W czasie karnawałowym, szczególnie wraz z jego końcem większość z nas zajada się pączkami i faworkami. Tak naprawdę nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez symbolicznych pączków czy faworków. One nierozerwalnie kojarzą się z czasem, który zwiastuje rychłe nadejście Wielkiego Postu. Oczywiście nie tylko w tym okresie sięgamy po nie i jemy z ochotą ciesząc się ich smakiem. Faworki niektórym z nas kojarzą się z dzieciństwem.
Nasze babcie i mamy przygotowywały je nie tylko od święta jako tradycyjny wypiek tłustego czwartku. Faworki pojawiały się w różnych porach roku i zawsze cieszyły się powodzeniem. Zjadane były w błyskawicznym tempie i tak jest również w dniu dzisiejszym. Chrusty (faworki) są smaczne i z ochotą po nie sięgamy. Sposób ich przygotowania jest w miarę prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Te zawijane w kokardkę ciastka są łatwe w wykonaniu. Oto przepis: