Przepis | Strona główna | Blog | Dlaczego warto gotować w domu?
Dlaczego warto gotować w domu?

Dlaczego warto gotować w domu?

Gotowanie w domu to do wielu osób jedynie przykry obowiązek. Bardzo często jednak stołowanie się na mieście kończy się wypłukanym portfelem, a także problemami z własną sylwetką czy zdrowiem. Wiele osób jednak nie jest przyzwyczajona do samodzielnego gotowania w domu i przyrządzania wszystkich posiłków z pełnych produktów. W tym tekście odpowiadamy na pytanie jak nauczyć się gotować, aby przejść na samodzielny system żywienia się w domu oraz dlaczego jest to takie korzystne.

Dlaczego warto gotować w domu?

Dlaczego warto stołować się w domu

Stołowanie się samodzielnie w domu i przyrządzanie posiłków jest bardzo korzystne pod wieloma względami. Pierwszym plusem takiego rozwiązania są walory zdrowotne. Posiłki przyrządzane samodzielnie wykonywane są ze świeżych produktów, które kupujemy na rynku lub w sklepach. Nawet jeśli są to już wstępnie przygotowane półprodukty czy dania, w dalszym ciągu są one zdrowsze niż jedzenie w barach niewiadomego pochodzenia czy fast foody. Samodzielnie przyrządzone jedzenie jest pełnowartościowe i posiada wszystkie najważniejsze substancje odżywcze. Samodzielnie nie dodajemy również do jedzenia wielu niebezpiecznych substancji, przyrządzając jedzenie w zdrowy sposób.

Drugim plusem, dla którego warto gotować w domu samodzielnie, są kwestie finansowe. Stołowanie się na mieście jest dużo droższe od samodzielnego gotowania. Często jest to kilkukrotna różnica na niekorzyść stołowania się na mieście. W ciągu roku pozwala zaoszczędzić to bardzo duże sumy, które mogą być wręcz gigantycznymi kwotami. Przygotowując śniadania obiady, kolację i samodzielnie jesteśmy w stanie spełniać swoje marzenia i realnie wpływać na jakość naszego życia. Wiele osób nie zastanawia się nad tym faktem, nie prowadzi statystyk i nie robi wyliczeń. Nawet kilkuset złotowe miesięcznie oszczędności w skali roku mogą pozwolić kupić nam nawet nowy samochód.

Gotowanie samodzielne w domu jest również proste do nauczenia się nawet dla osób, którym wydaje się, iż jest to bardzo trudna sztuka. Opanowanie kilkunastu prostych przepisów nie będzie problemem dla żadnej dorosłej osoby. Jedzenie przyrządzane samodzielne nie jest również smaczne, gdyż możemy je samemu przyprawić czy używać takich składników, które lubimy. Choć przechodzenie z odżywiania się na mieście na samodzielne gotowanie w domu może być na początku nieco niekomfortowe czy problematyczne z uwagi na to, że przyzwyczailiśmy się do jedzenia w restauracjach w dłuższym okresie czasu, ma bardzo wiele korzyści.

Ustal co lubisz i naucz się to gotować

Pierwszym krokiem jeśli chcemy przejść na samodzielne żywienie się w domu, jest ustalenie jadłospisu. Każda osoba posiada swoje ulubione dania, które powinny składać się na jadłospis. Rozpoczynając zatem naszą przygodę z gastronomią domową, powinniśmy wypisać na kartce wszystkie propozycje śniadań, obiadów i kolacji czy przekąsek i deserów jakie lubimy. Następnie należy skompletować wszystkie przepisy oraz zaznajomić się ze wszystkimi potrawami. Choć na początku pierwsze próby wykonywania konkretnych dań mogą zakończyć się niepowodzeniem, z biegiem czasu będzie wychodziło nam to coraz lepiej aż do momentu gdy opanujemy do perfekcji przyrządzanie posiłków. Na początku samodzielnego gotowania w domu powinniśmy wybierać podstawowe i proste przepisy, a z czasem rozszerzać jadłospis o te trudniejsze. Dzięki temu nie zniechęcimy się np. długim czasem przygotowywania czy porażkami kulinarnymi. Dobrym pomysłem jest również zorientowanie się jakie sklepy spożywcze posiadamy w pobliżu oraz, gdzie kupowanie jest najtańsze i w jakich miejscach mamy największy wybór produktów.

Bardzo praktyczną podpowiedzią podczas ustalenia i uczenia się gotowania jest korzystanie z blogów kulinarnych czy kanałów o takiej tematyce na YouTube. W taki sposób będziemy mogli zapoznać się z nowymi ciekawymi przepisami, które mogą przypaść nam do gustu, a także w praktyczny sposób zobaczymy, jak przygotowuje się dane potrawy. Pomoże to szczególnie osobom, których gotowanie nie jest mocną stroną i w obrazowy sposób przedstawi cały proces przygotowywania konkretnych posiłków. Samodzielnie gotując w domu, warto również zawsze zadbać o to, aby nasza lodówka była pełna, planując jedzenie przynajmniej na kilka dni do przodu. Dzięki temu będziemy mogli wracać do domu i komfortowo zająć się gotowaniem, a nie będziemy musieli szukać sklepu i robić zakupów.

Skompletuj całe wyposażenie kuchni

Kolejnym krokiem jeśli chcemy przejść z żywienia fastfood-owego na domowe jest rewizja i uzupełnienie naszej kuchni. Powinniśmy przejrzeć wszystkie akcesoria i przedmioty, które będą potrzebne nam do gotowania i dokupić te, których nie posiadamy. Jedynie kompletnie wyposażona kuchnia pozwoli przygotowywać nam posiłki odpowiednio komfortowo i szybko. Przydatną wskazówką jest zrobienie zakupów w internecie, gdzie cała przesyłka ze wszystkimi akcesoriami zostanie dostarczona do naszego mieszkania, a my samodzielnie nie będziemy musieli poświęcać dużej ilości czasu na kompletowanie wszystkich gadżetów w sklepach stacjonarnych.

Pamiętaj o kaloriach i wartościach odżywczych

Samodzielne przygotowywanie posiłków w domu wymaga również od nas pamiętania o kaloriach czy wartościach odżywczych. Są to podstawowe parametry, o jakie musimy zadbać, aby samodzielne stołowanie się było zdrowe. Przede wszystkim powinniśmy określić nasz limit kalorii, który możemy spożyć w ciągu dnia, aby nie tyć. Możemy zrobić to poprzez darmowy kalkulator w internecie, podając swoją uwagę, wiek i wzrost, a także poziom aktywności fizycznej i tryb życia. Dzięki temu bardzo szybko w przybliżeniu obliczymy, jaką pulę kalorii dziennie możemy zjeść. Jeśli posiadamy nadwagę, powinniśmy zjeść o kilkaset kalorii mniej, aby w długim okresie samodzielnego odżywiania się regularnie tracić na wadze i dążyć do tej wskazanej. Odchudzanie takie będzie najbardziej naturalne i nie będzie wymagało wdrażania zaawansowanych czy drakońskich diet, a także nie obniży w znaczący sposób komfortu naszego życia.

Rozpoczynając przygodę z kuchnią, warto również pobrać aplikację, w której będziemy wpisywali produkty, jakie codziennie jedliśmy, a aplikacja będzie pokazywała, jakich makroelementów nam brakuje, a jakich spożywamy zbyt wiele. Zwracając uwagę na węglowodany, białko i tłuszcze będziemy czuli się dobrze, a także będziemy w stanie utrzymywać atrakcyjną sylwetkę składającą się z odpowiednich proporcji mięśni i tkanki tłuszczowej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image