Robiąc generalne porządki w kuchni, często pomijamy okap. Czasami od ostatniego sprzątania mogą minąć tygodnie, a nawet miesiące. Często wynika to z tego, że nie wiemy, jak prawidłowo czyścić okap, lub wydaje nam się, że czyści się go co jakiś czas. Jednak ich zdolność do wchłaniania tłuszczu i dymu, a także wilgoć, która może się w nich gromadzić, sprawiają, że są one pożywką dla niepożądanych mikroorganizmów. Stąd znaczenie wiedzy o tym, jak wyczyścić okap w naszej kuchni, aby uniknąć niepożądanych zapachów i problemów.
Jak czyścić filtry okapu kuchennego?
Jest to niewątpliwie jedna z najważniejszych części, jeśli chodzi o czyszczenie okapu. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak w łatwy i skuteczny sposób czyścić filtry okapu w naszej kuchni. Będziemy potrzebować:
- ciepłą wodę;
- środek do mycia naczyń w zmywarkach do prania ręcznego, wodorowęglan sody lub oba te środki; możemy również użyć preparatu odtłuszczającego;
- szczotkę lub matę do szorowania;
- szmatki lub papierowe, lub materiałowe do suszenia;
Kiedy już wszystko będzie gotowe, możemy zabrać się do pracy.
- Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest usunięcie filtrów z okapu. Zazwyczaj mają one jakiś rodzaj haczyka lub uchwytu, który pozwala na ich wysunięcie bez dalszych komplikacji.
- Przystępujemy do włożenia ich do gorącej wody w wiadrze lub kubełku, lepiej jeśli jest to woda wrząca.
- Teraz możemy wsypać do wody ¼ szklanki sody oczyszczonej i/lub odrobinę detergentu/odtłuszczacza.
- Dobrze wyszorować za pomocą szorowarki, aby usunąć jak najwięcej tłuszczu i pozostawić do namoczenia na około 10 minut. Jeśli to konieczne, powtarzaj tę czynność, aż będą czyste.
- Na koniec dobrze wypłucz je gorącą wodą i pozostaw do wyschnięcia na szmatce lub papierowym ręczniku, zanim założysz je z powrotem.
Jak widać, nie jest to bardzo skomplikowany proces, ale jest bardzo ważny, aby utrzymać naszą kuchnię wolną od nieprzyjemnych zapachów i tłuszczu, które zanieczyszczają środowisko. Co więcej, obecnie większość filtrów można włożyć bezpośrednio do zmywarki, co jest znacznie szybsze i wygodniejsze, jeśli nie chcemy poświęcać na to aż tyle czasu. Jednak ze względu na nadmiar tłuszczu, który może się w nich znajdować, najlepiej jest ustawić program prania właśnie dla nich.
Na pytanie, jak często zaleca się czyszczenie filtrów okapu, odpowiedź brzmi: co najmniej raz w miesiącu, a także raz w roku należy je wymienić. Jest to wskazane, ponieważ jeśli filtry te są zablokowane przez nagromadzony tłuszcz, ich wydajność będzie zmniejszona, a zatem nie będą w stanie prawidłowo spełniać swojej funkcji.
Jak czyścić zewnętrzną stronę okapu kuchennego ze stali nierdzewnej?
Jeśli masz okap ze stali nierdzewnej i chcesz przywrócić mu pierwotny blask, możesz go wyczyścić za pomocą specjalnego produktu kuchennego przeznaczonego do tego typu materiałów.
- Odłącz okap.
- Stosuj środek do czyszczenia stali nierdzewnej zgodnie z instrukcją producenta.
- Spryskaj tym produktem zewnętrzną część okapu, omijając przyciski i ekrany na wszelki wypadek.
- Przetrzyj szmatką w tym samym kierunku, aby nie pozostawić śladów i wzmocnić połysk.
Do czego tak naprawdę służy okap kuchenny?
Niewątpliwie jedno z najważniejszych urządzeń elektrycznych w kuchni, ale jedno z tych, na które zwracamy najmniejszą uwagę, a przynajmniej niewystarczającą. Jego główną funkcją jest pochłanianie tłuszczu i oparów wydzielanych przez żywność podczas gotowania, przy jednoczesnym odnawianiu powietrza w kuchni. Istotne jest, aby nasza kuchnia była czysta, świeża i wolna od nieprzyjemnych zapachów. Bez niego kuchnia stałaby się kumulatorem zapachów i tłuszczów pochodzących z działalności kulinarnej.
Ale jak właściwie działa okap? Zależy to od rodzaju posiadanego okapu, ale istnieją dwa główne typy.
- Okapy wyciągowe, które działają na zasadzie wyciągu: ich zadaniem jest odprowadzanie powstałego dymu na zewnątrz kuchni.
- Okapy, które działają na zasadzie recyrkulacji: w tym przypadku ich funkcja polega na kierowaniu dymu i oparów w stronę filtra węglowego, aby po przefiltrowaniu mogły być ponownie skierowane do kuchni po oczyszczeniu.