Ciasta to jeden z najbardziej lubianych rodzajów deserów, po który bardzo często się sięga, bo idealnie współgra z popołudniową kawą. Nie są także trudne do wykonania, a można do nich użyć wielu składników mających korzystne dla ludzkiego organizmu właściwości odżywcze. Nie inaczej jest, kiedy do kawy zostaje podany chlebek bananowy, za którym przepadają dorośli i dzieci.
Chlebek bananowy nie jest chlebem – brak w nim zaczynu – ale nazwa ta przyjęła się na dobre, jeżeli chodzi o ten wypiek. Sprawdza się jako sposób na wykorzystanie bananów, które zbyt długo leżały na blacie i nie tylko ich skórka pociemniała, ale i wnętrze. Ze względu na niezbyt apetyczny wygląd takie banany nie są chętnie konsumowane, dlatego warto stworzyć z nich taki chlebek.
Banany są owocami – największymi spośród jagód – które dostarczą organizmowi potasu, znaleźć w nich można także najważniejsze witaminy: A, C, E i K oraz te z grupy B, jak i magnez, wapń, fosfor, dlatego warto, by pojawiły się na stałe w diecie. Wypiek z nimi to tylko jedna z wielu metod wykorzystania ich w kuchni. Koniecznie sprawdź też przepis na chlebek bananowy z przejrzałych bananów z kawałkami czekolady i bakaliami bez użycia miksera.