Przepis | Strona główna | Blog | Dlaczego śniadaniownia to świetny biznes?
Dlaczego śniadaniownia to świetny biznes?

Dlaczego śniadaniownia to świetny biznes?

Branża gastronomiczna może okazać się świetnym sposobem na biznes. Dziedzinę tę przede wszystkim charakteryzują bardzo duże możliwości. Możemy otworzyć klasyczny bar, restaurację czy kawiarnię, jednak takich miejsc z pewnością nie brakuje. Strzałem w dziesiątkę może okazać się śniadaniownia. Z roku na rok stają się one coraz popularniejsze. Mimo tego to całkiem nowy sposób na biznes. Dlaczego warto się nim zainteresować?

Dlaczego warto otworzyć swoją własną śniadaniownię?

W naszej rodzimej tradycji przygotowywanie posiłków zawsze była ważnym momentem każdego dnia. Wiele rodzin do dzisiaj wspólnie spożywa śniadanie, bardzo często składające się z kakao, kawy czy herbaty oraz jajecznicy lub zupy mlecznej. Mimo tego obecnie mało kto ma czas na poranne smażenie czy gotowanie, a szybkie zjedzenie kanapki z nieświeżego pieczywa raczej nie zadowala większości ludzi. Właśnie dlatego spora część osób po prostu rezygnuje ze śniadania. Nie bez powodu mawiamy, że to najważniejszy posiłek dnia. Kiedy o nim zapomnimy, dopadną nas bóle głowy, osłabienie, nudności czy uciążliwy brak koncentracji. Jak temu zaradzić? Świetną pomocą mogą oczywiście być lokale, które swoim klientom oferują chrupiące pieczywo wraz ze świeżymi jajkami, przepyszne kanapki czy omlet z owocami.

Rzecz jasna mowa o śniadaniowni. Dlaczego warto otworzyć takie miejsce? Pozwala nam ono na wejście w niszę, ponieważ w takich kategoriach jeszcze rozpatrujemy lokale tego typu. Co więcej, to idealne rozwiązanie, które pozwala nam na zapewnienie konsumentom dokładnie tego, czego od nas oczekują. Slogan mówiący, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia z pewnością przyciągnie do nas wiele klientów. Ponadto, kiedy otwieramy śniadaniownię, jesteśmy w stanie zaspokajać potrzeby konsumentów, zapewniać im konieczną energię oraz oczywiście już od samego rana wprawić w dobry humor za sprawą pozytywnych doznań smakowych.

Co należy serwować swoim klientom?

Gusta kulinarne są bardzo różne, jednak bez większego problemu możemy przytoczyć kilka potraw, które zasmakują większości ludzi. Podstawą jest oczywiście kawa, która powinna być dostępna w kilku określonych wariantach. Mimo tego część Polaków za nią nie przepada, dlatego w naszej karcie warto również zawrzeć napoje na bazie mleka oraz herbatę. Świetnym pomysłem mogą być także pełne witamin świeżo wyciskane soki.

O jakich potrawach nie należy zapomnieć?

  • Jajka w wielu postaciach;
  • Tosty oraz grzanki;
  • Omlety wytrawne oraz na słodko;
  • Boczek oraz kiełbasa z grilla;
  • Wiele wariantów różnych kanapek;
  • Pasty oraz wędliny do pieczywa;
  • Wszelkiego rodzaju dodatki warzywne.
  • Wyposażenie śniadaniowni

Zanim otworzymy nasz lokal, konieczne jest sporządzenie stosowanego biznesplanu. Powinniśmy w nim zawrzeć wszelkie potrzeby rynku oraz całą konkurencję. Nie możemy również zapomnieć o wyposażeniu oraz jego kosztach. Najważniejsze jego elementy to:

  • Kolbowy ekspres;
  • Opiekacz, w którym będziemy mogli przygotowywać wszelkie rodzaje tostów;
  • Płyta grillowa do przyrządzania jajek czy kiełbasek;
  • Piekarniczy piec konwekcyjno-parowy, zupełnie niezbędny do wypieku własnego, świeżego pieczywa;
  • Sokowirówka, która pozwoli nam przyrządzać świeżo wyciskane soki;
  • Blender;
  • Gofrownica.

Nie możemy jednak zapomnieć, że wyżej wymienione akcesoria to nie wszystko. Kiedy zdecydujemy się na zawarcie w naszym menu na przykład naleśników, należy zakupić do tego celu odpowiedni sprzęt.

Jak widać, śniadaniownia to naprawdę interesujący sposób na biznes. Zapotrzebowanie jest naprawdę spore, a miejsc tego typu niezbyt wiele, także szanse powodzenia są bardzo duże.

Jeden komentarz

  1. nigdy nie ma czasu rano na przygotowanie porządnego śniadania

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*