Kuchnia polska dla obcokrajowców

Kuchnia polska dla obcokrajowców

Dla nas Polaków nasza kuchnia jest najsmaczniejsza i najlepsza na świecie. Bo co można zarzucić schabowemu z zasmażaną kapustą i ziemniaczkami, albo smacznym flakom, czy pysznemu rosołowi. Lecz kilka naszych polskich potraw dla obcokrajowców jest niesmacznym daniem, dziwnym daniem, a czasem nawet obrzydliwym daniem. Na szczęście, aby wszystko wyrównać, to my Polacy tak samo mówimy o kuchni innych krajów. Tam również wiele dań wydaje nam się niesmaczne, dziwne, a nawet obrzydliwe.

Kuchnia polska dla obcokrajowców

Ciekawostki o smakach polskiej kuchni

W przeprowadzonym teście kulinarnym z udziałem 4 czy 5 Afrykańczyków, a dokładnie Masajów będących afrykańską grupą etniczną mieszkającą głównie w Kenii i w Tanzanii, których zadaniem było skosztowanie i ocenienie niektórych polskich smakołyków okazało się, że to co jest dla nas smaczne, to dla nich było dziwne i niesmaczne. I tak na przykład bardzo niesmacznym smakołykiem okazały się dla nich chipsy oraz prażona kukurydza. Nie smakowały im również batoniki z miodem, orzechami i czekoladą, ani ptasie mleczko nie mówiąc już o mleku sojowym, które było dla nich obrzydliwe i nie zdołali go przełknąć.

Jaka jest polska kuchnia?

Kuchnia polska jest pełna przeróżnych produktów, z których komponowane są dania. Są to warzywa, mięso, ryby, śledzie, kasze, nabiał, miód, grzyby, potrawy mączne, ziarna zbóż, owoce.
W kuchni polskiej dominują tłuszcze, białko i węglowodany oraz błonnik, czyli to wszystko, co jest niezbędne dla zdrowia ludzkiego organizmu.
Polacy uwielbiają dobrze doprawione potrawy, lecz niezbyt ostre. W kuchni Polaków stosowane są trzy smaki, jak smak słony, smak kwaśny i smak słodki. Lubimy też czwarty smak, jakim jest smak lekko kiszony znajdujący się w kiszonych ogórkach, kiszonej kapuście, w zsiadłym mleku i w zakwasie chlebowym. Polacy raczej unikają smaku gorzkiego chyba, że chodzi o grejpfruty.

Czego nie lubią w polskiej kuchni obcokrajowcy?

Wielu obcokrajowcom trudno jest zrozumieć nasze upodobanie do produktów kwaszonych, które zostały już wyżej wymienione. Wydają się im one zaskakujące i dziwne, lecz z czasem smak ten u wielu pozostaje na zawsze w ich kuchni. Natomiast dla rodowitego Wocha dziwnym wydaje się np. słynny w Polsce bigos. Lecz po degustacji wielu Włochów pozostaje jego fanem. Jednak niewielu mieszkańców świata zdoła się przekonać do polskich flaków. Wielu z nich polskie flaczki uważa za bardzo egzotyczną potrawę i obrzydliwą potrawę podobnie, jak nie smakują im potrawy z podrobów, albo nawet galareta z nóżek. Zaskoczeniem dla wielu obcokrajowców są także nasze polskie zupy, które my uwielbiamy, a dla nich są co najmniej dziwne, jak na przykład zupa ogórkowa, czy zupa grzybowa, albo barszcz czerwony.

Słynne, zdrowe i smaczne polskie produkty żywnościowe

Jedno co łączy obcokrajowców z Polakami w kwestii kulinarnej, to miłość do pierogów. Można powiedzieć, że jest to jedno z nielicznych dań, które chętnie zjada niemalże każdy mieszkaniec ziemi. Lecz i tu jest pewna rozbieżność i przeciwność, którą jest rodzaj farszu do pierogów. Wiele osób na świecie chwali również polskie pieczywo, a zwłaszcza polski chleb, który jest smaczny, zdrowy i treściwy. Cenione są także na świecie polskie wędliny, a zwłaszcza polska kiełbasa, która jest smaczna, dobrze doprawiona i apetycznie wyglądająca, posiada także w swoim składzie dużo mięsa.

Reasumując

O smakach w zasadzie nie powinno się dyskutować podobnie, jak o gustach, bo każdy ma inny. A jeżeli chodzi o potrawy, to na dodatek co kraj, to obyczaj. I komuś może coś smakować, a innemu nie musi smakować. Na tym polega różnorodność, która sprawia, że świat jest ciekawy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*