Przepis | Strona główna | Kuchnie świata | Kuchnia angielska

Kuchnia angielska

Kuchnia angielska to sztuka kulinarna pochodząca z Anglii, wraz z kuchnią szkocką i kuchnią walijską stanowi część obszerniejszej kuchni brytyjskiej.

Do najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni angielskiej zaliczyć można takie dania jak pieczone mięso, szczególnie pieczoną wołowinę i pieczoną jagnięcinę, która stanowiące podstawę tak zwanego Sunday roast (z ang. „niedzielna pieczeń”) czyli tradycyjnie danie angielskie serwowane w niedzielę, zazwyczaj wczesnym popołudniem na lunch, które składa się z pieczonego mięsa i ziemniaków wraz z dodatkami. Tymi dodatkami mogą być Yorkshire pudding, warzywa oraz sos. Kuchnia angielska to także szeroka gama puddingów oraz placków (pies). Innymi bardzo charakterystycznymi daniami kuchni angielskiej są ryby z frytkami (fish and chips) oraz śniadanie angielskie (full English breakfast) czyli tradycyjne śniadanie angielskie składa się z co najmniej kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku takich jak jajka (smażone, jajecznicy lub w koszulkach), plastrów bekonu, parówek wieprzowych, krojonej w plastry kiełbasy white pudding (przypominającej nieco polską pasztetową) lub black pudding (przypominającej nieco polską kaszankę), pomidorów, grzybów lub fasolki w sosie pomidorowym.

Poza granicami Anglii kuchnia angielska bardzo często cieszy się złą reputacją jako kuchnia pozbawionej wyrazistego smaku czy też kojarzona jest z potrawami słabej jakości. Miał na to wpływ okresu obu wojen światowych, gdy na terenie UK nastąpiło bardzo gwałtowne pogorszenie się jakości dostępnych na terenie Królestwa składników oraz racjonowanie tam żywności. Współcześnie daje się natomiast zaobserwować tendencję odwrotną. Między innymi za sprawą coraz to liczniej pojawiających się brytyjskich restauracji, cieszących się uznaniem wielu smakoszy.

Zobacz popularne dania kuchni angielskiej: