Jestem oczarowana efektem jaki otrzymałam po upieczeniu ziołowego chlebka z masłem. Masło ziołowo – czosnkowe którym smarujemy pieczywko przed pieczeniem zapewnia aromat, jak w słynnych podłużnych bagietkach z Lidla. Ponadto falisty sposób w jaki układamy paski ciasta w blaszce, ułatwia odrywanie kawałków chlebka i konsumpcja jest o wiele przyjemniejsza. Odrywany chlebek długo zachowuje świeżość, pod warunkiem że po wystudzeniu przechowasz go w woreczku.
Jak długo chlebek zachowuje świeżość ? W jakim stanie jest następnego dnia, lub po 2 dniach ?
Zawinięty w ścierkę wytrzymuje 2 dni. A po tym czasie, jak jest już twardszy, to wrzucam go na gołą patelnię bez tłuszczu na chwilkę, żeby się lekko podgrzał i tak lekko zarumienił – jest wtedy jeszcze lepszy i odzyskuje miękkość.
Cały chlebek ma tylko tyle kalorii? Przy 600g mąki? 🙂 Wczoraj piekłam z mąki pełnoziarnistej, ale chyba zwykła lepsza.
Kcal zawsze automat przelicza na 100g
A gdybym chciała użyć duchychy drożdży, to ile?
Niby chlebek a zjedliśmy na sucho 😀 nie doczekał się nawet masełka. Nie zdążył nawet ostygnąć :D:D:D
Czy mogą być suche drożdże ??
Czy ciasto nie musi wyrastać?
Chlebek dajemy od razu do piekarnika, bez wyrastania
Doskonały i mocni ziołowy, mięciutki chlebek
najlepszy chlebek wychodzi z tego przepisu
mój ulubiony przepis na chlebek ziołowy