Ciasto ucierane z jagodami leśnymi i cukrem pudrem

Ciasto ucierane z jagodami leśnymi i cukrem pudrem

Proste ucierane ciasto jogurtowe z jagodami leśnymi. Puszyste i wilgotne ciasto, które pięknie wyrasta podczas pieczenia i zawsze się udaje. Najbardziej lubię je w wersji z jagodami leśnymi ale możesz zastąpić je innymi owocami sezonowymi. Zajadaj oprószone cukrem pudrem, podawaj ze szklanką mleka lub filiżanką kawy.

Klasyczne ciasto jogurtowe z borówkami

Klasyczne ciasto jogurtowe z borówkami

4 z 22 głosy
Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

250

kcal

Miękkie ciasto jogurtowe z jagodami leśnymi. Oprószone sporą ilością cukru pudru, pasuje do popołudniowej kawy lub na piknik.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 jajka od szczęśliwych kur

  • 100 g 100 drobnego cukru

  • 200 g 200 mąki pszennej

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 50 ml 50 oleju rzepakowego

  • 50 g 50 jogurtu naturalnego lub maślanki

  • szczypta soli morskiej

  • DODATKOWO
  • 400 g 400 leśnych jagód

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Moja okrągła forma ma średnicę 24 cm. Wszystkie składniki przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy mrożonych owoców, nie musimy ich odmrażać przed pieczeniem.
  • Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Odważamy potrzebne ilości oleju oraz jogurtu greckiego. Świeże jagody płuczemy wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Białka oddzielany od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera z odrobiną soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy żółtka oraz cukier i cały czas miksujemy, aż wszelkie grudki cukru się rozpuszczą.
  • Do puszystej masy z jajek dodajemy olej, jogurt oraz mieszaninę mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Ważne by nie miksować masy na tym etapie, ponieważ uciekną bąbelki powietrza i ciasto nie wyrośnie.
  • Przekładamy do foremki i na wierzch wysypujemy przygotowane leśne jagody. Pieczemy 45 – 50 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku, na środkowym poziomie wysokości. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero po wystudzeniu oprószamy sporą ilością cukru pudru.

Uwagi:

  • Jagody leśne możemy zastąpić innymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami lub borówkami amerykańskimi.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*