Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Niezawodny przepis na sok z czarnego bzu
Niezawodny przepis na sok z czarnego bzu

Niezawodny przepis na sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu to dla wielu osób wspomnienie z dzieciństwa. To właśnie ten napój był stałym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty i cała mieszanka wydawała się skutecznym specyfikiem na wszelkie infekcje. W owocach czarnego bzu występują substancje o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Ponadto mają zdolność do uszczelniania naczyń krwionośnych. Jak przyrządzić sok własnoręcznie w domu? Skorzystaj z poniższego przepisu.

Niezawodny przepis na sok z czarnego bzu

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: SyropKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Nasz przepis jest stary, jak świat, jednak nigdy nie zawodzi. Do jego zrobienia będziemy potrzebować tylko kilku składników.

Składniki:

  • 500 g cukru

  • 1.5 kg owoców czarnego bzu bez łodyg

  • sok z jednej cytryny

  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

  • W przepisie użyj dojrzałych, ciemnych owoców czarnego bzu. Usuń z nich łodygi, a potem dobrze umyj i przełóż do garnka, zalej wodą.
  • Garnek postaw na gazie i gotuj zawartość przez 15-20 minut, do chwili zagotowania. Następnie zdejmij z palnika i odciśnij owoce z soku na sitku. Powtórz tę czynność, przelej przez sito jedynie sok.
  • Gotowy sok jeszcze raz przelej do garnka, wsyp ok. 500 g cukru (nie należy z niego całkowicie rezygnować, gdyż zapewnia nie tylko słodki smak, ale jest konserwantem).
  • Garnek umieść na palniku i gotuj płyn przez 10-15 minut – cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
  • Ściągnij naczynie z gazu, wlej sok z cytryny i solidnie zamieszaj całość. Tak przyrządzoną mieszankę przelej do butelek – umytych i wyparzonych.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image