Przepis | Strona główna | Dania główne | Indyk w sosie z tartą marchewką
Indyk w sosie z tartą marchewką

Indyk w sosie z tartą marchewką

Z przyrządzeniem piersi indyka miewam przeważnie ten sam dylemat, zwykle nie jestem pewna jak ją przygotować by była bardziej soczysta. Ten gatunek mięsa jest dość suchy, przez co ciężko mi wydobyć z niego coś wyjątkowego. Dzięki wstępnemu podsmażeniu i zamknięciu soków w mięsie, a następnie duszeniu mięsa w sosie, pierś z indyka nabiera soczystości. Kotleciki są delikatnie kruche, jednak nie dusząco suche. Sos z tartą marchewką nawilża kotleciki z piersi indyka, niczym balsam. Indyk duszony w sosie z marchewką, serwowany z gotowanym ryżem to pomysł na prosty, klasyczny obiad, który zawsze wychodzi przepyszny.

Kotleciki z indyka duszone w delikatnym sosie

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

220

kcal

Delikatne kotleciki z indyka duszone w sosie z tartą marchewką. Pyszne danie obiadowe z piersią indyka w roli głównej.

Składniki:

  • INDYK W SOSIE
  • 1 pierś z indyka (700 – 800 g)

  • 3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz

  • 800 ml bulionu na jarzynach i szyi z indyka (składniki poniżej)

  • 2 marchewki

  • 1 mała żółta cebula

  • 150 ml słodkiej śmietanki 30 %

  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej

  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego do smażenia

  • BULION NA SZYI Z INDYKA
  • 1 szyja z indyka

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • kawałek pora

  • 3 ziela angielskie

  • 3 liście laurowe

  • 1 kostka rosołowa warzywna lub warzywno – drobiowa

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • 2 woreczki białego ryżu

  • tarte buraki ćwikłowe


Sposób przygotowania:

  • BULION NA SZYI Z INDYKA
  • Rozpocznij od przygotowania bulionu. Do garnka włóż szyję z indyka oraz wszystkie jarzyny. Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki, przygotuj też kawałek korzenia selera – włoszczyzny celowo nie obieraj ze skórki. Cebulę obierz z łupiny, kawałek pora oczyść z ewentualnych zanieczyszczeń taki jak ziemia wewnątrz łodygi.
  • Dodaj ziele angielskie i liście laurowy. Wlej do garnka 1 litr chłodnej wody, przykryj pokrywką. Gotuj na małej mocy palnika przez 1,5 godziny, bulion powinien delikatnie pyrkać. W międzyczasie zdejmuj szumowiny, ewentualne ubytki wody uzupełnij wrzątkiem.
  • Gotowy bulion przecedź przez sitko lub wyjmij mięso i jarzyny łyżką cedzakową. Ostatecznie potrzebujesz około 800 ml gorącego, klarownego rosołu. Dodaj do niego 1 kostkę rosołową.
  • INDYK W SOSIE
  • Pierś z indyka pokrój w cienkie plastry o grubości 1 – 1,5 centymetra. Kotleciki oprósz po obu stronach solą, pieprzem oraz natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż na nim plastry indyka po obu stronach, do ścięcia mięsa i delikatnego zarumienienia. Tak przygotowane mięso przełóż do delikatnie gotującego się bulionu i gotuj przez kolejne 25 minut.
  • Na tej samej patelni podsmaż poszatkowaną cebulę, po chwili dodaj marchewkę startą na grubych oczkach tarki i smaż jeszcze przez chwilę. Podsmażone warzywa dodaj do gotującego się mięsa w bulionie. Wszystko razem gotuj jeszcze 5 minut.
  • Do śmietanki 30 % wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaj nie pozostawiając żadnych grudek. Jeśli ciężko jest pozbyć się grudek, możesz odstawić wstępnie wymieszaną śmietankę z mąkami na 10 minut i po tym czasie podjąć ponowną próbę mieszania. Tak przygotowaną śmietanę przelej do gotującego się bulionu z mięsem, wymieszaj i gotuj kilka minut aż sos się zagęści.

Uwagi:

  • Duszonego indyka w sosie z tartą marchewką podawaj z ugotowanym białym ryżem i burakami ćwikłowymi z chrzanem. To najlepsze połączenie.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*