Przepis | Strona główna | Dania główne | Chłopski garnek czyli sycące danie jednogarnkowe
Chłopski garnek czyli sycące danie jednogarnkowe

Chłopski garnek czyli sycące danie jednogarnkowe

Kolejne z moich ulubionych jednogarnkowych propozycji. Bez miliona naczyń do umycia, proste i przyjemne gotowanie. Chłopski garnek przypomina Leczo lub Chilli Con Carne.

Jednak pod względem składu jest bardziej urozmaicone i możemy dodać tutaj praktycznie co chcemy. Idealnie sprawdza się do posprzątania lodówki, jeśli znajdują się w niej kawałki pomidora, białej kapusty lub kiełbasy. Proponowane danie można wykonań nawet jeśli nie ma się większego pojęcia o kuchni. Wystarczy pokroić składniki i dusić je na palniku – to cała filozofia chłopskiego garnka.

Chłopski garnek czyli sycący kociołek z kiełbasą i boczkiem

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

150

kcal

Jednogarnkowe danie przypominające tradycyjne leczo. Jednak Chłopski garnek jest bardziej sycący i ma mnóstwo różnorodnych składników.

Składniki:

  • 200 g boczku parzonego

  • 200 g kiełbasy

  • 1 cebula

  • 1/2 główki białej kapusty

  • 1 czerwona papryka

  • 1 marchewka

  • 4 ziemniaki

  • 1 puszka białej fasolki

  • 2 pomidory malinowe

  • przyprawa chilli

  • pieprz i sól

  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Wszystko przygotowujemy w jednym dużym garnku. Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Po chwili dodać pokrojony boczek parzony i swojską kiełbasę i smażyć. Smażyć kilka minut aż boczek wytopi trochę tłuszczu i skurczy się.
  • Do garnka dodajemy pokrojoną: paprykę, marchewkę, ziemniaki oraz białą kapustę. Wlewamy 1 szklankę gorącej wody oraz przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą chilli wedle uznania. Gotujemy kolejne 40 minut, aż dodane warzywa (szczególnie ziemniaki i marchew) zmiękną całkowicie. W między czasie można dodać kolejną szklankę wody.
  • Po tym czasie dodajemy białą fasolkę (odsączoną z zalewy i wypłukaną intensywnie wodą) oraz pomidory malinowe – obrane ze skórki i pokrojone. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, doprawiamy ewentualnie dodatkowo do smaku. Chłopski garnek gotowy.

Uwagi:

  • Chłopski garnek najlepiej smakuje na gorąco, podany z chrupiącą bagietką posmarowaną masłem. Możesz go podać również jako danie z ziemniakami na talerzu.

2 komentarze

  1. pannaanna

    z kapustką i ziemniaczkami po prostu pycha

  2. Zrobiłam lżejszą wersję z parówką, i wyszedł pyszny obiad.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*