Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Jednogarnkowy chłopski garnek
Jednogarnkowy chłopski garnek

Jednogarnkowy chłopski garnek

Chłopski garnek jest to danie jednogarnkowe, które jest sycące i bardzo smaczne oraz łatwe w przygotowaniu. Przygotować go można z resztek pozostałych w lodówce i jego atutem jest to, że nie pobrudzi wielu naczyń. Może być podawane jako samodzielny posiłek lub z dodatkiem np. świeżego pieczywa. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników którymi są: ziemniaki, boczek, kiełbasa oraz papryka. Chłopski garnek to idealne rozwiązanie na obiad bądź kolację. Dobrze smakuje także następnego dnia, także bez problemu można go odgrzać. Danie to można urozmaicić przez dodanie cukinii bądź bakłażana.

Jednogarnkowy chłopski garnek

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

50

min.
Kalorie

185

kcal

Chłopski garnek jest to danie jednogarnkowe, które jest sycące i bardzo smaczne oraz łatwe w przygotowaniu. Przygotować go można z resztek.

Składniki:

  • 300 g boczku parzonego lub surowego wędzonego

  • 300 g kiełbasy np. śląskiej lub podwawelskiej

  • 4 średnie ziemniaki

  • 2 średnie marchewki

  • 1 duża cebula

  • 1 papryka żółta lub czerwona

  • 4 ząbki czosnku

  • 400 ml wody lub bulionu

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 4 łyżki oleju do smażenia

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy nagrzać garnek, dodać cztery łyżki oleju roślinnego do smażenia i włożyć całą obraną i posiekaną cebulę. Smażyć przez ok. 10 min., aż zrobi się szklista i lekko rumiana. Co parę minut zamieszać.
  • Po 10 min. dodać też pokrojone w plasterki obrane ząbki czosnku. Całość smażyć przez kolejne 5 min.
    W trakcie podsmażania cebuli należy pokroić boczek w większą kostkę, a kiełbasę w plasterki o dodać do cebuli. Całość zamieszać i podsmażać bez przykrycia przez ok. 20 min. Co parę minut zamieszać zawartość garnka przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Po tym czasie do garnka wlać 1,5 szklanki wody lub bulionu i dodać też obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Marchewki obrać i pokroić w drobniejszą kostkę, zaś z papryki usunąć całe gniazdo nasienne i pokroić ją na kawałki. Dodać też przyprawy.
  • Następnie zamieszać zawartość garnka, przykryć przykrywką i dusić wszystko ok. 20 min. na średniej mocy palnika.
  • Kiedy warzywa będą miękkie dodać do garnka trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Zamieszać chłopski garnek i poczekać, aż ponownie się zagotuje. Jest gotowy do podania.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*