Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciasto ucierane z jagodami leśnymi i cukrem pudrem
Ciasto ucierane z jagodami leśnymi i cukrem pudrem

Ciasto ucierane z jagodami leśnymi i cukrem pudrem

Ciasto ucierane na bazie niewielkiej ilości jogurtu greckiego z owocami leśnymi. Miękkie ciasto oprószone cukrem pudrem sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawy, na wycieczkę lub piknik. Ponadto ciasto lubiane przez dzieci.

Klasyczne ciasto jogurtowe z borówkami

Klasyczne ciasto jogurtowe z borówkami

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

50

min.
Kalorie

250

kcal

Miękkie ciasto jogurtowe z jagodami leśnymi. Oprószone sporą ilością cukru pudru, pasuje do popołudniowej kawy lub na piknik.

Składniki:

  • 4 jajka od szczęśliwych kur

  • 80 g drobnego cukru

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 50 g jogurtu greckiego lub maślanki

  • szczypta soli morskiej

  • DODATKOWO
  • 400 g leśnych jagód

  • cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Moja forma ma wymiary 24 x 24 cm. Wszystkie składniki przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy mrożonych owoców, nie musimy ich odmrażać przed pieczeniem.
  • Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Odważamy potrzebne ilości oleju oraz jogurtu greckiego. Świeże jagody płuczemy wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Białka oddzielany od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera z odrobiną soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy żółtka oraz cukier i cały czas miksujemy, aż wszelkie grudki cukru się rozpuszczą.
  • Do puszystej masy z jajek dodajemy olej, jogurt oraz mieszaninę mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Ważne by nie miksować masy na tym etapie, ponieważ uciekną bąbelki powietrza i ciasto nie wyrośnie.
  • Przekładamy do foremki i na wierzch wysypujemy przygotowane leśne jagody. Pieczemy 45 – 50 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku, na środkowym poziomie wysokości. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero po wystudzeniu oprószamy sporą ilością cukru pudru.

Uwagi:

  • Jagody leśne możemy zastąpić innymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami lub borówkami amerykańskimi.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*