Przepis | Strona główna | Kuchnia Skandynawska | Mizeria z ogórków gruntowych bez śmietany
Mizeria z ogórków gruntowych bez śmietany

Mizeria z ogórków gruntowych bez śmietany

Mizeria na wodzie przygotowywana z młodych ogórków gruntowych, to przepyszna sałatka uzupełniająca obiadowe drugie danie. Zastosowanie szwedzkiej mizerii jest dokładnie takie samo jak zwykłej mizerii z kwaśną śmietaną, do kotleta schabowego lub fileta z piersi kurczaka. Młode ogórki gruntowe same w sobie mają soczysty, słodkawy smak, dlatego tak niewiele im trzeba żeby powstała z nich orzeźwiająca sałatka. To rozwiązanie sprawdzi się także dla osób na diecie redukującej lub lekkostrawnej, ogórki połączone z odrobiną octu jabłkowego są niskokalorycznym rozwiązaniem.

Szwedzka mizeria ogórkowa bez śmietany

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: SzwedzkaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

30

min.
Kalorie

30

kcal

Szwedzka mizeria z ogórków bez śmietany. Tak zwana mizeria “na wodzie” przygotowywana z młodych ogórków gruntowych.

Składniki:

  • 8 ogórków gruntowych

  • pół pęczka koperku

  • 2 łyżki przegotowanej, chłodnej wody

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • sól, mielony czarny pieprz, zwykły cukier


Sposób przygotowania:

  • Ogórki wyszoruj pozbywając się ewentualnych kolców. Pokrój na bardzo cienkie, najcieńsze jak się da plasterki i przełóż do misy sałatkowej. Koperek posiekaj drobno i przesyp do plasterków ogórka.
  • Dodaj przyprawy: sól, pieprz i cukier. Wlej wodę i ocet jabłkowy. Wszystkie razem delikatnie zamieszaj i spróbuj, jeśli czegoś brakuje dodaj więcej przypraw.
  • Miseczkę z mizerią okryj przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut, dla przegryzienia się smaków.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*