Przepis | Strona główna | Zupy | Gazpacho – chłodnik arbuzowo pomidorowy
Gazpacho - chłodnik arbuzowo pomidorowy

Gazpacho – chłodnik arbuzowo pomidorowy

Zimna zupa bez gotowania, to właśnie hiszpańskie gazpacho wywodzące się z Andaluzji. Chłodnik pomidorowy w połączeniu ze słodkim arbuzem. Ugasi pragnienie i schłodzi organizm w upalne dni, zaspokoi głód bez uczucia ciężkości.

Gazpacho – chłodnik arbuzowo pomidorowy

5 z 25 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: HiszpańskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

59

min.
Kalorie

90

kcal

Hiszpańskie gazpacho z miąższu arbuza i słodkich pomidorów. Wegański chłodnik ugasi pragnienie, schłodzi i zaspokoi głód.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 słodkiego arbuza (waga bez skórki)

  • 400 400 pomidorów malinowych (3 sztuki)

  • 1 1 cebula szalotka

  • 1 ząbek 1 czosnku ekologicznego

  • 2 łyżki 2 soku z limonki lub cytryny

  • 20 g 20 mielonych migdałów

  • 20 g 20 białego chleba bez skórki

  • 1 łyżka 1 octu ryżowego

  • 3 łyżki 3 oliwy z oliwek

  • sól morska i mielony, biały pieprz

  • DODATKOWO
  • 1/2 pęczka 1/2 świeżej kolendry

  • 100 g 100 sera pleśniowego Lazur

  • pomidorki koktajlowe

  • plastry arbuza


Sposób przygotowania:

  • Słodkie pomidory zanurz we wrzątku na 30 sekund i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, usuwając przy tym twardy rdzeń ze środka. Cebulkę szalotkę oraz czosnek poszatkuj drobno.
  • Miąższ arbuza oddziel od zielonej skórki. Pokrój na mniejsze cząstki i postaraj się usunąć wszelkie czarne pestki (unikniesz w ten sposób goryczki w gazpacho).
  • Kawałki pomidorów i arbuza, szalotkę oraz czosnek umieść w kielichu blendera. Dodaj pozostałe płynne składniki: oliwę z oliwek, ocet i sok cytrusowy. Wsyp mąkę migdałową i dodaj biały chleb, które delikatnie zagęści chłodnik.
  • Całość zblenduj do gładkości. Wedle uznania dopraw do smaku solą morską i mielonym białym pieprzem. Jeśli chcesz uzyskać idealną konsystencję, przecedź chłodnik przez sito. Wstaw do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
  • Gazpacho przelej do miseczek lub głębokich talerzy. Udekoruj listkami świeżej kolendry, pokruszonym serem z pleśnią, ćwiartkami pomidorów i plastrem arbuza.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

2 komentarze

  1. to połączenie to istny obłęd

  2. arbuz w chłodniki robi robotę

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*