Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Prosty chlebek bananowy z bakaliami
Prosty chlebek bananowy z bakaliami

Prosty chlebek bananowy z bakaliami

Ciasta to jeden z najbardziej lubianych rodzajów deserów, po który bardzo często się sięga, bo idealnie współgra z popołudniową kawą. Nie są także trudne do wykonania, a można do nich użyć wielu składników mających korzystne dla ludzkiego organizmu właściwości odżywcze. Nie inaczej jest, kiedy do kawy zostaje podany chlebek bananowy, za którym przepadają dorośli i dzieci.

Chlebek bananowy nie jest chlebem – brak w nim zaczynu – ale nazwa ta przyjęła się na dobre, jeżeli chodzi o ten wypiek. Sprawdza się jako sposób na wykorzystanie bananów, które zbyt długo leżały na blacie i nie tylko ich skórka pociemniała, ale i wnętrze. Ze względu na niezbyt apetyczny wygląd takie banany nie są chętnie konsumowane, dlatego warto stworzyć z nich taki chlebek.

Banany są owocami – największymi spośród jagód – które dostarczą organizmowi potasu, znaleźć w nich można także najważniejsze witaminy: A, C, E i K oraz te z grupy B, jak i magnez, wapń, fosfor, dlatego warto, by pojawiły się na stałe w diecie. Wypiek z nimi to tylko jedna z wielu metod wykorzystania ich w kuchni. Koniecznie sprawdź też przepis na chlebek bananowy z przejrzałych bananów z kawałkami czekolady i bakaliami bez użycia miksera.

Prosty chlebek bananowy z bakaliami

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

245

kcal

Chlebek bananowy to nie do końca chleb. To rodzaj ciasta, które przyjemnie smakuje z kawą. Wypróbuj niezawodny przepis na chlebek bananowy.

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany

  • 1 jajko

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 75 g roztopionego masła

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 szklanka orzechów (lub mix bakalii)

  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Banany rozgnieść za pomocą widelca lub zmiksować blenderem, połączyć z roztopionym masłem.
  • Dodać jajko, cukier, ziarna wanilii lub cukier wanilinowych i sól. Składniki połączyć za sobą rózgą kuchenną.
  • Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, powoli dosypać tę mieszankę do masy bananowej, delikatnie mieszając.
  • Dodać 3/4 szklanki orzechów pokrojonych lub drobno rozkruszonych. Połączyć je z ciastem.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 170 stopni Celsjusza – bez tej funkcji do 190 stopni Celsjusza.
  • Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pozostałymi orzechami.
  • Piec około 50 minut do suchego patyczka.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image