Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zapiekanka z warzyw korzeniowych
Zapiekanka z warzyw korzeniowych

Zapiekanka z warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe takie jak marchew, seler czy pietruszka znajdują powszechne zastosowanie w polskiej kuchni. W przeszłości stanowiły jeden z najbardziej podstawowych składników wyżywienia mieszkańców wsi. Warzywa te uprawiano niemal wszędzie i każdego roku oczekiwano z niepokojem na wysokość i pomyślność zbiorów – słabe i nieudane zbiory zwiastowałyby widmo głodu i biedy. Warto wspomnieć o tym, że w przeszłości jedzenie nie było dostępne tak łatwo jak dziś. I dziś jednak możemy korzystać z wiedzy, doświadczenia naszych przodków i przygotowywać smaczne potrawy.

Jednym z pomysłów na zdrowy i pożywny obiad jest podanie warzyw korzeniowych w formie zapiekanki. Przepis, chociaż tradycyjny, został oczywiście unowocześniony i wzbogacony – wykorzystamy więcej składników, na przykład żółty ser, oliwę z oliwek czy przyprawy. Warzywa korzeniowe warto jeść nie tylko dlatego, że są niezwykle pożywne ale również posiadają liczne walory smakowe.

Zapiekanka z warzyw korzeniowych

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZapiekankaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

280

kcal

Pomysł na zdrowy i błyskawicznie szybki obiad. Zapiekanka z piekarnika z warzyw korzeniowych z serem. Koniecznie wypróbuj u siebie.

Składniki:

  • 500 g marchwi

  • 500 g pietruszki korzeniowej

  • seler

  • 3 szalotki

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1,5 szklanki mleka 0,5%

  • 1,5 szklanki tartego żółtego sera

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie zapiekanki zaczynamy od umycia, opłukania i odsączenia warzyw. Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w paski. Seler także obieramy i kroimy ale w średniej wielkości plastry.
  • Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą (nie mogą wystawać) i gotujemy przez pięć minut na średnim płomieniu. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  • Na rozgrzaną olejem patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę szalotki i pozostawiamy aż do zeszklenia. Wówczas układamy je na warzywach w naczyniu.
  • Mąkę mieszamy z mlekiem i odrobiną soli po czym zalewamy otrzymaną mieszanką warzywa w naczyniu żaroodpornym.
  • Całość posypujemy tymiankiem i pieprzem. Posypujemy bułką tartą wymieszaną z żółtym serem i pieczemy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C. Smacznego!

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*