Faworki. Tradycyjne polskie specjały

Faworki i chrusty nie tylko na tłusty czwartek

W czasie karnawałowym, szczególnie wraz z jego końcem większość z nas zajada się pączkami i faworkami. Tak naprawdę nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez symbolicznych pączków czy faworków. One nierozerwalnie kojarzą się z czasem, który zwiastuje rychłe nadejście Wielkiego Postu. Oczywiście nie tylko w tym okresie sięgamy po nie i jemy z ochotą ciesząc się ich smakiem. Faworki niektórym z nas kojarzą się z dzieciństwem.

Nasze babcie i mamy przygotowywały je nie tylko od święta jako tradycyjny wypiek tłustego czwartku. Faworki pojawiały się w różnych porach roku i zawsze cieszyły się powodzeniem. Zjadane były w błyskawicznym tempie i tak jest również w dniu dzisiejszym. Chrusty (faworki) są smaczne i z ochotą po nie sięgamy. Sposób ich przygotowania jest w miarę prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Te zawijane w kokardkę ciastka są łatwe w wykonaniu. Oto przepis:

Faworki i chrusty nie tylko na tłusty czwartek

Faworki i chrusty nie tylko na tłusty czwartek

5 z 1 głos
Danie: FaworkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

3

min.
Kalorie

360

kcal

Faworki, zwane także chrustem, przygotowywane były przez nasze babcie nie tylko z okazji tłustego czwartku. Pamiętajmy o tym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 mąki

  • 8 8 żółtek

  • 1 szczypta 1 soli (około 1/4 łyżeczki)

  • 1 szklanka 1 kwaśnej śmietany lub jogurtu

  • 1 łyżka 1 wódki czystej lub spirytusu

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Suche składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka, śmietanę i wódkę. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto, którego konsystencja przypomina ciasto na makaron.
  • Przed rozpoczęciem wałkowania rzucamy ciastem o blat stołu lub stolnicy przez około 5 minut. Być może wydawać się to śmieszne lub zbyteczne, ale prawda jest taka, że podczas „obijania“ ciasta dostaje się do niego powietrze, które sprawią że faworki są wyśmienite. Nie rezygnujmy więc z tej czynności.
  • Następnie ciasto należy rozwałkować (powinno być cienkie) i radełkiem wycinać paski. Tak naprawdę o ich wielkości sami decydujemy, gdyż niektórzy lubią większe ciasteczka, inni mniejsze. W każdym pasku robimy nieduże przecięcie w środku, przez które przekładamy ciasto w taki sposób, aby utworzyło charakterystyczny kształt faworka.
  • Przygotowane w ten sposób ciastka smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładamy je na talerz lub blaszkę, na której znajduje się ręcznik papierowy. Dzięki niemu odsączymy nasz smaczny chrust z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*