Szybka tarta mięsno-warzywna

Szybka tarta mięsno-warzywna

Pierwsze skojarzenie z tartą odnosi się do pysznego ciasta podawanego na deser, często z galaretką lub owocami sezonowymi. Takie ciasto może być przygotowane w wielu wariacjach smakowych. Warto jednak przełamać schematy i przyrządzić tartę w odsłonie nieco bardziej wytrawnej z dodatkiem mięsa i warzyw. Tarta mięsno-warzywna jest świetnym pomysłem na obiad albo kolację.

Farsz przygotujemy z mięsa mielonego – warto zatem wybrać mięso wysokogatunkowe oraz dobrej jakości ponieważ jest ono zdrowe i wpływa na smak całej potrawy. Do przyrządzenia dania z tego przepisu wykorzystamy również ulubione warzywa będące mocą witamin i zdrowych wartości odżywczych. Przyda się również żółty ser i twarożek o kremowej konsystencji. Ciasto przygotowujemy natomiast według tradycyjnego przepisu, dokładnie tak jak klasyczną tartę.

Szybka tarta mięsno-warzywna

4.7 z 9 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: TartaKuchnia: AngielskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

210

kcal

Tarta nie musi być na słodko. Może być też idealnym daniem obiadowym. Tu z kurczakiem i warzywami. Pyszne i szybkie danie wg. przepisu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Składniki na ciasto
  • 200 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 3 łyżki zimnej wody

  • 1 łyżkę soli

  • Składniki na farsz
  • 200 g mięsa mielonego

  • 1/2 cukinii

  • 100 g kremowego twarożku

  • 1/2 żółtej papryki

  • 3 jajka

  • 100 g żółtego sera

  • 100 ml śmietany 18%

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Ze składników na ciasto zagniatamy je a następnie wstawiamy na pół godziny do lodówki.
  • Po tym czasie wylepiamy ciastem formę do tarty.
  • Zapiekamy przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
  • Mielone mięso podsmażamy do miękkości na rozgrzanej olejem patelni i doprawiamy.
  • Cukinię i paprykę kroimy w kostkę a pomidorki koktajlowe w połówki.
  • Jajka mieszamy z serkiem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone mielone mięso, dokładnie mieszamy.
  • Otrzymaną masę wykładamy na podpieczoną tartę, układamy warzywa – pomidorki, cukinię i paprykę.
  • Całość posypujemy serem i pieczemy przez dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*