Niegdyś zielone pomidory wykorzystywano w kuchni ze względu na oszczędność. Niedojrzałe pomidory które opadły z krzaczków przedwcześnie lub nie zdążyły dojrzeć końcem sezonu na zbiory, nie miały szansy na uzyskanie czerwonego zabarwienia, a co za tym idzie dobroczynnych właściwości. Pamiętaj jednak że zielone pomidory, tak jak i niedojrzałe ziemniaki zawierają niebezpieczne substancje takie jak solaninę i alkaloidy, które nawet pod wpływem wysokiej temperatury nie ulegają całkowitemu zniszczeniu. Dlatego warto spożywać je z umiarem. Sałatka z zielonych pomidorów od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, jednak spożywana każdego dnia w nadmiarze mogłaby przyczynić się do złego samopoczucia.
Mimo tej groźnej przestrogi osobiście każdego roku przygotowuję kilka słoików tej sałatki na zimę. Zielone pomidory mają przyjemną konsystencję, a octowa słodko – słona zalewa wyśmienicie podkreśla ich smak. Ta lekka sałatka pomidorowa jest fantastycznym dodatkiem do dań obiadowych, a nawet smakowicie urozmaici zwykłą kanapkę.