Przepis | Strona główna | Kuchnia Francuska | Rwany chlebek z masłem czosnkowo ziołowym
Rwany chlebek z masłem czosnkowo ziołowym

Rwany chlebek z masłem czosnkowo ziołowym

Jestem oczarowana efektem jaki otrzymałam po upieczeniu ziołowego chlebka z masłem. Masło ziołowo – czosnkowe którym smarujemy pieczywko przed pieczeniem zapewnia aromat, jak w słynnych podłużnych bagietkach z Lidla. Ponadto falisty sposób w jaki układamy paski ciasta w blaszce, ułatwia odrywanie kawałków chlebka i konsumpcja jest o wiele przyjemniejsza. Odrywany chlebek długo zachowuje świeżość, pod warunkiem że po wystudzeniu przechowasz go w woreczku.

Chlebek z masłem ziołowo – czosnkowym do odrywania

4 od 30 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PieczywoKuchnia: ProwansalskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

bochenek
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

35

min.
Kalorie

285

kcal

Prosty przepis na chlebem pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym. Chlebek do urywania, bez krojenia. Pomysł na rustykalne pieczywo.

Składniki:

  • CHLEBEK
  • 40 g świeżych drożdży

  • 200 ml ciepłego mleka

  • 100 ml ciepłej wody

  • 600 g mąki pszennej

  • 50 ml oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1 łyżeczka cukru

  • MASŁO ZIOŁOWO – CZOSNKOWE
  • 150 g miękkiego masła

  • 3 ząbki czosnku ekologicznego

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1 pęczek posiekanej, świeżej bazylii

  • garść posiekanego szczypiorku

  • 1 łyżeczka soli morskiej

Sposób przygotowania:

  • ZIOŁOWO – CZOSNKOWE MASŁO
  • Masło wymieszaj z posiekanymi świeżymi ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą.
  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Przygotuj drożdżowy rozczyn: do miseczki wsyp pokruszone w dłoniach drożdże, połowę mleka potrzebnego do przepisu, cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce dla aktywacji drożdży (pilnuj zaczynu, bo lubi wypłynąć ponad naczynie).
  • Mąkę przesiej przez sito do misy. Dodaj oliwę, sól, ciepłą wodę, pozostałą część ciepłego mleka oraz aktywny drożdżowy rozczyn. Wszystkie składniki intensywnie wymieszaj i zagnieć – ciasto będzie dość zbite, więc warto użyć nieco więcej siły.
  • Ciasto wyłóż na blacie kuchennym, delikatnie oprószonym mąką. Podziel na 2 równe części i każdą rozwałkuj na cienki placek podobnego kształtu. 1 część posmaruj po całej powierzchni przygotowanym wcześniej masłem czosnkowo – ziołowym, przykryj drugą częścią. Całość delikatnie przejedź wałkiem by obie części się złapały.
  • Następnie ciasto potnij szpatułką lub nożem w podłużne paski o szerokości 5 centymetrów. Składaj je w harmonijkę i układaj w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blaszka była okrągła o średnicy 25 cm, spokojnie możesz upychać kawałki ciasta – efekt chlebka ciasno układanego będzie jeszcze lepszy.
  • Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku w 200 stopniach przez 30 – 35 minut.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

5 komentarzy

  1. Czy ciasto nie musi wyrastać?

  2. chilliczosnek

    Doskonały i mocni ziołowy, mięciutki chlebek

  3. najlepszy chlebek wychodzi z tego przepisu

  4. perfectpanifomu

    mój ulubiony przepis na chlebek ziołowy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image