Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Wiosennym kwiatem, który wzmocni nas jesienią jest kwiat czarnego bzu. Czarny bez kwitnie na przełomie wiosny i lata, więc mamy trochę czasu aby wybrać odpowiednio rozwinięte i dorodne kwiatostany na syrop. Odpowiednio przygotowana mikstura ma działanie rozgrzewające, napotne, przeciwbólowe oraz moczopędne.

Zebrane w słoneczny, suchy dzień i oczyszczone kwiaty wykorzystujemy tego samego dnia.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

5 od 4 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SyropKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

50

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

300

kcal

Z nieznanych powodów przestaliśmy używać w kuchni kwiatów czarnego bzu i samego czarnego bzu. To jednak źródło witamin i minerałów idealne na przeziębienia.

Składniki:

  • 1 L kwiatostanów czarnego bzu

  • 1 L zimnej wody

  • 1 kg cukru

  • 2 średnie wyciśnięte cytryny (sok z tych cytryn)


Sposób przygotowania:

  • Kwiaty możemy podzielić na mniejsze z delikatniejszymi łodyżkami i zalewamy gorąca wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny aby napar odstał.
  • Następnego dnia napar odcedzamy, odciskając kwiaty. Dodajemy cukier i wolno gotujemy ok. 3-5 minut mieszając całość.
  • Następnie dolewamy sok z cytryn i dokładnie łączymy z naparem do momentu zagotowanie.
  • Gotowy syrop przelewamy do przygotowanych słoików lub butelek. Pasteryzujemy ok. 15 minut, pamiętając by zanurzyć słoiki do ok. 3/4 wysokości.

Uwagi:

  • Dużo zdrowia i smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*