Przepis | Strona główna | Kuchnia Amerykańska | Domowy sos hamburgerowy do burgerów i kanapek
Domowy sos hamburgerowy do burgerów i kanapek

Domowy sos hamburgerowy do burgerów i kanapek

Nawet najlepszy burger bez dobrego sosu nie będzie nam smakował. Sos w hamburgerze jest końcowym uzupełnieniem i przysłowiową kropką nad “i”. Dzięki niemu słynna kanapka nie jest dusząco sucha, a mięso i świeże warzywa zyskują odpowiednio podkreślony smak. W sklepach spożywczych są dostępne gotowe sosy hamburgerowe, jednak żaden z nich nie przypadł nam do gustu tak jak ten, przygotowany samodzielnie i doprawiony według naszego uznania. Najważniejszą rolę odgrywa tutaj odrobina drobno posiekanego ogórka konserwowego i czerwonej cebulki, dzięki którym sos jest bardziej soczysty, z wyczuwalną strukturą.

Domowy sos do burgerów z cebulką i ogórkiem konserwowym

Domowy sos do burgerów z cebulką i ogórkiem konserwowym

4 z 8 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SosKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

0

min.
Kalorie

490

kcal

Najlepszy domowy sos hamburgerowy z posiekanym ogórkiem konserwowym i czerwoną cebulką. Sos do burgerów własnej roboty.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 5 łyżek 5 majonezu Kielecki

  • 1 łyżeczka 1 musztardy sarepskiej

  • 2 łyżeczki 2 pikantnego ketchupu

  • 1 łyżka 1 posiekanej drobno surowej czerwonej cebuli

  • 2 łyżki 2 posiekanych drobno ogórków konserwowych

  • 1 łyżeczka 1 mielonej, słodkiej papryki

  • sól, mielony pieprz i cukier


Sposób przygotowania:

  • Do miseczki przełóż majonez, musztardę i ketchup. Czerwoną cebulkę i ogórka konserwowego posiekaj w bardzo drobną kosteczkę (im drobniejsza tym lepiej), przełóż do miseczki z sosami.
  • Dodaj jeszcze przyprawę słodkiej papryki, sól, pieprz i niewielką ilość cukru dla wyrazistego smaku. Sos hamburgerowy wymieszaj dokładnie.
  • Ze względu na to że sos hamburgerowy zawiera ogórki konserwowe i surową cebulkę, najlepiej przygotuj go na świeżo. Ewentualnie przełóż do zakręcanego słoiczka i zużyj w ciągu 3 dni.

Uwagi:

  • Podane proporcje sosu są przewidziane na 4 domowe burgery.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

2 komentarze

  1. SanoczaninZpreston

    Majonez kielecki a keczup i musztarda jakiej firmy. Bo utknełem. A reszta składników juz na blacie leży

    • Ketchup dowolnej firmy i musztarda dowolnej. My używamy w domu ketchup Pudliszki a musztardę marki Konik albo Roleski. Ale można wybrać swoje ulubione marki. Nie polecamy marki Winiary ze względu na postępowanie jej właściciela, firmy Nestle i pozostanie na rosyjskim rynku (i płacenie w Rosji podatków).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*