Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Sałatka z zielonych pomidorów w zalewie octowej
Sałatka z zielonych pomidorów w zalewie octowej

Sałatka z zielonych pomidorów w zalewie octowej

Niegdyś zielone pomidory wykorzystywano w kuchni ze względu na oszczędność. Niedojrzałe pomidory które opadły z krzaczków przedwcześnie lub nie zdążyły dojrzeć końcem sezonu na zbiory, nie miały szansy na uzyskanie czerwonego zabarwienia, a co za tym idzie dobroczynnych właściwości. Pamiętaj jednak że zielone pomidory, tak jak i niedojrzałe ziemniaki zawierają niebezpieczne substancje takie jak solaninę i alkaloidy, które nawet pod wpływem wysokiej temperatury nie ulegają całkowitemu zniszczeniu. Dlatego warto spożywać je z umiarem. Sałatka z zielonych pomidorów od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, jednak spożywana każdego dnia w nadmiarze mogłaby przyczynić się do złego samopoczucia.

Mimo tej groźnej przestrogi osobiście każdego roku przygotowuję kilka słoików tej sałatki na zimę. Zielone pomidory mają przyjemną konsystencję, a octowa słodko – słona zalewa wyśmienicie podkreśla ich smak. Ta lekka sałatka pomidorowa jest fantastycznym dodatkiem do dań obiadowych, a nawet smakowicie urozmaici zwykłą kanapkę.

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

5 z 4 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

3

słoiki
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

70

kcal

Sałatka z niedojrzałych, zielonych pomidorów na zimę. Sałatka z plastrów zielonych pomidorów w zalewie octowej, zamknięta w słoikach.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 niedojrzałych zielonych pomidorów

  • 3 3 żółte cebule

  • 1 łyżka 1 soli

  • 500 ml 500 wody

  • 120 ml 120 octu spirytusowego 10 %

  • 110 g 110 zwykłego cukru

  • 6 ziarenek 6 czarnego pieprzu

  • 3 ziarenka 3 ziela angielskiego

  • 3 3 listki laurowe

  • 3 łyżeczki 3 nasion gorczycy

Sposób przygotowania:

  • Zielone pomidory umyj dokładnie i pokrój na plasterki. Zasyp solą, pomieszaj i odstaw na całą noc. O poranku z pomidorów odlej wytrąconą słonawą wodę.
  • Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie piórka. Ułóż na durszlaku i przelej wrzątkiem, sparzając cebulę zagwarantujesz jej miękkość i delikatność smaku. Piórka cebuli dodaj do odsączonych plastrów zielonych pomidorów.
  • Przygotuj słoiki i szczelnie pasujące do nich zakrętki. Każdy słoik i pokrywkę wyparz wrzącą wodą, pozbywając się wszelkich zanieczyszczeń i niepożądanych zapachów.
  • Na dno słoików włóż po 2 ziarenka czarnego pieprzu, po 1 ziarenku ziela angielskiego, 1 listku laurowym i łyżeczce gorczycy. Następnie do słoików rozdziel mieszaninę zielonych pomidorów z cebulką, delikatnie ubijając je palcami lub łyżką.
  • Przygotuj zalewę poprzez zagotowanie w garnku wody z octem spirytusowym i cukrem. Zalewę odstaw do przestudzenia, powinna być ciepła ale nie gorąca – w innym wypadku słoiki mogą popękać od wysokiej temperatury i cała praca pójdzie na marne. Słoiki zakręć szczelnie dopasowanymi nakrętkami.
  • Na dnie dużego gara połóż ścierkę kuchenną, na niej połóż słoiki z sałatką pomidorową. Do garnka wlej wodę do 3/4 wysokości słoików, zbliżoną temperaturą do ich zawartości. Garnek ustaw na palniku i zagotuj, od momentu rozpoczęcia wrzenia gotuj przez 10 minut -15 minut. To zasady udanej pasteryzacji.
  • Słoiki po wyjęciu z gara wystudź całkowicie. Pozostaw na co najmniej 3 tygodnie lub do samej zimy, po tym czasie sałatka nabierze najlepszego smaku.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*