Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Pumpernikiel z pastą z pieczonego kurczaka
Pumpernikiel z pastą z pieczonego kurczaka

Pumpernikiel z pastą z pieczonego kurczaka

Dzisiaj podaję kolejną propozycję drobnych przystawek. Drobne kanapeczki na żytnim pumperniklu z puszystą pastą jajeczną z pieczonym kurczakiem. Do przygotowania pasty kanapkowej możesz użyć mięsa kurczaka które pozostało z obiadu (może to być mięso z ćwiartek, skrzydełek czy pałek kurczaka). Możesz też celowo upiec nieco więcej kurczaka z myślą o przygotowaniu pasty. Pasta z pieczonego kurczaka jest przepysznym i sycącym dodatkiem do kanapek, odpowiednio doprawiona z niewielką ilością majonezu ma puszystą konsystencję. Fantastycznie skomponowała się z pumperniklem, bardzo lubię też przygotowywać bułki z tą pastą kanapkową, kiedy planujemy jakąś wycieczkę i potrzebujemy wałówkę.

Pumpernikiel to jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa, to ciemny wypiek razowy na zakwasie, powstały z pełnoziarnistej mąki żytniej. Pumpernikiel można kupić w różnych kształtach: w postaci tradycyjnych cienko krojonych prostokątnych kromek, ale także w formie maleńkich krążków, idealnych do przygotowania małych przekąsek.

Kanapeczki na pumperniklu z pastą z kurczaka

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

20

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

310

kcal

Miniaturowe kanapeczki z pastą z pieczonego kurczaka na krążkach żytniego chleba pumpernikla. Pumpernikiel z pastą jajeczną z kurczakiem.

Składniki:

  • 1 opakowanie krążków chlebka żytniego pumpernikla

  • nasiona granatu

  • rzodkiewki

  • natka pietruszki

  • PASTA Z PIECZONEGO KURCZAKA
  • 4 jajka

  • 2 upieczone ćwiartki kurczaka

  • 2 czubate łyżki majonezu

  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • PASTA Z PIECZONEGO KURCZAKA
  • Do przygotowania przepisu potrzebujesz upieczonego kurczaka. Najlepiej przygotowując na obiad pieczonego kurczaka, upiec go więcej z myślą o przygotowaniu tej pasty (w ten sposób przyrządzisz dwie pieczenie na jednym ogniu i zaoszczędzisz energię). Ćwiartki kurczaka natrzyj solą i pieprzem, obłóż marynatą z przyprawy do kurczaka i oleju rzepakowego, pozostaw w marynacie na 1 – 3 godzin.
  • Mięso przełóż do formy żaroodpornej, na dno wlej 100 ml chłodnej wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra, dół na 60 – 75 minut. Upieczonego kurczaka pozostaw do wystudzenia.
  • Przypieczoną skórkę i mięso zdejmij oddzielając je od kości, po czym poszatkuj nożem najdrobniej jak to możliwe. Do pasty jajecznej możesz zużyć zarówno mięso jak i chrypiącą skórkę. Przygotowanego kurczaka przełóż do miski.
  • Jajka ugotuj na twardo, ołup ze skorupek i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do siekanego mięsa z kurczaka.
  • Dodaj też majonez (najlepiej majonez Kielecki), posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko razem. Pastę z pieczonego kurczaka pozostaw na 30 minut dla lepszego przeniknięcia smaków.
  • KANAPECZKI NA PUMPERNIKLU
  • Na każdy krążek żytniego pumpernikla nałóż łyżeczkę pasty jajecznej z pieczonym kurczakiem. Wierzch udekoruj wedle uznania, u mnie to plasterek rzodkiewki, kilka słodkich nasion granatu i listek natki pietruszki.

Uwagi:

  • Pumpernikiel możesz zastąpić słonymi krakersami.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*