego miksera).
  • Ciasto przelewamy do podłużnej blaszki (keksówki) i pieczemy w temperaturze 170-175 stopni przez około 55-60 minut. Piekarnik mamy ustawiony w opcji pieczenie góra dół. Na końcu pieczenia sprawdzamy ciasto wykałaczką i jak będzie ona sucha, to wyłączamy piekarnik. Możemy jeszcze przy uchylonych drzwiczkach pozostawić ciasto w środku na kolejne 10 minut.
  • Upieczone i lekko ostudzone ciasto wyjmujemy z blaszki na papier czy deskę i po całkowitym ostudzeniu możemy zacząć konsumpcję. Smacznego


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image