Karmel lekko solony polewa do deserów

Karmel lekko solony polewa do deserów

Biorąc pod uwagę słodką odsłonę gastronomii, słony karmel to smak numer 1 ostatnich lat. Karmel w lekko słonym wydaniu zdominował wszelkie inne połączenia smakowe, to nie podlega wątpliwości. Wielu cukierników docenia połączenie cukru i soli, ze względu na możliwość wydobycia zupełnie innego wymiaru słodkości.

Jeśli niekiedy pozwalacie sobie na odrobinę słodyczy, albo jesteście istnymi łasuchami, koniecznie musicie spróbować tej polewy. Jest to sos o smaku karmelu ze szczyptą soli, która uwalnia z cukru coś co normalnie jest niewyczuwalne.

Karmel lekko solony polewa do deserów

Karmel lekko solony polewa do deserów

5 z 12 głosów
Danie: DeseryKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

250

kcal

Przepis na przepyszny i aksamitny słony karmel, czyli sos karmelowy ze szczyptą soli. Najlepsze połączenie smakowe ostatnich lat.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g 300 zwykłego cukru

  • 1 łyżeczka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • 200 ml 200 śmietanki deserowej 30%

  • 100 g 100 masła (pół kostki)

  • 1 1 większa szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:

  • Cukier zwykły oraz masło umieścić w garnku. Podgrzewać na palniku do rozpuszczenia, uważając by w zbyt dużej temperaturze nie przypalić cukru. Na tym etapie należy unikać mieszania. Warto skorzystać z patelni z grubszym dnem lub użyć specjalnej podkładki do gotowania na gazie.
  • Po roztopieniu cukru oraz masła, dodać śmietankę i sól morską. Po połączeniu wszystkich składników oraz uzyskaniu jednolitej konsystencji, zdjąć z palnika.
  • Na koniec do sosu wsypać cukier z prawdziwą wanilią (nie cukier wanilinowy), wymieszać raz jeszcze. Tak przygotowany sos przelać do słoiczka i pozostawić do ostygnięcia.

Uwagi:

  • Polewę o smaku słonego karmelu można zastosować jako dodatek do lodów (na przykład lodów chałwowych z tego przepisu). Możemy polać płynnym słonym karmelem również: naleśniki, omlety, ciasto oraz cokolwiek innego z czym uważamy że będzie się komponował wyśmienicie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. SugarLady

    Można zjadać samą polewę łyżkami – uzależniający smak!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*