Czy wiesz, że ekologiczne warzywa to mniejsze ryzyko alergii, chorób cywilizacyjnych, a nawet niektórych chorób nowotworowych? Sprawdź, w czym eko warzywa są lepsze od ich konwencjonalnych odpowiedników.
Warzywa ekologiczne już dawno temu przestały być traktowane jak kaprys czy sezonowa moda i na dobre zagościły w naszej diecie. Dlaczego? Bo jako świadomi konsumenci wiemy, że wybierając żywność ekologiczną nie narażamy się na kontakt z toksycznymi pozostałości po syntetycznych nawozach i sztucznych środkach ochrony roślin, które niestety są obecne w żywności konwencjonalnej. I choć ekologiczne warzywa są droższe to stanowią doskonałą alternatywę dla tych konwencjonalnych. Są nie tylko gwarancją zdrowia, ale i doskonałego smaku.
1. Ekologiczne warzywa mają naturalny smak
Siła tkwi w naturze. To, co dojrzewa w sposób naturalny zawsze smakuje o wiele lepiej niż żywność „ulepszana” przez człowieka. Wystarczy tylko przypomnieć sobie smak soczystych pomidorów prosto z krzaczka czy słodycz marchewki, którą zajadaliśmy się u babci na działce.
Żywność ekologiczna jest pełna autentycznego, naturalnego smaku. Co to oznacza? Przez to, że nie podlega sztucznym opryskom, nie jest uprawiana na syntetycznych nawozach i ma szansę dojrzewać w słońcu, smakuje wybornie, a przede wszystkim jest pozbawiona chemicznego posmaku, tak charakterystycznego dla warzyw pochodzących z rolnictwa konwencjonalnego.
Eko warzywa nie są wodniste, dlatego spożywając je w sposób wyraźny wyczuwamy ich słodycz wynikającą z zawartości naturalnych cukrów i beta-karotenu, a także odrobinę pikanterii lub delikatną nutę goryczki, w zależności od tego, jakie warzywo wybierzemy.
2. Witaminy, minerały i mikroelementy w warzywach ekologicznych
Ekologiczne warzywa, a więc te uprawiane naturalnymi metodami, posiadają tzw. większą gęstość energetyczną. Oznacza to, że zawierają zdecydowanie więcej witamin, mikro i makroelementów niż warzywa konwencjonalne. Widać to chociażby po zawartości żelaza, którego eko warzywa mają o 20% więcej niż te konwencjonalne czy zawartości fito związków o właściwościach przeciwnowotworowych, których zawierają o 120% więcej niż ich konwencjonalne odpowiedniki.
Wyższa jest też zawartość antyoksydantów, flawonoidów i witaminy C. Jednym słowem, warzywa z rolnictwa ekologicznego to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna, zawierająca łatwo przyswajalne składniki odżywcze, które zapewniają liczne korzyści zdrowotne i dbają o prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
W czym tkwi sekret? Ekologiczna uprawa roślin nie ucieka się do stosowania nowoczesnych technik produkcji, które powodują utratę cennych składników odżywczych. Nie stosuje też syntetycznych nawozów i chemicznych oprysków, które niszczą cenne witaminy i minerały.
3. Warzywa ekologiczne nie zawierają substancji szkodliwych dla zdrowia
Czy wiesz, że warzywa z upraw konwencjonalnych mogą być zanieczyszczone toksycznymi substancjami pochodzącymi z chemicznych oprysków i środków ochrony roślin? Stąd często po zjedzeniu takich warzyw pojawiają się alergie skórne oraz problemy z układem pokarmowym i nie tylko. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o to, co każdego dnia trafia na nasze talerze.
Biorąc pod uwagę fakt, że rolnictwo ekologiczne nie stosuje syntetycznych oprysków i nawozów mineralnych, a do zwalczania szkodników wykorzystuje wyłącznie metody biologiczne, warzywa ekologiczne są wolne od substancji szkodliwych dla naszego zdrowia, a więc tych, które odpowiadają za alergie i mogą przyczyniać się do rozwoju poważniejszych chorób, jak np. choroby nowotworowe.
Mowa tu metalach ciężkich, azotanach i azotynach oraz pestycydach – fito farmaceutykach, które tak często wykorzystuje się w rolnictwie konwencjonalnym, a które mogą powodować ciężkie zapalenia skórne, uszkadzać układ nerwowy i rozregulowywać gospodarkę hormonalną.
4. Warzywa z upraw ekologicznych są wolne od GMO
GMO to organizmy zmodyfikowane genetycznie, a więc takie, które zostały zmienione przez inżynierię genetyczną. Stanowią one jedno z największych zagrożeń cywilizacyjnych. Mogą nie tylko obniżać odporność, ale także zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i oddechowego. Całe szczęście ekologiczne warzywa są od nich wolne. Nie zawierają też składników im pochodnych!
5. Uprawa warzyw ekologicznych nie wpływa negatywnie na środowisko
Świeże warzywa z upraw ekologicznych to inwestycja w zdrowie i dobre samopoczucie. To skarbnica cennych składników odżywczych, gwarancja wspaniałego smaku i aromatu. Warto w tym miejscu dodać, że jest to również ukłon w stronę matki natury i wyraz szacunku wobec przyrody. Co to dokładnie oznacza?
O ile rolnictwo konwencjonalne nastawione jest na zyski ekonomiczne, które może uzyskać poprzez sztuczną maksymalizację plonów, a więc stosowanie nawozów mineralnych, syntetycznych regulatorów wzrostu i chemicznych środków ochrony roślin, o tyle ekologiczna uprawa roślin nastawiona jest na optymalny plon i wyklucza wszystko, co sztuczne, chemiczne.
W przeciwieństwie do rolnictwa konwencjonalnego, które przyczynia się do degradacji i zanieczyszczenia środowiska, rolnictwo ekologiczne ukierunkowane jest na ochronę środowiska, a więc sprzyja naturze i wspiera naturalny ekosystem. Dba o odpowiedzialne wykorzystanie energii oraz zasobów naturalnych, a także przyczynia się do zachowania różnorodności biologicznej.
Podsumowując – techniki stosowane przez rolnictwo ekologiczne w żaden sposób nie zanieczyszczają środowiska, nie prowadzą do erozji gleby i ginięcia mikroorganizmów, do czego niestety doprowadza rolnictwo konwencjonalne.
Dlaczego warto zaopatrywać się w ekologiczne warzywa w sklepie internetowym?
Ekologiczne warzywa z dostawą do domu – brzmi jak luksus dla wybranych? Nic z tych rzeczy! Teraz każdy z nas może w prosty sposób zamówić świeże warzywa z dostawą do domu i cieszyć się ich smakiem, kiedy tylko ma na to ochotę.
Do niedawna jedzenie ekologiczne było trudno dostępne. Dziś sytuacja wygląda inaczej i eko warzywa, tak samo jak inna żywność ekologiczna, są na wyciągnięcie ręki. I to dosłownie! Z pomocą przychodzi sklep z ekologicznymi warzywami PyszneEko.pl. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie musimy mieszkać blisko rolnika, aby świeże warzywa gościły w naszym domu. Nie musimy też być mieszkańcami dużych miast, w których łatwiej o dobrej jakości eko sklepik. W internetowym sklepie z ekologicznymi warzywami możemy robić zakupy niezależnie od tego, gdzie mieszkamy.
Dlaczego warto? Korzyści jest całe mnóstwo. Zacznijmy od tego, że zakupy online to niesamowita wygoda i duża oszczędność czasu oraz energii. Nie musimy wychodzić z domu, co więcej nie musimy nawet wstawać z fotela, by kupić ekologiczne warzywa. Możemy rozsiąść się wygodnie i spokojnie kompletować koszyk – bez pośpiechu, stania w kolejce i innych niedogodności. Do tego internetowy sklep z ekologicznymi warzywami PyszneEko.pl otwarty jest 24h / dobę więc zakupy możemy robić o dowolnej porze dnia, a nawet nocy.
Sklep ekologiczny PyszneEko.pl oferuje nam ekologiczne warzywa zawsze ze świeżych dostaw! Co ważne, sprzedaje je bez plastikowych opakowań, tak więc i w ten sposób nie zanieczyszcza środowiska. Wszystkie świeże warzywa pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych i posiadają certyfikat potwierdzający ich jakość oraz pochodzenie, czego dowodem jest symbol zielonego Euro Liścia.