Przepis | Strona główna | Kuchnia Skandynawska | Mizeria z ogórków gruntowych bez śmietany
Mizeria z ogórków gruntowych bez śmietany

Mizeria z ogórków gruntowych bez śmietany

Mizeria na wodzie przygotowywana z młodych ogórków gruntowych, to przepyszna sałatka uzupełniająca obiadowe drugie danie. Zastosowanie szwedzkiej mizerii jest dokładnie takie samo jak zwykłej mizerii z kwaśną śmietaną, do kotleta schabowego lub fileta z piersi kurczaka. Młode ogórki gruntowe same w sobie mają soczysty, słodkawy smak, dlatego tak niewiele im trzeba żeby powstała z nich orzeźwiająca sałatka. To rozwiązanie sprawdzi się także dla osób na diecie redukującej lub lekkostrawnej, ogórki połączone z odrobiną octu jabłkowego są niskokalorycznym rozwiązaniem.

Szwedzka mizeria ogórkowa bez śmietany

Szwedzka mizeria ogórkowa bez śmietany

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: SzwedzkaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

30

min.
Kalorie

30

kcal

Szwedzka mizeria z ogórków bez śmietany. Tak zwana mizeria “na wodzie” przygotowywana z młodych ogórków gruntowych.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 8 8 ogórków gruntowych

  • pół pół pęczka koperku

  • 2 łyżki 2 przegotowanej, chłodnej wody

  • 2 łyżki 2 octu jabłkowego

  • sól, mielony czarny pieprz, zwykły cukier


Sposób przygotowania:

  • Ogórki wyszoruj pozbywając się ewentualnych kolców. Pokrój na bardzo cienkie, najcieńsze jak się da plasterki i przełóż do misy sałatkowej. Koperek posiekaj drobno i przesyp do plasterków ogórka.
  • Dodaj przyprawy: sól, pieprz i cukier. Wlej wodę i ocet jabłkowy. Wszystkie razem delikatnie zamieszaj i spróbuj, jeśli czegoś brakuje dodaj więcej przypraw.
  • Miseczkę z mizerią okryj przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut, dla przegryzienia się smaków.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*