Przepis | Strona główna | Kuchnia Francuska | Rustykalny chlebek z masłem czosnkowo ziołowym
Chlebek ziołowy z masłem do odrywania

Rustykalny chlebek z masłem czosnkowo ziołowym

Jestem oczarowana efektem jaki otrzymałam po upieczeniu ziołowego chlebka. Masło ziołowo – czosnkowe jaki smarujemy pieczywko przed pieczeniem, zapewnia aromat. Ponadto sposób w jaki układamy plastry ciasta w blaszce, ułatwia odrywanie kawałków chlebka i konsumpcję.

Rwany chlebek z masłem ziołowo - czosnkowym

Rwany chlebek z masłem ziołowo – czosnkowym

5 od 28 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PieczywoKuchnia: ProwansalskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

35

min.
Kalorie

285

kcal

Prosty przepis na chlebem pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym. Chlebek do urywania, bez krojenia. Pomysł na rustykalne pieczywo.

Składniki:

  • CHLEBEK
  • 40 g świeżych drożdży

  • 200 ml ciepłego mleka

  • 100 ml ciepłej wody

  • 600 g mąki pszennej

  • 40 ml oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • MASŁO ZIOŁOWO – CZOSNKOWE
  • 120 g miękkiego masła

  • 2 ząbki czosnku ekologicznego

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • garść posiekanego szczypiorku

  • garść posiekanej, świeżej bazylii

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej


Sposób przygotowania:

  • ZIOŁOWO – CZOSNKOWE MASŁO
  • Masło wymieszaj z posiekanymi świeżymi ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą.
  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Przygotuj drożdżowy rozczyn: do miseczki wsyp pokruszone w dłoniach drożdże, połowę mleka potrzebnego do przepisu, cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • Mąkę przesiej przez sito do misy. Dodaj oliwę, sól, ciepłą wodę, pozostałą część ciepłego mleka oraz aktywny drożdżowy rozczyn. Wszystkie składniki intensywnie wymieszaj i zagnieć.
  • Ciasto wyłóż na blacie kuchennym, delikatnie oprószonym mąką. Rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj do przygotowanym wcześniej masłem czosnkowo – ziołowym.
  • Następnie ciasto potnij szpatułką lub nożem w podłużne paski o szerokości 5 centymetrów. Składaj je w harmonijkę i układaj w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blaszka była okrągła o średnicy 25 cm.
  • Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku w 200 stopniach przez 35 minut.

3 komentarze

  1. chilliczosnek

    Doskonały i mocni ziołowy, mięciutki chlebek

  2. najlepszy chlebek wychodzi z tego przepisu

  3. perfectpanifomu

    mój ulubiony przepis na chlebek ziołowy

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*