Przepis | Strona główna | Blog | Cuda natury. Zdrowotne zalety czarnego bzu
Cuda natury. Zdrowotne zalety czarnego bzu

Cuda natury. Zdrowotne zalety czarnego bzu

Znany od czasów starożytnych cywilizacji, czarny bez jest zarówno rośliną, jak i krzewem obdarzonym niezwykłą mocą, która zapewnia dobre funkcjonowanie organizmu. Pochodząca prosto z Europy Środkowej roślina jest skuteczna w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Jakie są jego konkretne właściwości dla organizmu? Swoje odpowiedzi znajdziesz w tym artykule.

Bez czarny i jego zalety zdrowotne.

To, co czyni go tak wyjątkowym, to fakt, że wiele z jego części jest pełnych korzyści dla zdrowia. Jagody, na przykład, są źródłem flawonoidów, aminokwasów, witamin, karotenoidów, tanin i innych. Jako takie, są one ogromne w ograniczaniu skutków działania wolnych rodników, które są na ogół przyczyną różnych zaburzeń, takich jak choroby układu krążenia. Ponadto, jest jego kora, która jest bardzo pomocna w walce z kroplami i reumatyzmem. Pochodzi to z pewnością z jego składników, takich jak kwas waleriana lub garbnik. Należy zauważyć, że kora, o której tutaj mówimy, jest korą na dnie pnia.

Oprócz tych dwóch elementów bzu czarnego są też kwiaty, które cieszą się największym zainteresowaniem. Zawierają one olejki eteryczne, kwasy fenolowe, minerały, flawonoidy w bardzo dużych ilościach. Daje im to ogromną moc do wyzwalania różnych właściwości.

Wśród zalet należy również wymienić działanie diaforetyczne, które pozwala mu być równie skutecznym przeciwdziałać przypadkom grypy i gorączki. Poza tym, czarny bez daje ciału działanie moczopędne, ponieważ zatrzymuje potas w bardzo dużych ilościach. Bez czarny ma również właściwości antyhistaminowe. Ludzie, którzy często są podatni na reakcje alergiczne, znajdą w tej roślinie swoje rozwiązania. Rzeczywiście, kwercetyna zawarta w jego składzie jest interesująca, aby przeciwdziałać skutkom alergii.

Jak spożywać?

Najbardziej powszechną metodą jest parzenie bzu jako herbatę ziołową. Do tego niezbędne składniki to kwiaty dzikiego bzu i woda, która została zagotowana. Podkreślmy, że dawka zależy od leczonej choroby, dlatego konieczne jest zasięgnięcie porady lekarza, aby uniknąć wszelkich niedogodności związanych z nadmiernym dawkowaniem. Okazuje się, że w przypadku przedawkowania, czarny bez może być szkodliwy.

Należy podjąć środki ostrożności. Jeśli jednak masz grypę, gorączkę lub zapalenie oskrzeli, wrzuć 4 łyżeczki kwiatów bzu czarnego do pojemnika, a następnie wlej do niego wrzącą wodę o pojemności 30 cl.

Następnie niech zawartość maceruje przez 10 minut, aby roślina uwolniła do napoju wszystkie swoje substancje czynne. Ta herbatka ziołowa może również uratować Cię przed bólem stawów, ponieważ dzięki swojej zdolności do promowania potu (pocenie się), czarny bez sprawia, że substancje toksyczne znikają.

Jeśli chcesz użyć jagody, można je spożywać jako wywar. W tym celu należy uzyskać zimną wodę z suszonych jagód z pełną łyżką. Doprowadzić całą zawartość do wrzenia przez około 15 minut. Ten wywar jagodowy powinien być spożywany trzy razy dziennie.

Inny sposób to herbata z suszonych liści bzu czarnego z dodatkiem kory. Weź trochę zimnej wody i przykryj dwie łyżki mieszanką liści i kory bzu czarnego. Zagotuj to wszystko i przepuść przez filtr, aby nie połknąć kawałków tych substancji. Ten napój ma być spożywany w trzech filiżankach dziennie.

Przeciwwskazania.

Należy pamiętać, że stosowanie bzu czarnego nie jest zalecane dla osób z cukrzycą. Jest to również zabronione w przypadku anemii lub chorób krwi. Bez czarny może zwiększać działanie leków moczopędnych i zmniejszać działanie leków immunosupresyjnych. W każdym razie, jeśli jesteś w trakcie leczenia, zawsze zaleca się wcześniejszą konsultację z lekarzem.

Jeden komentarz

  1. Ja najbardziej lubię herbatkę z bzu albo słodki sok z bzu do herbatki 😀

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*