Makaron z koktajlem truskawkowym i musem

Makaron z koktajlem truskawkowym i musem

Duża ilość słonecznych dni, naturalny nawóz oraz regularne podlewanie krzaczków przez mojego męża przyczyniły się do smakowitych zbiorów. Nasze własne wyhodowane w doniczkach truskawki, od maleńkich niepozornych krzaczków. Dzisiaj przyniosły pierwsze dojrzałe, czerwoniutkie i jędrne owoce. Takie swojskie zbiory bardzo cieszą, chociaż niektórzy musieli wnieść dużo trudu by wszystko udało się jak należy. Część truskawek posadziliśmy na grządkach, a część w doniczkach. Niestety ze względu na słabą jakość gleby w rejonie w którym mieszkamy, doniczkowe krzaczki truskawek posadzone w kupnej ziemni wyrosły dorodniejsze. Krzaczki wystające z doniczek są o wiele wyższe za sprawą bardziej sprzyjających warunków.

Pierwsze nasze truskawki zainspirowały mnie do przygotowania obiadu jak za czasów dzieciństwa, mianowicie makaronu z truskawkami. Przepis nieco urozmaiciłam, poprzez stworzenie dwóch warstw: warstwy koktajlu mlecznego z truskawkami i warstwy samego musu truskawkowego. Taki prosty trik dzięki któremu makaron prezentuje się jeszcze piękniej.

Makaron kokardki z truskawkowym koktajlem

Makaron kokardki z truskawkowym koktajlem

5 z 1 głos
Danie: MakaronKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

110

kcal

Smak dzieciństwa! Makaron z truskawkami, a dokładniej makaron z koktajlem i musem z dojrzałych, polskich truskawek. Deser na obiad.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • MAKARON
  • 200 g 200 makaronu kokardki

  • 1 litr 1 wody

  • 1 czubata łyżka 1 zwykłego cukru

  • 1/3 łyżeczki 1/3 soli

  • KOKTAJL I MUS TRUSKAWKOWY
  • 700 g 700 polskich truskawek

  • 3 łyżki 3 zwykłego cukru

  • 70 ml 70 schłodzonego mleka bez laktozy

Sposób przygotowania:

  • GOTOWANIE MAKARONU
  • W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą. Gdy woda zacznie wrzeć wsyp do niej ulubiony rodzaj makaronu, ten typu kokardki prezentuje się uroczo z truskawkami. Makaron gotuj przez około 15 minut do całkowitej miękkości, od czasu do czasu mieszając by nie przyklejał się dna garnka.
  • Ugotowany makaron przecedź na durszlaku kuchennym. Porcje makaronu nałóż na talerze i zostaw na kilka minut, niech przestygnie. Dzięki temu nie będzie niepotrzebnie nagrzewał naszego koktajlu i musu, będzie orzeźwiający.
  • KOKTAJL I MUS Z TRUSKAWEK
  • Truskawki umyj w chłodnej wodzie i osusz na ściereczce, usuń szypułki. Kilka truskawek pozostaw do dekoracji, pozostałe przełóż do wysokiego naczynia, wsyp cukier i zblenduj na gładki mus. Spróbuj i ewentualnie dodaj większą ilość cukru, wedle uznania.
  • 1/3 truskawkowego musu przelej do osobnej szklanki i pozostaw w tej formie. Natomiast do pozostałych 2/3 musu dolej mleko i wymieszaj do powstania jednolitego koktajlu. Dzięki zblendowaniu samych truskawek i późniejszym dodaniu do nich mleka, koktajl się nie ścina i zachowuje pozostałą konsystencję
  • Na makaron wylej porcję koktajlu truskawkowego, na wierzch porcję musu z truskawek. Udekoruj kilkoma świeżymi truskawkami dla apetyczniejszego efektu.

Uwagi:

  • Dla lepszego efektu chłodzenia użyj schłodzonych truskawek i mleka, najlepiej prosto z lodówki. Po ugotowaniu makaron pozostaw na kilka minut do wystudzenia. Danie będzie bardziej orzeźwiające w trakcie upału.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*